Ντράγκι: Η αγορά ομολόγων θα σταματήσει μόνον αν ο πληθωρισμός διατηρήσει αυξητική τροχιά

Ντράγκι: Η αγορά ομολόγων θα σταματήσει μόνον αν ο πληθωρισμός διατηρήσει αυξητική τροχιά

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί μία διατηρήσιμη αυξητική τροχιά προς τον στόχο της και θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων μόνο όταν αυτό συμβεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει πιο συγκεκριμένη τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της, καθώς η αποτελεσματικότητα της σημερινής διατύπωσής της θα μειώνεται σταδιακά. «Με το πέρασμα του χρόνου, η ένδειξη ότι τα επιτόκια της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για αρκετό διάστημα μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων, θα σταματήσει σταδιακά να δίνει επαρκή καθοδήγηση για την πιθανή εξέλιξη της στάση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πράετ, προσθέτοντας: «Επομένως, η κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής μας για την πορεία των επιτοκίων πολιτικής θα πρέπει να εξειδικευθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει σε διατηρήσιμη τροχιά προς επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα».

Μετά την εξάλειψη την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ της επί μεγάλο χρονικό διάστημα δέσμευσής της για αύξηση, αν χρειασθεί, των αγορών ομολόγων, οι επενδυτές κοιτούν για ενδείξεις σχετικά με την επόμενη κίνησή της. Αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα σταματήσουν τη γενναιόδωρη νομισματική στήριξη αργότερα φέτος, ικανοποιημένοι που η οικονομική ανάπτυξη έχει γίνει αυτοδύναμη και ο πληθωρισμός σταδιακά θα αυξάνεται.

«Βλέπουμε σήμερα τον πληθωρισμό να συγκλίνει προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από ότι στο παρελθόν ότι αυτή η σύγκλιση θα επέλθει. Χρειαζόμαστε, όμως, ακόμα να δούμε περαιτέρω ενδείξεις ότι η δυναμική του πληθωρισμού κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ντράγκι. «Υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σταματήσουμε τις καθαρές αγορές ομολόγων: Πρέπει να δούμε μία διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο μας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter