Ο Άδωνης τακτοποιεί πελάτη του Γεραπετρίτη

Ο Άδωνης τακτοποιεί πελάτη του Γεραπετρίτη

Εν μέσω κορονοϊού παρακάμπτει απόφαση του ΣτΕ επί προεδρίας Σακελλαροπούλου και νομιμοποιεί αλά Mall το ξενοδοχείο-τέρας στη σκιά της Ακρόπολης

Κερκόπορτα στα αρπακτικά του κέρδους εν μέσω πανδημίας σε βάρος ακόμη και της Ακρόπολης φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση. Η υπόθεση θυμίζει σε πολλά το The Mall εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, που εντέλει βαφτίστηκε στρατηγική επένδυση-fast track με νονό τότε τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Αδωνης Γεωργιάδης, που έχει κάνει καριέρα ως λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δίνει στον βωμό της «ανάπτυξης» την τελική έγκριση για υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου σε μια εταιρεία που χρόνια πασχίζει να σηκώσει εννιαώροφο ξενοδοχείο κρύβοντας τη θέα προς την Ακρόπολη. Ολα αυτά τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, με πρόεδρο τότε τη νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ακύρωσε την οικοδομική άδεια και τώρα τη γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προστεθεί το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, νυν υπουργού Επικρατείας και της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως αποκαλύπτει το Documento, υπερασπίστηκε ως δικηγόρος ενώπιον του ΣτΕ τα συμφέροντα της εταιρείας η οποία επιχειρεί ανεξαρτήτως κυβερνήσεων να κατασκευάσει το κτίριο-θηρίο, εκμεταλλευόμενη την ανικανότητα της πολιτείας να θεσπίσει σαφείς ειδικούς όρους δόμησης στις παρυφές του ιερού βράχου. Αραγε το νούμερο δύο της κυβέρνησης διαδραμάτισε κάποιον άλλο ρόλο σήμερα στην υπόθεση;

Το δώρο βαφτίζεται επένδυση

Στις 12 Μαρτίου με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίνεται η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης Vasaco Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμετάλλευσης (ΦΕΚ 923, 18.3.2020) στο καθεστώς ενίσχυσης γενικής επιχειρηματικότητας. Αφορά ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 299 κλινών, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, στην περιοχή της Ακρόπολης. Η Vasaco έχει κοστολογήσει το έργο 11,2 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο να αποφασίζει την ενίσχυσή της με 3.370.000 εκατ. ευρώ (με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής).

Οπως καταγγέλλει στο Documento μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που είχε πρωτοστατήσει μαζί με χιλιάδες κατοίκους της περιοχής στον αγώνα κατά της οικοδόμησης του ξενοδοχείου, η εταιρεία κοστολόγησε την κατασκευή κτιρίου χωρίς οικοδομική άδεια και ελλείψει αποφάσεων όρων δόμησης και χρήσης γης για όλη την περιοχή πέριξ του μνημείου της Ακρόπολης. «Αραγε πώς ακριβώς προέκυψε η κοστολόγηση και με ποιο νομικό έρεισμα θα λάβει 3,4 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών;» σημειώνει.

Η Vasaco απαντά ότι το επενδυτικό της σχέδιο «συμπεριλήφθηκε στις 25 Απριλίου 2019 στον οριστικό πίνακα κατάταξης των εγκεκριμένων επενδύσεων του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, με Υπουργό Ανάπτυξης τον Γιάννη Δραγασάκη και Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων τον Λόη Λαμπριανίδη, δη

λαδή παραπάνω από έναν χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία, και τότε σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την υπαγωγή, και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η από 12.10.2018 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία εγκρίθηκε το αίτημά μας για ανέγερση ξενοδοχείου».

Σε απάντησή του στο Documento o Αδ. Γεωργιάδης αποποιείται τις ευθύνες του λέγοντας ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας εντάχθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον οριστικό πίνακα των επιλέξιμων εταιρειών, «εφόσον ολοκληρώσει με επιτυχία την επένδυσή της, δηλαδή καταφέρει να εκδώσει τις μόνιμες άδειες που απαιτούνται». Δηλώνει επίσης ότι, απ’ όσο γνωρίζει, η εταιρεία έχει ξεκινήσει πλάνο για κατασκευή χαμηλότερου ύψους.

Παρακάμπτουν το ΣτΕ

Την 1η Νοεμβρίου 2019 το ΣτΕ με πρόεδρο της ολομέλειας την Κατ. Σακελλαροπούλου ακύρωσε την προέγκριση οικοδομικής άδειας. Προέταξε την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την επιτακτική ανάγκη ελέγχου των ειδικών όρων δόμησης, καυτηριάζοντας το σαθρό νομικό πλαίσιο που είχε αποτέλεσμα «την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού».

Η ανέγερση του εννιαώροφου ξενοδοχείου είχε εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2018 επί υπουργίας Μυρσίνης Ζορμπά. Μετά τις ηχηρές αντιδράσεις η άδεια ανακλήθηκε τον Μάιο του 2019 από το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως σημειωνόταν, δεν είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα καθορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης, ενώ το πανύψηλο ξενοδοχείο (31,70 μ.) δεν θα εντασσόταν αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον και θα προκαλούσε «οπτική όχληση στα μνημεία», ενώ έπρεπε να «διενεργηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα» καθώς στο οικόπεδο είχαν βρεθεί αρχαία.

Να προστατευτεί η Ακρόπολη

«Πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να επικαιροποιηθούν οι πολεοδομικές μελέτες και να προχωρήσει στην έκδοση ΠΔ το υπουργείο Περιβάλλοντος» δηλώνει μέλος της ΕΛΛΕΤ.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να δίνεις 3,4 εκατ. ευρώ σε επενδυτικό σχήμα που έχει απορριφθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ υπό την προεδρία της νυν προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη περισσότερο σήμερα που χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ για να ενισχύσεις την υγεία και την πραγματική οικονομία» αναφέρει στο Documento ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, παράταξης του Δήμου Αθηναίων, ενώ επισημαίνει την ανάγκη θέσπισης νέου προστατευτικού πολεοδομικού σχεδίου γύρω από την Ακρόπολη.

Αραγε ο δρόμος της πλήρους νομιμοποίησης σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στρώνεται μεθοδικά για παρόμοιες κατασκευές που ήδη έχουν ολοκληρωθεί αλλά και για τέτοιου είδους «επενδύσεις» που θα έρθουν στο μέλλον;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter