«Νύφη του ISIS» χάνει το πρώτο στάδιο της έφεσης για την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας

«Νύφη του ISIS» χάνει το πρώτο στάδιο της έφεσης για την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας

Η Σαμίμα Μπέγκαμ, η οποία το 2015 σε ηλικία 15 ετών εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσχωρήσει στον ISIS, έχασε το πρώτο στάδιο της έφεσης που άσκησαν οι δικηγόροι της κατά της αφαίρεσης της υπηκοότητάς της.

H 20χρονη σήμερα Μπέγκαμ εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 σε συριακό καταυλισμό όπου κρατούνται οικογένειες τζιχαντιστών του ISIS. Μετά τη συνέντευξή της σε δημοσιογράφο του BBC, όπου δεν φαίνεται μετανιωμένη που προσχώρησε στην τρομοκρατική οργάνωση, η βρετανική κυβέρνηση της αφαίρεσε την υπηκοότητα.

Οι δικηγόροι της δήλωσαν κατά την έφεση εκ μέρους της Μπέγκαμ ότι δεν καταδίκασε δημόσια τη δράση του ISIS φοβούμενη για τη ζωή της καθώς και του νεογέννητου γιου της, ο οποίος απεβίωσε λίγους μήνες μετά.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομο να αφαιρείται η υπηκοότητα κάποιου πολίτη αν αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα μείνει ανιθαγενής.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Μπέγκαμ δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία καθώς είναι «πολίτης του Μπανγκαντλές λόγω καταγωγής».

Στην πραγματικότητα, η Μπέγκαμ έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση για υπηκοότητα στο Μπανγκλαντές, χώρας καταγωγής της μητέρας της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, το Φεβρουάριο του 2019, το υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας είχε διαμηνύσει ότι η Μπέγκαμ δεν ήταν πολίτης της και ότι δεν «υπήρχε περίπτωση» να γίνει δεκτή στη χώρα.

Το δικαστήριο θα εξετάσει τώρα κατά πόσον ετίθετο όντως ζήτημα εθνικής ασφάλειας στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στην 20χρονη «νύφη του ISIS» την είσοδο στη χώρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter