Ντρίμπλες Μητσοτάκη για να εξαπατήσει συνταξιούχους

Ντρίμπλες Μητσοτάκη για να εξαπατήσει συνταξιούχους

Έρχεται νέα αίτηση από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ για πρότυπη δίκη με θέμα την περικοπή δώρων και επικουρικών

Με δικονομικές ακροβασίες που δρουν ενάντια στους συνταξιούχους επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξεπεράσει τον σκόπελο που η ίδια δημιούργησε και αφορά την καταβολή των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να καταθέσει νέα αίτηση για πρότυπη δίκη ώστε να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας αν θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά για την αρχική περικοπή των δώρων που επέβαλε τον Φεβρουάριο του 2012 το νομοθέτημα Κουτρουμάνη (ν. 4051/2012) και τη μετέπειτα κατάργησή τους αλλά και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων όπως επέβαλε τον Νοέμβριο του 2012 το νομοθέτημα Βρούτση (ν. 4093/2012). Με αυτήν τη νομική ντρίμπλα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θέλουν στην ουσία να αγοράσουν χρόνο και να προσδώσουν βαρύτητα στην καταφανώς παράνομη απόφαση αποκλεισμού 1,6 εκατομμυρίου συνταξιούχων από οποιαδήποτε καταβολή, ελπίζοντας βέβαια σε δικαίωση μέσα από τα «κανάλια επικοινωνίας» κυβέρνησης και ανώτατων δικαστών του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία (άρθρο 114 ν. 4714/2020), η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην επιστρέψει ούτε ευρώ από τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά το 2012 σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους (σε σύνολο περίπου 2,5 εκατομμυρίων). Ετσι επιδιώκει να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, όταν με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ θα έπρεπε να καταβληθούν περί τα 4 δισ. ευρώ (βέβαια οι παράνομες περικοπές ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ από το 2012 και το 2013 που επιβλήθηκαν μέχρι και σήμερα, αλλά το ΣτΕ αποφάνθηκε μόνο για ένα εντεκάμηνο).

Για να πραγματοποιήσει αυτή την τόσο βάρβαρη και διακατεχόμενη από έλλειψη σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ κίνησή της η κυβέρνηση προέβη στην αυθαίρετη ερμηνεία ότι ακριβώς επειδή το ΣτΕ στις πρόσφατες αποφάσεις του (1439-1443/2020) δεν αναφέρει κάτι για τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και τις επικουρικές δεν οφείλει να καταβάλει αναδρομικά!

Υπέρογκο διοικητικό και δημοσιονομικό κόστος

Στην πραγματικότητα επικρατεί πανικός στα κυβερνητικά γραφεία αφού τα μηνύματα που έρχονται από τα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας είναι ότι αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των αγωγών που οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να καταθέσουν προκειμένου να διεκδικήσουν όσα τους οφείλονται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τους επιστρέψει παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγωγές που θα κατατεθούν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και αυτό κάνει δυσβάσταχτο το κόστος λόγω όχι μόνο της επιβάρυνσης των διοικητικών δικαστηρίων αλλά και του δημοσιονομικού κόστους.

Να σημειωθεί ότι μόνο από τις ήδη κατατεθείσες αγωγές (περίπου 400.000) ο τόκος σε βάθος πενταετίας που πρέπει να καταβληθεί εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ ανά συνταξιούχο που έχει ήδη προσφύγει. Ετσι, με βάση τα ποσά που αναμένεται να επιδικαστούν το κόστος μόνο των τόκων για τις ήδη κατατεθείσες αγωγές ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ (ενώ θα πρέπει επιπροσθέτως να υπολογιστούν τα δικαστικά έξοδα). Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία το διεκδικούμενο ποσό σε βάρος του ελληνικού δημοσίου επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξης του 6% ετησίως.

Αν λοιπόν προστεθούν και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο αγωγές, τότε το κόστος (διοικητικό και δημοσιονομικό) ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ζημιώνονται 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι

Θιγέντες από τις αν μη τι άλλο προκλητικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι μόνο οι 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχοι που αποκλείστηκαν, αλλά το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι 900.000 θα λάβουν μεν ένα μικρό μέρος από όσα παρανόμως τους περιέκοψαν το 2012 οι κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά, αλλά κι εκείνοι χάνουν ένα τεράστιο ποσό αφού δεν θα τους επιστραφούν οι παράνομες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter