Ο Αδωνης επιλέγει… φωτογραφικά

Ο Αδωνης επιλέγει… φωτογραφικά

Δεν γύρισε με άδεια χέρια από την εκδήλωση της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνης Γεωργιάδης, καθώς συμπεριέλαβε στις αποσκευές του πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο φακός τον συνέλαβε να συνομιλεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πότε όρθιος, πότε καθιστός, ενώ έκανε και το όνειρό του πραγματικότητα καμαρώνοντας ως άλλος «Μητσάρας» πίσω από την αδιάφορη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, αντί να επιλέξει έναν έμπειρο φωτογράφο για να απαθανατίσει τη στιγμή, προτίμησε έναν πεπειραμένο έμπορο όπλων.

Πρόκειται για τον Γιώργο Πατεράκη, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με το CDU. Το 2000 ο κ. Πατεράκης αποτέλεσε τον μεσάζοντα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη γερμανική εταιρεία HDW για τη σύμβαση των υποβρυχίων που έγερναν, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ως στέλεχος της ThyssenKrupp Marine Systems ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι να καταλήξουν στα χέρια του Λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα.

«Ο κ. Πατεράκης ήταν επίσης προσκεκλημένος στην εκδήλωση αυτή και έβγαλε μερικές φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε ο ίδιος. Δεν ήμασταν παρέα, καθόλου παρέα δεν ήμασταν. Εγώ πήγα μόνος μου, είχα προσωπική πρόσκληση και βρέθηκα σε αυτή την εκδήλωση» απάντησε στον Real FM για το θέμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ το ερώτημα που εγείρεται είναι αν ο κ. Πατεράκης τράβηξε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες του αντιπροέδρου…

Ο έρωτας για τα εξοπλιστικά

Με αφορμή τη selfie του αντιπροέδρου της ΝΔ με τον έμπορο όπλων ξύπνησαν μνήμες σχετικά με τον ιδιαίτερο ζήλο που είχε επιδείξει ο κ. Γεωργιάδης για τα εξοπλιστικά προγράμματα ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, καταθέτοντας μαζί με τον τότε συνάδελφό του Θάνο Πλεύρη περισσότερες από 40 ερωτήσεις, πολλές από τις οποίες είχαν κοινό χαρακτηριστικό μια εταιρεία που λειτουργούσε ως μεσάζων σε συμφωνίες οπλικών συστημάτων, την Kestrel. Το ζήτημα πήρε διαστάσεις όταν η Δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά την offshore του άλλοτε πολιτικού αρχηγού και κουμπάρου του αντιπροέδρου της ΝΔ. Συγκεκριμένα, η υπεράκτια εταιρεία Catalina International Ltd που ανήκε στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον υιό του φαινόταν να έχει εμβάσματα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Kestrel. Κατά τη Δικαιοσύνη τα χρήματα αυτά αφορούσαν προμήθεια από την πώληση των γαλλικών ελικοπτέρων Super Puma που προωθούσε η Kestrel. Εντέλει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αθωώθηκε με το επιχείρημα ότι γνωστοί και φίλοι τού έδωσαν το προαναφερθέν ποσό, αλλά η ερώτηση των κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη για την αγορά των δύο Super Puma έχει το ενδιαφέρον της.

Toν Σεπτέμβριο του 2010 ο Αδωνης Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρης κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση με την οποία εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι τα δύο ελικόπτερα Super Puma αποκτήθηκαν με το καθεστώς της διακρατικής συμφωνίας –δηλαδή χωρίς την ύπαρξη ενδιαμέσων και επομένως χωρίς εκατέρωθεν ρήτρες ή αντισταθμιστικά– με τη Γαλλία. Οι δύο βουλευτές υποστήριζαν στην ερώτησή τους ότι στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονταν αντισταθμιστικά ωφελήματα και ζητούσαν την αναθεώρηση ή ακόμη και την επαναδιαπραγμάτευσή της. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε αργότερα ότι η ερώτησή του αποδείκνυε απλώς το ενδιαφέρον του για μια συμφέρουσα αγορά και σε καμία περίπτωση δεν υπέκρυπτε πίεση υπέρ της εταιρείας μεσαζόντων, δηλαδή της Kestrel.

Στο κοινοβουλευτικό παλμαρέ του Αδωνη Γεωργιάδη εντοπίζονται ερωτήσεις οι οποίες αφορούσαν την αναβάθμιση των γαλλικών Mirage που είχε στην κατοχή της η ελληνική αεροπορία, με τον Τύπο να σημειώνει εκείνο το διάστημα πως από τη συμφωνία αυτή θα προέκυπτε όφελος σε αντιπροσώπους γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Kestrel.

Οι ίδιοι βουλευτές είχαν καταθέσει ερώτηση προκειμένου να πληροφορηθούν αν θα υπάρξει ανταλλαγή των Mirage με τα επίσης γαλλικά Rafale, καθώς και αν θα υπάρξει νέα παραγγελία από την ελληνική κυβέρνηση. Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε την προμήθεια νέων μαχητικών, με υποψήφια τα Rafale και τα αμερικανικά F-16. Επιπλέον, οι δυο τους έχουν ρωτήσει τους εκάστοτε υπουργούς Αμυνας για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας –δηλαδή χωρίς ρήτρες ή ωφελήματα– με τη γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών, ενώ έχουν εμφανιστεί αντίθετοι στην αγορά αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης μέσω διακρατικής συμφωνίας, αντί της προμήθειας ελικοπτέρων από τη γαλλική Eurocopter την οποία εκπροσωπούσε η Kestrel.

Από ΛΑΟΣ άρξασθαι

Απαρχή για την ανάδειξη της εξοπλιστικής ευαισθησίας των βουλευτών του ΛΑΟΣ και ειδικά του νυν αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η τοποθέτηση του τότε προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ειδικότερα, στις 28 Απριλίου 2011, κατά τη συζήτηση σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: «Οταν ο κ. Καρατζαφέρης με επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο ως αρχηγός κόμματος, τον δέχθηκα ως όφειλα και όταν ήμασταν οι δύο μας μου είπε να παραλάβω τα υποβρύχια και του είπα ότι αυτό δεν γίνεται! Και έβαλε τους βουλευτές του να μου κάνουν ερωτήσεις».

Σημείωσε δε ότι στην ίδια συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης τού είπε να παραγγείλει και τις τορπίλες για τα υποβρύχια που θα παραλάμβανε το υπουργείο Αμυνας. «Στο όνομα του ότι είναι “γαλαζοπράσινοι”, στο όνομα του λαϊκισμού, ξεχνά ο κ. Καρατζαφέρης ότι μου κατέθεσαν ερωτήσεις βουλευτές του ΛΑΟΣ και με επέκριναν και με ήλεγχαν γιατί δεν παρέλαβα τα υποβρύχια το 2008 και το 2009. Και μου κατέθεσαν ερωτήσεις γιατί δεν παραγγέλνω τις τορπίλες των συγκεκριμένων υποβρυχίων που ήδη δεν είχα παραλάβει» κατέληγε ο κ. Μεϊμαράκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter