Ο Άδωνης και τα μυστήρια της μαρίνας Μυτιλήνης

Ο Άδωνης και τα μυστήρια της μαρίνας Μυτιλήνης

Το επιχειρηματικό deal της παραχώρησής της στη Folli Follie των Κουτσολιούτσων και στην τουρκική οικογένεια Κοτς, φίλης της οικογένειας Μητσοτάκη

Ως ο «αρχιτέκτονας» της παραχώρησης της μαρίνας Μυτιλήνης εμφανιζόταν το 2013 ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Aδωνης Γεωργιάδης μιλώντας σε μια από τις άπειρες τηλεοπτικές εμφανίσεις του στον Ant1. Η παραχώρηση της μαρίνας Μυτιλήνης για 40 χρόνια κατακυρώθηκε το 2012 σε ελληνοτουρκική κοινοπραξία εταιρειών στην οποία συμμετείχαν αφενός η «αμαρτωλή», όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου και από την άλλη η Setur Servis Turistik, συμφερόντων της πανίσχυρης τουρκικής επιχειρηματικής οικογένειας Κοτς, η οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Οπως παραδέχτηκε στο Documento ο Αδ. Γεωργιάδης, ο ίδιος είχε προκηρύξει ως υπουργός Ναυτιλίας τον επίμαχο διαγωνισμό το 2011. «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα αφότου εγώ είχα αποχωρήσει. Δεν υπέγραψα εγώ την τελική παραχώρηση» σημείωσε στο Documento.

Tον Ιανουάριο του 2013 ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης παρευρέθηκε στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη. Ηταν η εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με τον Αδ. Γεωργιάδη να είναι βουλευτής με τη ΝΔ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες δεν προχωρούσαν όπως θα ήθελε η τότε κυβέρνηση, με την κουβέντα να πηγαίνει στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Μυτιλήνης.

Η έπαρση

«Τη μαρίνα της Μυτιλήνης στην εταιρεία που ’ναι τώρα την έχω δώσει εγώ ως υπουργός, άρα ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το πράγμα» ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης. Η μαρίνα Μυτιλήνης είχε ιδιωτικοποιηθεί μερικούς μήνες πριν, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τον Ιούλιο του 2011. Τότε ακολούθησε λίγους μήνες μετά ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Σε αυτή συμμετείχε ως υφυπουργός Ναυτιλίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 και ο βουλευτής τότε του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε εταιρείες. Νικήτρια όμως αναδείχτηκε μια ελληνοτουρκική κοινοπραξία. Η ελληνικών συμφερόντων Folli Follie Group της οικογένειας Κουτσολιούτσου και η τουρκική Setur Servis Turistik συμφερόντων της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Τουρκίας Κοτς, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το σημερινό πρωθυπουργικό ζεύγος. Η εταιρεία ανήκε στον Μουσταφά Κοτς, γιο του 83χρονου Ραχμί Κοτς, ο οποίος είχε σχέσεις και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Μουσταφά Κοτς απεβίωσε αιφνίδια το 2016 από ανακοπή καρδιάς, με τοπικά ΜΜΕ της Μυτιλήνης να επισημαίνουν ότι «πέθανε ο συνιδιοκτήτης της μαρίνας Μυτιλήνης και φίλος της Λέσβου».

Οι Κουτσολιούτσοι

Η σύμβαση μίσθωσης υπογράφηκε στις 2 Μαΐου 2012 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρο Αλιβιζάτο. Ως πρόεδρος της Μαρίνας Μυτιλήνης ΑΕ ορίστηκε ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος και αντιπρόεδρος ο Ιμπραήμ Τάμερ Χασίμογλου. Στο ΔΣ συμμετείχε και ο Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, πρόεδρος για μεγάλο χρονικό διάστημα της Επιτροπής Ελέγχου για τη Folli Follie.

Το ετήσιο μίσθωμα ανερχόταν σε 250.000 ευρώ και η συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση του τουριστικού λιμένα Μυτιλήνης για 40 χρόνια. Ηταν η περίοδος που το σκάνδαλο Folli Follie δεν είχε ακόμη ξεσπάσει. Τα πάρτι και ο προκλητικός τρόπος ζωής της οικογένειας Κουτσολιούτσου φιλοξενούνταν στις κοσμικές στήλες. Μαζί και οι επαφές και γνωριμίες με την αφρόκρεμα του πολιτικού κόσμου, η οποία έσπευδε να φωτογραφηθεί με μέλη της οικογένειας σε δημόσιες εκδηλώσεις. Οπως για παράδειγμα το 2007 όταν η Ντόρα Μπακογιάννη εγκαινίασε το νέο κατάστημα της Folli Follie στο Πεκίνο ή όπως η κοινή παρουσία των Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη με τους Τζώρτζη και Μαρίζα Κουτσολιούτσου στο glamorous πάρτι της οικογένειας Τραυλού στο Καπανδρίτι το 2017.

Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Κότς

Η οικογένεια Μητσοτάκη διαθέτει στενές σχέσεις και με την οικογένεια Κοτς, που αποτελεί μία εκ των ισχυρότερων επιχειρηματικών οικογενειών της Τουρκίας. Τον Ιούνιο του 2018 ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως έγραφε την περίοδο εκείνη η στήλη «Βηματοδότης» στο «Βήμα», ένας μυστηριώδης κύριος με καπελάκι τύπου Παναμά φτάνει με ένα θηριώδες τζιπ στη Βουλή για να τον συναντήσει. Είναι ο πλουσιότερος Τούρκος επιχειρηματίας Ραχμί Κοτς. Είναι άγνωστο τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι συζήτησαν τα επενδυτικά σχέδια του Κοτς στην Ελλάδα. Δεν είναι η μοναδική σχέση μεταξύ των δύο οικογενειών. Η σύζυγος του σημερινού πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι διατηρεί στενές επαφές με έναν από τους γιους του Ρ. Κοτς, τον Μεχμέτ και αδερφό του Μουσταφά Κοτς που είχε αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης. Η γνωριμία ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν οι δυο τους είχαν συναντηθεί στα έδρανα γνωστών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Αλλωστε αμφότεροι στο επίσημο βιογραφικό τους αναφέρονται στις σπουδές τους στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την ιδιωτική επίσκεψή της στην Τουρκία επισκέφτηκε το νέο κτίριο Arter στην Κωνσταντινούπολη, έναν από τους πιο γνωστούς χώρους πολιτισμού και τεχνών στη χώρα. Χρηματοδοτήθηκε και ανήκει στην οικογένεια Κοτς. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι όχι μόνο φωτογραφήθηκε στο Arter μαζί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον βαθύπλουτο Τούρκο επιχειρηματία Ρ. Κοτς, αλλά ανάρτησε και τη φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter