Ντροπή! Ο Μάκης Βορίδης σε χουντογλέντι, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HotDoc και το Docville

Ντροπή! Ο Μάκης Βορίδης σε χουντογλέντι, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HotDoc και το Docville

Ο Μάκης Βορίδης σε χουντογλέντι. Πρόκληση για τη δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβάλλεται να αποπέμψει εδώ και τώρα από την κυβέρνηση τον φόρα παρτίδα χουντικό υπουργό.

-75 πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, νομικοί, άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού, στηλιτεύουν τη μεθόδευση φίμωσης. Έκρηξη οργής για τη μητσοτακική επιχείρηση στραγγαλισμού του Documento.

-Ρινγκ ακροδεξιών στο υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό. Γεωργιάδης, Βορίδης κατά Χρυσοχοϊδη για τη Μόρια με καταγγελίες περί χαλαρής αντιμετώπισης των προσφύγων. Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για την ακραία ρητορική που χρησιμοποιούν οι εκ του ΛΑΟΣ ορμώμενοι υπουργοί.

-Προσφυγικό: Με fake news κόβουν και ράβουν οι Έλληνες Σαλβίνι. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί εργαλειοποίηση του προφίλ και του αριθμού των προσφύγων προκειμένου να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα «ευρωπαϊκού πολιτισμού».

-Προϋπολογισμός 2020 με «τρύπες» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο με εμφανή την τάση περιορισμού των φοροελαφρύνσεων.

-Ψήφος αποδήμων. Στο… ζύγι τα παιδιά της Αστόρια. Ετοιμάζουν απογραφή της ομογένειας.

-Μια Κομισιόν πιο… σκοτεινή απ’ τις άλλες. Διαφθορά και σκοτεινά συμφέροντα υποψήφιων επιτρόπων. Έρευνα του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών.

– Στο σημείο μηδέν η Creta Farms και το μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων της. Να φορτωθεί πολιτικά το φιάσκο κινδυνεύει ο Αδωνης Γεωργιάδης.

-Περιβάλλον. Μία, δύο, τρεις, πολλές Γκρέτες. Τα παιδιά θέλουν να προστατέψουν τη Γη στην οποία ζουν.

-Καταπολέμηση της βίας από τον υφυπουργό; Νext year! Τρεις μήνες συμπληρώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης ως ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού αθλητισμού, αλλά από τη μέρα που υποσχέθηκε «φραγμό» στην οπαδική βία τα επεισόδια δίνουν και παίρνουν με τραγικές μάλιστα συνέπειες.

Περιβάλλον & αρχαία: Ο αστικός μύθος που «σκοτώνει» τις επενδύσεις στο HotDoc

Η αντιμετώπιση των επενδύσεων με fast track διαδικασίες –ειδικά στη μνημονιακή Ελλάδα– είναι κανόνας για τους λάτρεις της ανάπτυξης. Μιλούν για φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, παραβλέποντας ωστόσο την προστιθέμενη αξία του ήλιου, του πράσινου και των ακτών αλλά των αρχαίων – από τον τουρισμό ζούμε άλλωστε, αυτή είναι η λεγόμενη και βαριά βιομηχανία της χώρας. Γι’ αυτό ο νομοθέτης έχει θεσμοθετήσει κανόνες, για να μην επικρατήσει ο νόμος της Αγριας Δύσης.

Στην Ελλάδα όμως έχει «καθιερωθεί» να φταίει η Αρχαιολογική Υπηρεσία ή οι «άκαμπτοι» περιβαλλοντικοί όροι για τα προβλήματα μιας επένδυσης, για την ανάπτυξη μιας υποδομής. Ενίοτε αποτελεί και το πρόσχημα προκειμένου να κερδίσουν κάτι παραπάνω ή να επιρρίψουν τις ευθύνες για καθυστερήσεις.

Το HoT Doc θυμίζει μερικές από αυτές τις περιπτώσεις: το γήπεδο του Βοτανικού που έφταιγε ο κορμοράνος και όχι οι όροι δόμησης που έστελναν τα κτίρια στον θεό. Το μετρό της Θεσσαλονίκης όπου η τεχνολογία μπορούσε να δώσει λύσεις για να μείνουν τα αρχαία στον σταθμό. Ττο Ελληνικό όπου η προσπάθεια να χαραχτεί, να πολεοδομηθεί και να οικοδομηθεί μια τεράστια έκταση βαφτίστηκε πολιτικό πρόβλημα που θα λυνόταν με δυο υπογραφές. Τις Σκουριές που η τήρηση κανόνων για να μην καταστραφεί το έδαφος και το υπέδαφος καθώς η λύση επεξεργασίας του χρυσού είναι πειραματική «επικοινωνήθηκε» ως εμμονή του κινήματος των κατοίκων που αντιδρούσαν. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι αν μπορούν να συνυπάρξουν με το επιχειρείν ή φταίνε τα αρχαία και το περιβάλλον; Μήπως είναι αστικός μύθος;

«Ο Βαρουφάκης δεν είναι ήρωας, ο Τσίπρας είναι ένας τραγικός χαρακτήρας» – Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο Docville 

-Ο Κώστας Γαβράς συζητά με τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για τη νέα ταινία του «Ενήλικοι στην αίθουσα». «Ο Βαρουφάκης δεν είναι ήρωας. Απλώς είναι ένας έμπειρος οικονομολόγος που ξέρει καλά το θέμα του, γράφει και μιλάει σωστά και έχει ζήσει από πρώτο χέρι τα γεγονότα. Ο Τσίπρας, από την άλλη, είναι ένας τραγικός χαρακτήρας που είχε το ηθικό πλεονέκτημα που του χάρισε ο λαός για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά δεν τα κατάφερε», λέει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης.

-Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλάει στον Παναγιώτη Φρούντζο για την «Αποκάλυψη» που σκηνοθετεί στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

-Οι Forensic Architecture, υποψήφιοι για το βραβείο ΤΑΤΕ Turner το 2018, παρουσιάζουν στο State of Concept Athens την πρώτη τους έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο «Βία, Γρήγορη και Αργή» σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

-Ο Ορφέας Αυγουστίδης μιλάει στην Αφροδίτη Ερμίδη για την παράσταση «Μέθοδος Γκρόνχολμ» και για τον κοινωνικό δαρβινισμό της εποχής μας.

-Ο 93χρονος Κώστας Καραγιάννης ξετυλίγει τις αναμνήσεις του για το θρυλικό εμποροραφείο του που ορθώνεται στην Αμαλιάδα εδώ και έναν αιώνα. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

-Ο δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Θωμάς Σίδερης γράφει για την ιστορία των προσφυγικών οικισμών στον Πειραιά, με αφορμή τον ιστορικό περίπατο Λιπάσματα Project.

-Με τίτλο «Γάλατα και φάρμακα εσείς – λογοτεχνικά βιβλία εμείς», διοργανώνεται στις 6/10 εκδήλωση στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (10.00 – 18.00). Η Ηλέκτρα Ζαργάνη γράφει γι’ αυτό. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter