ΝΥΤ: Ο Μπολσονάρο έχει δίκιο να φοβάται τη φυλακή

ΝΥΤ: Ο Μπολσονάρο έχει δίκιο να φοβάται τη φυλακή

Σε άρθρο γνώμης εξωτερικής συντάκτριας στην αμερικανική εφημερίδα, εξιστορείται το πλούσιο «βιογραφικό» του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου σε κατηγορίες και δικαστικές περιπέτειες που τον βαραίνουν ήδη. Σε περίπτωση μάλιστα που τελειώσει η προεδρική του θητεία, πράγμα εντελώς πιθανό αφού η διαφορά του από τον Ινάσιο Λούλα είναι διψήφια σε ποσοστό, είναι πολύ πιθανή η καταδίκη και η φυλάκισή του. Γι αυτό και κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επηρεάσει τους εκλογείς και τους κεντρώους πολιτικούς, με αμφισβητούμενης ηθικής μέσα.

Προληπτικά μέτρα

Ο Μπολσονάρο, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να χάσει στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ακολουθώντας πιστά το εγχειρίδιο τραμπικής συμπεριφοράς, έχει αρχίσει από τώρα να ξιφουλκεί εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, αποκαλώντας το αναξιόπιστο, μπροστά σε δεκάδες πρέσβεις ξένων χωρών.

Παράλληλα με την προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας πριν καν ξεκινήσει, ο ακροδεξιός πολιτικός προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος έναντι του Λούλα, ώστε να καταφέρει να παραμείνει στο πόστο του. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει να μοιράζει κορυφαίους ρόλους στο κράτος σε συμμάχους του χρησιμοποιώντας κονδύλια από έναν κρυφό προϋπολογισμό, ώστε να κερδίσει τη στήριξη των κεντρώων βουλευτών. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι εκκλήσεις για απομάκρυνσή του από το αξίωμα του προέδρου έχουν ξεπεράσει τις 130, η στήριξη στο κοινοβούλιο είναι αποφασιστικής σημασίας. 

Μεγαλύτερη πρόκληση όμως αποτελεί το εκλογικό κοινό που πρέπει να κερδίσει. Σε αυτό το πεδίο, ο Μπολσονάρο χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικά τρικ για να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους: σε μια συνταγματική τροπολογία που πέρασε τον Ιούλιο από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο –την οποία ο υπουργός Οικονομικών ονόμασε «νομοσχέδιο καμικάζι»- δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο να δαπανήσει επιπλέον $7,6 δις σε επιδόματα προς τους πολίτες μέχρι το τέλος του έτους. Μένει να δούμε αν οι Βραζιλιάνοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα, σε μια χώρα που έχει υποφέρει από την πανδημία και την οικονομική κρίση που επέφερε.

Κατηγορίες δίχως τέλος

Η συντάκτρια του άρθρου Βανέσα Μπάρμπαρα υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς ακριβή καταγραφή των κατηγοριών εναντίον του Μπολσονάρο, καθώς ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν δεχθεί έναν πραγματικό καταιγισμό. 

Κατ’αρχάς, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ξεκινήσει έρευνα για την διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον ίδιο τον Μπολσονάρο αλλά και από μια ψηφιακή «πολιτοφυλακή» που δρα στο διαδίκτυο. 

Επίσης, τα σκάνδαλα  διαφθοράς είναι άφθονα. Οι δυο γιοι του Μπολσονάρο, που κατέχουν δημόσια αξιώματα, κατηγορούνται ότι ενθυλάκωναν μέρος των μισθών στενών συνεργατών τους ή εργαζομένων-φαντάσματα. Παρόμοιες κατηγορίες έχει αντιμετωπίσει και ο ίδιος ο πρόεδρος, τον καιρό που ήταν βουλευτής, αφού έχει κατηγορηθεί ότι λάμβανε το μισθό του κοινοβουλευτικού βοηθού του επί 15 χρόνια.

Καταδικαστική έκθεση για την πανδημία

Εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχει καταδικαστική έκθεση της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας για την διαχείριση της Βραζιλίας απέναντι στον Covid-19, η οποία περιγράφει πώς ο πρόεδρος βοήθησε ενεργά στην εξάπλωση του κορωνοϊού και μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για πολλούς από τους 679.000 θανάτους της Βραζιλίας. Συνιστά να κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο για εννέα εγκλήματα , μεταξύ των οποίων κατάχρηση δημοσίων πόρων, παραβίαση κοινωνικών δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μυστικότητα και παρεμπόδιση

Πώς ανταποκρίνεται ο πρόεδρος στις κατηγορίες; Με εντολές μυστικότητας. Αυτές οι εντολές, που αποκρύπτουν στοιχεία για έναν αιώνα, έχουν εφαρμοστεί σε κάθε είδους «ευαίσθητη» πληροφορία: τα λεπτομερή έξοδα της εταιρικής πιστωτικής κάρτας του Μπολσονάρο, η πειθαρχική διαδικασία του στρατού που αθώωσε έναν στρατηγό και πρώην υπουργό Υγείας επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του Μπολσονάρο και δημοσιονομικές εκθέσεις από την έρευνα για διαφθορά με στόχο τον μεγαλύτερο γιο του. Αυτό απέχει πολύ από τον άνθρωπο που, νωρίς στη θητεία του, καυχιόταν ότι έφερε «πάνω από όλα τη διαφάνεια!».

Εάν η μυστικότητα δεν λειτουργεί, υπάρχει και η παρεμπόδιση. Ο Μπολσονάρο έχει κατηγορηθεί συχνά ότι προσπάθησε να λάβει προνομιακές πληροφορίες από έρευνες ή να τις εμποδίσει εντελώς. Στην πιο διαβόητη περίπτωση, ο πρόεδρος κατηγορήθηκε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Εξάλλου, σε μια ηχογράφηση μιας υπουργικής συνάντησης που διέρρευσε πριν από δύο χρόνια, ο Μπολσονάρο συνελήφθη να λέει ότι δεν επρόκειτο να «περιμένει να δει την οικογένειά μου ή τους φίλους μου να τσακώνονται» όταν θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter