Νυν υπέρ πάντων η… ανάπτυξη – Τι προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Νυν υπέρ πάντων η… ανάπτυξη – Τι προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με τις διατάξεις για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης και την Ψηφιακή Τράπεζα Γης να απουσιάζουν, μιας και δεν υπήρχε η σχετική νομολογική τεκμηρίωση, αλλά και χωρίς να περιλαμβάνονται οι επίμαχες διατάξεις για την οικοδόμηση και την εκχώρηση σε ιδιώτες των αιγιαλών μετά την τεράστια κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι επιλεγμένες διαρροές τις προηγούμενες μέρες, δόθηκε χθες αργά το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις για την «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας» κυρίως όσον αφορά την αδειοδότηση και τους απαραίτητους ελέγχους για την έναρξη επιχείρησης, ενώ παράλληλα εκχωρείται με outsourcing σε ιδιώτες η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία Ψηφιακού Χάρτη, μητρώου υποδομών, η σύσταση Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών και Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, ενώ έρχονται αλλαγές στα Επιχειρηματικά Πάρκα και στο ΓΕΜΗ.

Ακόμη το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που συνιστούν από μόνες τους ένα μίνι εργασιακό νομοσχέδιο, όπου εν πολλοίς προβλέπεται το «ξήλωμα» των κλαδικών συμβάσεων.

Είσοδος ιδιωτών ελεγκτών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών ελεγκτών στην ελεγκτική διαδικασία των επενδύσεων που υπάγονται στους αναπτυξιακούς νόμους. Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, δύναται να πιστοποιηθεί η υλοποίηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, χωρίς εξέταση του αιτήματος από την υπηρεσία, κατ’ επιλογή του φορέα. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σχετικές βεβαιώσεις υλοποίησης του 50%, υπογεγραμμένες από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Τριμελής επιτροπή θα πραγματοποιεί δειγματολογικούς ελέγχους και στην περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων

Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Η αιτιολόγηση και η σχετική τεκμηρίωση γίνονται με ευθύνη του φορέα της επένδυσης.

Τι αλλάζει στα επιχειρηματικά πάρκα

Σε ότι αφορά το καθεστώς έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε επιχειρηματικό πάρκο δεν θα χρειάζεται πλέον – εκτός της άδειας εγκατάστασης- ούτε άδεια λειτουργίας και θα αρκεί μια απλή γνωστοποίηση ότι ξεκινά τη δραστηριότητά της.

Αναμένεται επίσης, για τις επιχειρήσεις εντός των πάρκων, να θεσμοθετηθούν χαμηλότερες κατηγορίες περιβαλλοντικής κατάταξης έτσι ώστε να χρειάζονται ελαφρύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Επίσης, προβλέπεται ότι στις περιοχές όπου υπάρχουν ή πρόκειται να ιδρυθούν μεμονωμένες μεγάλες μονάδες, μπορεί να ιδρυθεί Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ). Ως μεμονωμένες μεγάλες μονάδες θεωρούνται αυτές που έχουν έκταση τουλάχιστον 150 στρέμματα για δραστηριότητες υψηλής όχλησης και 100 στρέμματα για δραστηριότητες μέσης όχλησης.

Απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων

Δεν απαιτείται έγκριση εγκατάστασης για τις δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας – βιοτεχνίας με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου. Οι δραστηριότητες αυτές υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης.

Μητρώο Υποδομών και Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Ως «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης», σύμφωνα με τις διατάξεις, νοείται η ενιαία Αν και θα περάσει αρκετός καιρός για να ξεκινήσει η ουσιαστική του λειτουργία, ως Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, σύμφωνα με τις διατάξεις, νοείται η ενιαία αποτύπωση του συνόλου των γεωχωρικών δεδομένων κατά τρόπο δημόσια και δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα θα παρέχει όλες τις πληροφορίες για:

Όρους και περιορισμούς δόμησης

Χρήσεις γης

Σχέδια πόλεων

Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές

Γεωτεμάχια κτηματολογίου (μόνον εφ’ όσον περιλαμβάνονται οι περιοχές όπου οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί)

Δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφ’ όσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί)

Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων

Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα

Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών

Αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους

Παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους

Ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτίρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι κατηγορίες των υποδομών και κτηρίων που καταχωρούνται στο Μητρώο. Η ανάπτυξη και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών μπορεί να ανατεθεί σε φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και υποδομή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter