Εικόνα συσπείρωσης, αν και δεν λείπουν οι «παραφωνίες», προσπαθεί να εκπέμψει η Κουμουνδούρου μετά τα σκιρτήματα δημοσκοπικής ανόδου αλλά και τη δρομολόγηση της οργανωτικής ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «προεδρικοί» και κομματικές δυνάμεις της λεγόμενης «διεύρυνσης»/πασοκογενείς έχουν ενισχυθεί εσωκομματικά, όπως φάνηκε από τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου δεν πανηγυρίζει, μια και είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος τόσο για εκλογική ανάκαμψη και, αν μη τι άλλο, για είσοδο ξανά στο πεδίο του διψήφιου ποσοστού όσο και για ανάκτηση της αξιοπιστίας του κόμματος, με τις θέσεις του και το προγραμματικό περιεχόμενο.
Προσεκτικοί οι «τσιπρικοί»
Ομως πολλά στελέχη πιστώνουν στον Σωκρ. Φάμελλο τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση ενωτικού κλίματος εσωκομματικά, με ανοιχτό το ζήτημα και της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, η εφαρμογή σεναρίων που υφαίνονται για νέο κόμμα από τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να… κομπιάζει ακριβώς λόγω της πολιτικής συγκυρίας αλλά και της μικρής δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτή λάβει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και περάσει στο διψήφιο δημοσκοπικό πεδίο. Γι’ αυτό οι «τσιπρικοί» είναι προσεκτικοί, αφού δεν θα ήθελαν, όπως και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, να κατηγορηθούν για υπονόμευση.
Η ανάγκη για συντονισμένη επίθεση κατά της ΝΔ αμβλύνει τις εσωκομματικές συγκρούσεις ή τουλάχιστον τις καταχωνιάζει στα ενδότερα της Κουμουνδούρου μέχρι νεωτέρας. Τόσο η ομάδα των 55 με επικεφαλής τον βουλευτή Παύλο Πολάκη όσο και στελέχη κοντά στον Νίκο Παππά έχουν «χαμηλώσει» την ένταση των διαφωνιών.
Ακόμη και στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Νικόλα Φαραντούρη που πρότεινε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού στην Ελλάδα, με στόχο την κάθαρση και την εξυγίανση των θεσμών, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω πηγών ότι διαφωνεί. Η Κουμουνδούρου δεν «σήκωσε» το θέμα και δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση.
Κοινοβουλευτικά διλήμματα
Οι προτεραιότητες έχουν μετακινηθεί σε πιο εξωστρεφείς δράσεις σε μια περίοδο που η κοινωνική πλειοψηφία αναζητά εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ζωή συγκλονίζεται συνεχώς από σκάνδαλα, που συνδέονται με το Μαξίμου, με πιο πρόσφατο αυτό για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κινηθεί πολιτικά με τρίπτυχο προανακριτική επιτροπή για ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτημα παραίτησης Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών, ανασυγκρότηση προοδευτικού χώρου.
Πάντως, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ διαμορφώνει κοινοβουλευτικά διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά, που αναζητούν ακόμη και συντονισμό στις κινήσεις τους για τον τρόπο δικαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων, περιλαμβανομένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ζήτημα της παραγραφής για υπουργούς μέχρι το 2023 προβληματίζει. Είναι κάτι που ανέδειξε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιταχύνει τις διαδικασίες έχοντας αποφασίσει να καταθέσει κείμενο με τις υπογραφές των 34 βουλευτών του (χρειάζονται 30 υπογραφές για αίτημα προανακριτικής).
Αν και στην Κουμουνδούρου το νομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να συντάσσει αυτόνομα κείμενο για σύσταση προανακριτικής, με τα συμπεράσματα από τη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν αποκλείονται άλλες εκδοχές. Οι επαφές ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς συνεχίζονται με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν από κοινού πρόταση.
Επίσης, μπορεί να επανεξετάσουν τη στάση τους για να υπογράψουν κάτω από το κείμενο της Χαριλάου Τρικούπη, εφόσον αυτό εμπεριέχει δομημένα νομικά επιχειρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει στο κάδρο των ευθυνών, πέραν των υπουργών Μάκη Βορίδη, Λευτέρη Αυγενάκη και άλλων προσώπων, και ο Κυρ. Μητσοτάκης εφόσον υπάρξουν ενισχυμένες ενδείξεις εμπλοκής του.