Ντόπινγκ: Χαραμάδα επιστροφής των Ρώσων

Ντόπινγκ: Χαραμάδα επιστροφής των Ρώσων

Η επιτροπή ολοκλήρωσε τον έλεγχο της «κόκκινης αρκούδας» και η WADA ετοιμάζεται να την επαναφέρει στους αγώνες Αντιδράσεις για το επιχειρούμενο ξέπλυμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της αθλητικής κοινωνίας, ακόμη και στα ενδότερα της οργάνωσης ενάντια στο ντόπ.

«Σας καλωσορίζουμε εκ νέου στο αθλητικό κίνημα, υπό τον όρο να αποδεχθείτε λεπτομερή επιθεώρηση του εργαστηρίου της Μόσχας από δική μας επιτροπή» ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο η WADA, μέσα σε βροχή από πατσαβούρες. Το ξέπλυμα της βουτηγμένης στην κρατικοδίαιτη ντόπα Ρωσίας προκάλεσε αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της αθλητικής κοινωνίας, ακόμη και στα ενδότερα της ίδιας της οργάνωσης ενάντια στο ντόπινγκ.

«Θα σας επισκεφτούμε μέσα στο 2018» κατέληγε η ανακοίνωση. «Εάν όμως αγνοήσετε αυτή την προθεσμία, θα περάσετε ξανά σε καραντίνα». Οι Ρώσοι είπαν «σπασίμπα» και ξέσπασαν σε σαρδόνιο γέλιο. Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα για την αποκατάσταση είχε επίσημη, διεθνή σφραγίδα. Ποιες προθεσμίες τώρα και κουραφέξαλα…

Οταν η πενταμελής επιτροπή από επτά οκτώ άτομα κατέφτασε στη Μόσχα για τη συμφωνημένη επιθεώρηση στις 17 Δεκεμβρίου βρήκε τις πόρτες κλειδαμπαρωμένες και τα καρακόλια του Πούτιν να τις περιφρουρούν. «Μη βραχνιάζετε άδικα, δεν πρόκειται να σας ανοίξουμε το εργαστήρι» ειδοποιήθηκαν οι άνθρωποι της WADA. «Ο εξοπλισμός που φέρατε για να αντιγράψετε τους σκληρούς δίσκους δεν συνάδει με τη νομοθεσία της χώρας. Οταν προμηθευτείτε τα νόμιμα εργαλεία θα είστε ευπρόσδεκτοι».

Η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2018 ήλθε και παρήλθε δίχως να φωτιστεί το έρεβος. «Να σταματήσει το δούλεμα και να ενεργοποιηθεί ξανά ο αποκλεισμός» απαίτησαν εν χορώ 16 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές.

«Εγώ πάντως παραιτούμαι από το πόστο μου» δήλωσε η Μπέκι Σκοτ, εκπρόσωπος των αθλητών στη WADA. «Η ανεξήγητη τακτική σας προξενεί απορίες και αποτελεί δυσβάστακτο χτύπημα ενάντια στους καθαρούς αθλητές» διαμαρτυρήθηκε από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού ο πρόεδρος της επιτροπής των ΗΠΑ ενάντια στο ντόπινγκ Τράβις Τάιγκαρτ. «Οι κινήσεις της WADA είναι η χειρότερη προδοσία στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος» ξεσπάθωσε ο επιστήμονας που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει το σκάνδαλο Γκριγκόρι Ραντσένκοφ.

Η WADA σφύριξε αδιάφορα και έδωσε στους Ρώσους καινούργιο τελεσίγραφο: «Αφού επιμένετε, θα επιστρέψουμε σε κάνα μήνα με τις τσέπες γεμάτες ρούβλια για να αγοράσουμε καινούργια μηχανήματα. Μέχρι τότε, καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος». Η δεύτερη επίσκεψη ξεκίνησε με χάχανα.

Η αντιγραφή των επίμαχων δεδομένων, τα οποία ίσως αποδείξουν ότι η Μόσχα συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις και σταμάτησε το πρόγραμμα, «πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε». Διότι, λέει, «οι σκληροί δίσκοι είναι της δεκαετίας του ’90 και η διαδικασία καθυστέρησε». Είναι κομμουνιστικά τα αφιλότιμα τα μηχανήματα και κολλάνε. Αλλά οι Ρώσοι, κύριοι, αμώμου ηθικής. Επειτα από δεκαήμερο πάρε δώσε, η Επιτροπή Ελέγχου («βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση») εισηγήθηκε προς τη διοίκηση της WADA να μείνει άθικτο το συγχωροχάρτι, «μέχρι να υπάρξουν νέες ενδείξεις ενοχής». Οπότε ο ασκός του Αιόλου έμεινε ορθάνοιχτος. «Η διαδικασία ήταν διάτρητη και από τις δύο πλευρές που συμμετείχαν» ξεσπάθωσε με επίσημο τσιτάτο η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας.

Από μηδενική βάση

Η «λεπτομέρεια» που φέρνει απελπισία στους σταυροφόρους της καθαρότητας κρύβεται στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Τόμας Μπαχ. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι ευαγγελίζεται μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία, από μηδενική βάση. «Με τον αποκλεισμό της από τους Χειμερινούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ η Ρωσία εξέτισε την ποινή της, μολονότι οι διεργασίες συνεχίζονται» είπε ο Γερμανός.

Στη Νότια Κορέα αλλά και στο Ρίο ντε Τζανέιρο αγωνίστηκαν μεμονωμένοι και αποδεδειγμένα καθαροί Ρώσοι αθλητές υπό την ολυμπιακή σημαία. Τα γκάλοπ πίσω στη Μόσχα δείχνουν ότι μόλις το 14% των πολιτών συμφωνεί με αυτή την τακτική. Οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι οι κακοί ξένοι πολεμάνε την πατρίδα τους επειδή είναι ατίθαση και σηκώνει κεφάλι. Είχε ψαλεί και στα ελληνικά, τις χαλεπές μέρες του Αθήνα 2004, αυτό το τροπάριο.

Συμπληρώνονται πια τέσσερα χρόνια από τότε που η αθλήτρια Γιούλια Στεπάνοβα ξεσκέπασε το σκάνδαλο μεγατόνων, μέσα από τη συχνότητα του γερμανικού ARD. «Μόνο η παλαιά Ανατολική Γερμανία είχε αναγάγει το ντοπάρισμα σε εθνική αθλητική πολιτική» σχολιάζει ο δημοσιογράφος Χάιο Σέπελτ, που υπέγραψε το συνταρακτικό ρεπορτάζ.

643 δείγματα

Κάτω από το ρωσικό χαλί εντοπίστηκαν 643 θετικά δείγματα από τη λερή τετραετία 2011-15 και αυτά «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»: 139 στον στίβο, 117 στην άρση βαρών, 28 στην πάλη, 27 στο κανόε-καγιάκ, 26 στην ποδηλασία, 24 στις παγοδρομίες, 18 στην κολύμβηση, 14 στο χόκεϊ, 13 στο σκι, 35 στα παραολυμπιακά σπορ, 37 σε αθλήματα εκτός ολυμπιακού προγράμματος και πάει κλαίγοντας.

Ο Πούτιν και οι λακέδες του διαψεύδουν επίμονα το πόρισμα, μολονότι η ομολογία ενοχής τέθηκε εξαρχής ως απαράβατος όρος για τη μελλοντική αποκατάστασή τους. Τη μέρα που η WADA άνοιξε τη χαραμάδα ο αριθμών των τιμωρημένων για ντόπινγκ Ρώσων αθλητών και προπονητών ανερχόταν στους 77, ενώ η μπόχα από τους ρυπαρούς Αγώνες του Σότσι (2014) δεν λέει να εξανεμιστεί.

«Ο γιος μου έπαιρνε αυξητική ορμόνη ακόμη και τις μέρες του Μουντιάλ» αποκάλυψε πρόσφατα ο πατέρας του ποδοσφαιριστή της εθνικής Ρωσίας Ντένις Τσερίσεφ. Αλλά η FIFA ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κρούσμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οσο η μπάλα εκτοξεύεται στην εξέδρα, η επάνοδος της ατιμασμένης Ρωσίας πλησιάζει στον ορίζοντα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter