Ο αφανής αφανισμός της Αφρικής

Ο αφανής αφανισμός της Αφρικής

Τις τελευταίες μέρες έγιναν… τουρκικά παζάρια ώστε να επιτρέψει η Ρωσία να αποπλεύσουν το πολύτιμο ουκρανικό σιτάρι και άλλα σιτηρά, με ειδικούς και πολιτικούς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση στις επισιτιστικά πιο ευάλωτες χώρες θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Εκατομμύρια κινδυνεύουν να μείνουν δίχως βασικά είδη διατροφής, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από την πείνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Η κατάσταση στις επισιτιστικά πιο ευάλωτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, δυστυχώς δεν είναι τωρινή, όμως οι απανωτές κρίσεις της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων σε πρωτοφανή ύψη.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι το κόστος των τροφίμων τώρα είναι 42% υψηλότερο από την περίοδο 2014-16.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα μηδαμινά εισοδήματα των Αφρικανών ξοδεύεται στα τρόφιμα: το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι δαπάνες για τρόφιμα στην υποσαχάρια Αφρική φτάνουν ακόμη και το 40% του συνολικού εισοδήματος –υπερδιπλάσιο ποσοστό από το 17% των αναπτυγμένων οικονομιών–, ενώ αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί κι άλλο.

Περίπου το ένα πέμπτο των Αφρικανών, ήτοι 282 εκατομμύρια, υπέφερε από πείνα το 2020.

Στο Κέρας της Αφρικής, που εκτός από την πανδημία και την ισλαμιστική τρομοκρατία πλήττεται και από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών, οι θάνατοι από ασιτία σε χώρες όπως η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία είναι σε έξαρση από την αρχή του έτους, με θύματα ακόμη και παιδιά.

Ετσι συντελείται αργά και βασανιστικά άλλο ένα –αφανές αυτήν τη φορά– έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter