Ντροπιαστική κλιμάκωση της επίθεσης κατά των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από την κυβέρνηση

Ντροπιαστική κλιμάκωση της επίθεσης κατά των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από την κυβέρνηση

Με μία επιστολή γεμάτη ειρωνικά σχόλια, παρατηρήσεις, υποδείξεις και αρκούντως απαξιωτικό τόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει συνέχεια στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αποδεικνύοντας πως η προχθεσινή πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο άκουσμα της είδησης πως η χώρα μας κατατάσσεται 108η παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία.

Με μία ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνει συνέχεια στην κόντρα της κυβέρνησης με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τα αποτελέσματα του δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου για το 2022 που δημοσίευσαν την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνοντας την επιθετικότητα της κυβέρνησης έναντι του διεθνούς δημοσιογραφικού οργανισμού και φτάνοντας σε νέα ύψη τον όρο του αυτοεξευτελισμού.

Στην ανάρτησή του, που αναπαράγεται από το κρατικό πρακτορείο και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης παρότι πριν από δύο ημέρες η πλειοψηφία τους αγνοούσε την ίδια την είδηση της 108ης θέσης στην κατάταξη, ο Γιάννης Οικονόμου παραθέτει την επιστολή την οποία απέστειλε την Τετάρτη στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της κυβέρνησης, αλλά βάζοντας στο στόχαστρό της τη μεθοδολογία της έρευνας, τους ερευνητές και τους αξιολογητές, τον τρόπο καταγραφής της κατάστασης στην εκάστοτε χώρα, και συνολικά την ίδια την έρευνα και τα αποτελέσματά της.

«Και μόνο η παρατήρηση πολλών άλλων χωρών που κατατάσσονται πάνω από την Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι προβάλλεται μια άδικη και ψεύτικη εικόνα για την πραγματική κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αλλοιώνοντας άδικα την εικόνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας» είναι το αρχικό επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που στη συνέχεια κατηγορεί την οργάνωση πως η έκθεση χρησιμοποιεί «προσβλητικά, αβάσιμα και δυσφημιστικά σχόλια», ενώ «αν και υπάρχει αριθμητικός δείκτης, δεν χρησιμοποιούνται αντικειμενικά, καθαρά καθορισμένα και μετρήσιμα κριτήρια».

Μάλιστα, μέμφεται τους ίδιους τους ερευνητές, τους αξιολογητές και τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση διεξάγει τις σχετικές έρευνες για την Ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια, με τον Γ. Οικονόμου να αναφέρει πως «φαίνεται ότι η βαθμολογία υπολογίζεται με βάση μια φαινομενικά ποσοτική καταμέτρηση καταχρήσεων κατά δημοσιογράφων σε σχέση με την εργασία τους και κατά των μέσων ενημέρωσης και μια ποιοτική ανάλυση της κατάστασης σε κάθε χώρα ή περιοχή με βάση τις απαντήσεις ειδικών για την ελευθερία του Τύπου, των οποίων η ταυτότητα είναι άγνωστη και μπορεί να έχουν σαφή σύγκρουση συμφερόντων». Διαμαρτύρεται μάλιστα πως «όλα τα θέματα του σχετικού ερωτηματολογίου βασίζονται στην προσέγγιση αυτών των ειδικών. Η μεθοδολογία γενικά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υποκειμενικές απόψεις αντί σε πραγματικές αποδείξεις».

Ακόμα ένα σημείο εξωφρενικής διαμαρτυρίας, εκείνο στο οποίο κατηγορεί την οργάνωση πως «το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού προς τον πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ενημερώθηκε ούτε ερωτήθηκε», υποστηρίζοντας πως αυτό συντείνει στην άποψη πως η έρευνα δεν είναι αμερόληπτη και αντικειμενική επειδή δεν ζήτησε τη γνώμη της κυβέρνησης.

Κορυφαίο «επιχείρημα» του κυβερνητικού εκπροσώπου, η παρατήρηση του προς τους συντάκτες της έκθεσης πως «θα μπορούσαν τουλάχιστον να ρίξουν μια ματιά στο πραγματικό τοπίο του Τύπου στην Ελλάδα», και το παράπονο πως οι ελληνικές εφημερίδες «δημοσιεύουν τακτικά εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και των οικογενειών τους, σε πρωτοφανή ένταση στην Ευρώπη και διεθνώς».

Λίγο πριν, το μόνο βάσιμο σημείο παρατήρησης, η αναφορά στην «βόρεια Κύπρο» που περιλαμβάνεται στη λίστα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως «δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και καταληφθεί παράνομα κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως προσδιορίζεται από σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, μετά τη δημοσιοποίηση από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα του δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και την 108η θέση της Ελλάδας, τη χειρότερη στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση αντέδρασε διά του εκπροσώπου Οικονόμου κατηγορώντας την οργάνωση για προβληματική μεθοδολογία, ενώ η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε με μία ανακοίνωση του τύπου «δεν θα μας πει μια ΜΚΟ για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα».

Παρακάτω, το κείμενο με το οποίο συνόδευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη δημοσιοποίηση της επιστολής προς του Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα:

Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.
Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:
α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.
γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.
δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.
Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

Δείτε αναλυτικά την επιστολή Οικονόμου στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στα αγγλικά, όπως δημοσιεύτηκαν:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter