Νυχτερινή εφημερία

Νυχτερινή εφημερία

Από την χτεσινή εξαγγελία του υπουργού Υγείας και τον απολογισμό σχετικά με τα βήματα που έκανε για την υποστήριξη του ΕΣΥ στην πανδημία, κατάλαβα οτι όλοι εμείς που γράφουμε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, έχουμε φωνή.

Σήμερα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας μεταφέρω τα συμπεράσματα απο τις μεταμεσονύκτιες -συχνά με διακοπές- συνομιλίες με φίλους μου γιατρούς που βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή. Μου κάνει εντύπωση οτι ακόμη και στα μικρά διαλείμματα της βάρδιας, ακόμη και τότε, μιλάνε μόνο για το αντικείμενο τους μ’ένα πάθος που ανατριχιάζει τους παντελώς άσχετους. Συγχωρήστε με για το σημερινό σεντόνι. Έχω να πω πολλά.

Χτές μετρούσαμε το κόστος και το κέρδος. Είπαμε οτι η καθυστέρηση της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, τουλάχιστον για την ώρα, δίνει χρόνο για αναδιάταξη δυνάμεων. Έγραφα χτές τη νυχτα –όπως τις άκουγα- μερικές απ’ τις προτάσεις τους, με την ελπίδα οτι θα διαβαστούν απ’ αυτούς που πρέπει:

-Άμεση πρόσληψη 940 γιατρών της προκήρυξης 02/20 και άλλων που κατέθεσαν τα χαρτιά τους και έδειξαν ενδιαφέρον και 500 γιατρών για τα τα ΤΕΠ της προκήρυξης του 08/2019 (ακόμα εκκρεμούν οι κρίσεις).

-Πρόσληψη τώρα των 400 αγροτικών που κατέθεσαν χαρτιά στην προκήρυξη του 02/2020 (ακόμα δεν έχουν βγει ούτε τα προσωρινά αποτελέσματα).

-Πρόσληψη όλων των ειδικευόμενων από τις λίστες αναμονής όλων των ειδικοτήτων.Επιτάχυνση της διαδικασίας ανάληψης καθηκόντων όσων ειδικευόμενων είναι προς διορισμό.

-Πρόσληψη όλων των επικουρικών, όλων των ειδικοτήτων από τις λίστες αναμονής των ΥΠΕ (1000 γιατροί πανελλαδικά).

-Επίταξη φοιτητών ιατρικής 4ου – 5ου – 6ου έτους και ταχύτατη εκπαίδευσή τους.

-Επίταξη ιδιωτών γιατρών με κρατική αποζημίωση και ένταξη τους στον κεντρικό σχεδιασμό.

-Ένταξη των ΤΟΜΥ, Κέντρων Υγείας σε ένα κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο.

-Χαρτογράφηση για την εφεδρεία όλων των συνταξιούχων γιατρών.

-Διαδικασίες εξπρές πρόσληψης όσων έχουν άδεια νοσηλευτή και παραϊατρικών ειδικοτήτων.

Η δαπάνη είναι μερικά εκατομμύρια και το κέρδος ανυπολόγιστο απο ένα καλά επανδρωμένο σύστημα Υγείας για την Ελλάδα.

-Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Κέρδος χιλιάδες πρόσθετα κρεβάτια. Το κόστος είναι μηδενικό για το κράτος, αλλά οι ιδιωτικοί και οι μέτοχοί τους θα δούν πτώση του τζίρου.

-Επαναλειτουργία και στελέχωση ΟΛΩΝ των νοσοκομείων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Το κέρδος είναι χιλιάδες πρόσθετα κρεβάτια, ενώ το κόστος, τα λειτουργικά τους έξοδα και το τσαλάκωμα του εγωισμού του Άδωνη Γεωργιάδη.

-Εξασφάλιση όσο περισσότερων αναπνευστήρων, c-pap, σκάφανδρων, μόνιτορς και αποθεμάτων οξυγόνου.

Επίταξη του υλικού που διατίθεται στην εγχώρια αγορά και έκκληση για βοήθεια από όποια χώρα του κόσμου ή παραγωγό μπορεί να διαθέσει. Ας έρθουμε σ’ επαφή ακόμη και με χώρες που δεν είναι στρατηγικοί μας εταίροι. Η Γερμανία μπλοκάρει και οικειοποιείται το υλικό που προορίζεται για μας και αναγκαστικά περνάει απο τα αεροδρόμιά της (πύλη εισερχομένων εμπορευμάτων στην ΕΕ) με τη δικαιολογία οτι το έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ. Το ίδιο κάνει και η Τσεχία στους Ιταλούς. Εδώ το κόστος είναι η διαπίστωση του κυνισμού εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το κέρδος απο τα υλικά, ανεκτίμητο.

Μετατροπή και αναδιάταξη των 16 νοσοκομείων αναφοράς αποκλειστικά σε νοσοκομεία ΜΕΘ-MAΦ βαρέως πασχόντων για covid-19. Κατάλληλη ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τους γιατρούς της ΜΕΘ ΟΛΩΝ των γιατρών, ΟΛΩΝ των άλλων ειδικοτήτων και νοσηλευτών για εξοικείωση και χρήση αναπνευστήρων, φορητών και σταθερών, παρακολούθηση και νοσηλεία διασωληνωμένων και βαρέων περιστατικών. Το κέρδος είναι ανεκτίμητο και το κόστος μηδενικό.

Ταχύρρυθμη εκπαίδευση από λοιμωξιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους ΟΛΩΝ των γιατρών, ΟΛΩΝ των άλλων ειδικοτήτων και των νοσηλευτών στο triage covid ασθενών, σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία της χώρας.

Κι εδώ το κέρδος είναι ανεκτίμητο ενώ το κόστος, μηδενικό.

Εξασφάλιση αντιδραστηρίων και τεστ. Δωρεάν διενέργεια από όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια και τις εξοπλισμένες δομές υγείας δήμων και δημοσίου. Κέρδος θα είναι η απαραίτητη εικόνα για το βαθμό διάδοσης της νόσου που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Το κόστος: λίγες χιλιάδες ευρώ.

Όλα αυτά είναι μετρήσιμα και υλoποιήσιμα και μάλιστα εντός των ημερών.

Στο τέλος της φορτισμένης κουβέντας μας, μου έκανε εντύπωση οτι θέλουν πίσω τους 20.000 συναδέλφους τους που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι πολλοί απο αυτούς που παρ’ οτι ευημερούν εκεί, νοσταλγούν την Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη ώρα. Ας δοθεί άμεσα η δυνατότητα μονιμότητας και μισθολογικά κίνητρα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κάποιοι μπορεί να το αποφασίσουν και να γυρίσουν.

Σ’ ενα κράτος δικαίου, στον προηγμένο ανθρώπινο πολιτισμό, η κύρια ευθύνη της πολιτείας είναι η διασφάλιση της ζωής, της δημόσιας υγείας και της επιβίωσης με αξιοπρέπεια των πολιτών του.

Όσο πιό γρήγορα αντιδράσει το κράτος, τόσες ζωές θα σωθούν. Μου τόνισαν πολλές φορές και χτές και σήμερα ότι το χειρότερο των γιατρών είναι να διαλέγουν ποιός θα έχει ευκαιρία να ζήσει και να καταλάβει ένα κρεββάτι στην εντατική. Ποιός προλαβαίνει να διασωληνωθεί και ποιός όχι. Ποιός έχει δικαίωμα στο τεστ και ποιός όχι. Ήδη απο χτές πήραν πολλές ευθύνες. Δεν αντέχουν να πάρουν κι αυτές.

Παίδες, στον 21ο αιώνα φάνηκε ξεκάθαρα οτι η ευθύνη της υγείας και της επιβίωσης δεν είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση του καθενός όπως τους προϊστορικούς χρόνους.

Η αισιοδοξία είναι μονόδρομος!

Η Ειρήνη Βογιατζή είναι ζωγράφος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter