Ο Άδωνις παρακάμπτει το ΣτΕ και επιτρέπει στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα να λειτουργεί και τις Κυριακές

Ο Άδωνις παρακάμπτει το ΣτΕ και επιτρέπει στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα να λειτουργεί και τις Κυριακές

Με μια τροπολογία που κατατέθηκε εμβόλιμα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνει και επίσημα το δικαίωμα, παρακάμπτοντας το ΣτΕ, στο γνωστό εμπορικό κέντρο στα Σπάτα να παραμένει ανοιχτό σχεδόν όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων μιλούν τόσο οι έμποροι όσο και οι εργαζόμενοι οι οποίοι δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη επιτρέπει ουσιαστικά στο εκπτωτικό χωριό να λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς για πρώτη φορά είχε “σκάσει” τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όταν δηλαδή το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε διάταξη σε ΦΕΚ που έδινε το δικαίωμα στα συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα να ανοίγουν και τις Κυριακές.

Αν και ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε επιχειρήσει τότε να χρυσώσει το χάπι σε εμπόρους και εργαζόμενους, λέγοντας πως «δεν μιλάμε για το άνοιγμα όλο τον χρόνο, αλλά κατά την τουριστική περίοδο, από Μάρτιο έως Οκτώβριο», είχε επικριθεί σφόδρα για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων αλλά και για το ότι άνοιξε διάπλατα την κερκόπορτα για να καθιεωρηθεί η κυριακάτικη εργασία.

Η τροπολογία και το… «μπάλωμα»

Σύμφωνα με την νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις”: α) Προστίθεται στις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατά την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από την δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου και η περιοχή που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού – Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής».

Και αυτή η τροπολογία, όπως και η παλαιότερη διάταξη του υπουργείου του Άδωνη Γεωργιάδη, καταγγέλλεται από αρμόδιους φορείς και εργαζόμενους ως “φωτογραφική”.

Για να τα… “μπαλώσει” και να προλάβει αντιδράσεις, στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την απόφαση, αναφέρεται πως όλα γίνονται χάρην… τουριστών και τουριστικής ανάπτυξης.

«Ειδικότερα, η σαφώς προσδιορισμένη περιοχή που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος στο Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής συγκεντρώνει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά καθώς παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση και η οικονομικοκοινωνική ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο του τουρισμού κατά τη χρονική περίοδο Μαΐου- Οκτωβρίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Όπως έχουν καταγγείλει οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, «σκοπίμως, η διάταξη αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΣτΕ, που είχε αποφανθεί ότι δεν μπορεί ένα μεμονωμένο κατάστημα να ενταχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές».

Εντωμεταξύ το “προαιρετικό” στο οποίο γίνεται λόγος δεν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση, διότι οι επιχειρηματίες στους οποίους ανήκει το “εκπτωκτικό χωριό”, κυνηγούν εδώ και χρόνια να ανοίγουν και τις Κυριακές.

«Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει μια συγκεκριμένη επιχείρηση. Ειναι στο επίπεδο της πρόκλησης πια. Και το κάνει μάλιστα με αστείες δικαιολογίες, ότι δήθεν εξυπηρετεί τουριστικούς σκοπούς», καταγγέλλει στο documentonews.gr ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Πρόκειται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής οι οποίες κλείνουν η μια μετά την άλλη», καταλήγει.

Ο Άδωνης παρακάμπτει το ΣτΕ

Για ακόμη μια φορά εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν της είναι καθόλου δύσκολο να παρακάμψει αποφάσεις του ΣτΕ. Και όλα αυτά την ώρα μάλιστα, που προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώην πρόεδρο του ΣτΕ.

Θυμίζουμε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρία που ελέγχει το εμπορικό κέντρο, είχε αποφασίζει ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν πρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η εν λόγω εταιρία: 1) επιδιώκει την επαύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή σκοπό μη θεμιτό, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές,

2) μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα, εάν συνυπολογιστούν και οι Κυριακές της περιόδου Νοεμβρίου – Απριλίου κατά τις οποίες επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων, και

3) αντίκειται στη συνταγματική Αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο υπουργός έχει μόνο την εξουσία να καθορίζει τα τοπικά όρια λειτουργίας των καταστημάτων και όχι τις κατηγορίες των καταστημάτων των οποίων επιτρέπεται η λειτουργία, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που προκαλεί η τουριστική κίνηση».

Τεράστιο όμως πλήγμα δέχοντια κυρίως οι εργαζόμενοι. Και αυτό, διότι όπως καταγγέλλουν όχι μόνο «θα χάσουν και την προβλεπόμενη αργία αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αυξηθούν αντίστοιχα οι αποδοχές τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter