«Ο άγνωστος Βιτσώρης»: ο αρχειομαρξιστής ηθοποιός που συνάντησε τον Τρότσκι

«Ο άγνωστος Βιτσώρης»: ο αρχειομαρξιστής ηθοποιός που συνάντησε τον Τρότσκι

Τι γνωρίζουμε σχετικά με τον αρχειομαρξισμό, τη διάδοσή του στην_x000D_
ελληνική εργατική τάξη στη διάρκεια του μεσοπολέμου, τις αιτίες της υποχώρησης_x000D_
του ρεύματος και της σταδιακής του συρρίκνωσης; 

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα πάρετε διαβάζοντας το βιβλίο του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου για τον Γιώργο Βιτσώρη, τον ηθοποιό που έζησε στη φωτιά των δύο παγκόσμιων πολέμων αλλά και στην έκρηξη του επαναστατικού κινήματος που πυροδότησε η μεγάλη επανάσταση του Οκτώβρη στη Ρωσία.

Καταγράφοντας τη ζωή του, ο συγγραφέας ιχνογραφεί το ιστορικό πλαίσιο και αποτυπώνει την ιδεολογική διαδρομή του ρεύματος που προσδέθηκε στη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση και στον τροτσκισμό. Γόνος αστικής οικογένειας από την Καβάλα, ο Βιτσώρης έλαμψε στο αθηναϊκό θέατρο (1924-28), εντάχτηκε στο κομμουνιστικό κίνημα, πάλεψε για τη σύνδεση του αρχειομαρξισμού με το διεθνές κέντρο της Αριστερής Αντιπολίτευσης, μετακινήθηκε στο Παρίσι, δούλεψε αποφασιστικά για την ίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς και συμμετείχε στη γαλλική αντίσταση. Μέσα από την ιστορία του περνούν τα πρόσωπα του ελληνικού αρχειομαρξισμού/τροτσκισμού –Γιωτόπουλος, Καρλιαύτης, Πουλιόπουλος κ.ά.– και καταγράφεται η συνάντηση του Βιτσώρη και της συζύγου του Νίτσας (μετέπειτα Τσαγανέα) με τον Λέοντα Τρότσκι στην εξορία του στην Πρίγκηπο.

Το βιβλίο κλείνει με δύο παραρτήματα. Στο πρώτο παρατίθενται μαρτυρίες για τον Γιώργο Βιτσώρη (Νίτσα και Λιάνα Βιτσώρη, Μαριαλένα Οικονομίδου, Δημήτρης Μυράτ) και τον αρχειομαρξισμό (Λουκάς Καρλιάφτης)· στο δεύτερο βρίσκουμε τα πολιτικά κείμενα του Βιτσώρη και τη συζήτησή του με τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο. Ο διευθυντής των ΑΣΚΙ Κωστής Καρπόζηλος προλογίζει την έκδοση.

Ο άγνωστος Βιτσώρης

Νίκος Θεοδοσίου

Ιδιωτική έκδοση

ΣΕΛ.: 228

ΤΙΜΗ: €15,90

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter