Ο Αδωνης και το… άγιο ΕΣΠΑ της ανάπτυξης

Ο Αδωνης και το… άγιο ΕΣΠΑ της ανάπτυξης

Μόλις έφυγε ο «άθεος» Τσίπρας άρχισαν οι μοναχικές… μπίζνες

Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Νικόδημος επανέφερε το παλιό αίτημα να φτιαχτεί ένα διακριτό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για τις μονές του Αγίου Ορους

Οσοι διάβασαν την περασμένη Τετάρτη την είδηση της συνάντησης του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη με αντιπροσωπεία του Αγίου Ορους στην οποία συμμετείχε ο γνωστός ιερομόναχος Νικόδημος, ως αντιπρόσωπος της μεγαλύτερης και πλουσιότερης μονής στο Περιβόλι της Παναγίας, της Μεγίστης Λαύρας, αναρωτήθηκαν «τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;».

Και φυσικά ουδείς παραξενεύτηκε με τα φλογερά λόγια του Νικόδημου για τη νέα κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κανέναν δεν εξέπληξαν ο –κατά δήλωσή του– μεγάλος ενθουσιασμός του και η υποχρέωσή του να συγχαρεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, «διότι μας κάνει να αισθανόμαστε ότι καταρχάς έχουμε πρωθυπουργό. Μεγάλη υπόθεση. Και να αισθανόμαστε ότι κατοικούμε σε κράτος ευνομούμενο»!

Αλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο μοναχός που διαμένει στο μετόχι της Αγίας Λαύρας στον Βύρωνα διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη από τότε που ήταν στο ΥΠΕΞ, αλλά και με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια έχει απλώσει τα… δίχτυα του στους σκληροπυρηνικούς του Αγίου Ορους.

Οπως είναι επίσης γνωστό ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι κακές γλώσσες στο Περιβόλι της Παναγίας έλεγαν ότι το όνειρο του Νικόδημου ήταν να δει τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και τον Εφραίμ στη φυλακή (ορκισμένος εχθρός της Μονής Βατοπεδίου). Μπορεί να ακούγονται αμφιλεγόμενα όλα αυτά αλλά ούτε ο Νικόδημος ούτε ο Αδωνης καταλαβαίνουν από τέτοια.

Ο… αντίχριστος Τσίπρας

Το φθινόπωρο του 2017 ο Νικόδημος, οι μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Αγίου Παύλου και η νέα αδελφότητα Εσφιγμένου μαζί με κάποιους σκληροπυρηνικούς ζηλωτές του Αγίου Ορους και «ταλιμπάν» της Ορθοδοξίας (Μονή Δοχειαρίου, ο ηγούμενος του οποίου είχε σηκώσει τις γνωστές σημαίες «Ορθοδοξία ή Θάνατος», Μονή Κωνσταμονίτου, Μονή Ξηροποτάμου) είχαν πρωτοστατήσει στη ματαίωση της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού στη μοναστική πολιτεία και στην προσπάθεια αυτή να φανεί ως «πόρτα» των μοναχών στον «άθεο» πρωθυπουργό με επιχειρήματα του τύπου «έξω οι αντίχριστοι από το Αγιο Ορος», «είναι άθεος», «συντελεί στην αποχριστιανοποίηση και αλλοίωση της πνευματικής ταυτότητας των Ελλήνων». Είχαν φτάσει ακόμη και στο σημείο να επικαλεστούν ως επιχείρημα τις έμφυλες ταυτότητες ή ακόμη και τα παιδιά του πρωθυπουργού αν βαφτίστηκαν ή όχι!

Βέβαια η Μονή Μεγίστης Λαύρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει μπίζνες με την κυβέρνηση του «άθεου» πρωθυπουργού, π.χ. για την αποκατάσταση, συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή κτισμάτων της, τη διαγραφή παλαιότερων οφειλών από τον ΕΝΦΙΑ ή τη ροή χρημάτων από τα ΕΣΠΑ, σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και άλλα!

Τότε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου αλλά λίγες ημέρες πριν οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών ύστερα από έκτακτη σύσκεψη απάντησαν στο ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία (από τους δεκαπέντε που χρειάζεται για να ληφθεί μια απόφαση ήταν παρόντες οι έντεκα), λέγοντας μάλιστα στον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη διάφορες δικαιολογίες, όπως να μην έρθει γιατί είναι του Σταυρού, ότι δεν είναι έτοιμο το κέντρο υγείας στις Καρυές ή «δεν είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή», με τον υπουργό να ρωτά απορημένος «ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνετε και δεν είστε έτοιμοι;».

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη Τσίπρα, είχε συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Κοινότητα, με τους εκπροσώπους των μονών να αλλάζουν τροπάρι και να θέτουν πλέον ζητήματα όπως, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Οπως ήταν φυσικό, το γραφείο του κ. Τσίπρα αποφάσισε να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Ιερά Κοινότητα ματαιώνοντας την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος, με τον Νικόδημο και τους σκληροπυρηνικούς να διαδίδουν στα ΜΜΕ ότι «δεν τον καλέσαμε εμείς ποτέ», «εκείνος ήθελε να έρθει και εμείς δεν τον δεχτήκαμε».

Φυσικά όποιος ανέμενε τότε μια αντίδραση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους Αρίστου Κασμίρογλου –δεξί χέρι του πρώην διοικητή Σταύρου Ψυχάρη (το 1996-2001 ήταν αναπληρωτής διοικητής στο πλάι του εκδότη)– περίμενε μάταια.

Αβατο και στις μπίζνες

Και ερχόμαστε στη συνάντηση του Νικόδημου με τον Αδ. Γεωργιάδη την περασμένη Τετάρτη, δύο μόλις εβδομάδες μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία. Εκεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento ο Νικόδημος επανέφερε ένα παλιό αίτημά του: να φτιαχτεί ένα διακριτό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για τις μονές του Αγίου Ορους, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα κλειδώνουν σε περιφερειακό επίπεδο! Και φυσικά παρά το γεγονός ότι ήδη οι μονές του Αγίου Ορους έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ τόσο για την αναστήλωσή τους όσο και με διακριτά προγράμματα για υγρά και στερεά απόβλητα.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο μεγάλος τους πόθος είναι να μπουν σε επιμέρους προγράμματα και ειδικά σε αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε στοπ επειδή το 90% των πόρων πήγε στο γνωστό «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το υπόλοιπο 10% στην αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Τώρα ο Νικόδημος και η Μονή Μεγίστης Λαύρας επανέρχονται και βάζουν στο μάτι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για το Αγιο Ορος! Πού να τρέχουν να διεκδικούν και να μοιράζονται τα κονδύλια μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter