«Ο αγοραίος έρωτας στην αρχαία Αθήνα»: Η κοινωνικο-οικονομική διάσταση του φαινομένου

«Ο αγοραίος έρωτας στην αρχαία Αθήνα»: Η κοινωνικο-οικονομική διάσταση του φαινομένου

Η μελέτη του Έντουαρντ Ε. Κοέν για την πορνεία στην αρχαία Αθήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Βιολέττας Ζεύκη.

Την οικονομική και κοινωνική ιστορία της πορνείας αλλά και την ιστορία του φύλου και του δικαίου στην αρχαία Αθήνα μέσα από μαρτυρίες και έγγραφα της εποχής εξετάζει στη μελέτη του ο Έντουαρντ Ε. Κοέν, επίκουρος καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Ελλείψει στατιστικών δεδομένων και αρχείων ο ιστορικός μελετά το φαινόμενο της πορνείας μέσα από σωζόμενους δικανικούς λόγους, παραστάσεις αγγειογραφίας, επιγραφές, σωζόμενες κωμωδίες (κυρίως του Μενάνδρου) και άλλα είδη της ελληνικής γραμματείας στα οποία συχνά αναφέρονται στοιχεία.

Στη μελέτη του Εντουαρντ Ε. Κοέν εξετάζονται όλα τα είδη πορνείας, αντρών και γυναικών, δούλων και ελεύθερων και μεταξύ άλλων σημειώνει τον ρόλο των οίκων ανοχής στους οποίους οι εργαζόμενες ήταν κυρίως δούλες που συχνά εργάζονταν και στην επεξεργασία μαλλιού (στις παραστάσεις των σωζόμενων αθηναϊκών αγγείων συνδέεται η γυναικεία ερωτική και κλωστοϋφαντουργική εργασία). Σε αντίθεση με τις γυναίκες που εργάζονταν παρά τη θέλησή τους στα πορνεία και δεν είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν κάποιον πελάτη, οι ελεύθερες γυναίκες που εξασκούσαν το επάγγελμα της εταίρας ζούσαν σε πολυτελές περιβάλλον, έχαιραν κοινωνικής εκτίμησης και είχαν την δυνανότητα επιλογής πελατών.

Στο βιβλίο μελετώνται επίσης ο ρόλος της αντρικής πορνείας, η συμμετοχή των ελεύθερων Αθηναίων, παρά την κοινή πεποίθηση για το αντίθετο, το νομοθετικό πλαίσιο, τα κόστη και οι αμοιβές ανάλογα με το φύλο και την κοινωνική τάξη, η οικονομική διαχείριση των οίκων ανοχής τους οποίους συνήθως διηύθυναν γυναίκες, καθώς και τα συμβόλαια που καλούνταν να υπογράψουν όσοι πρόσφεραν σεξουαλικές υπηρεσίες. Τη μετάφραση έχει κάνει η Βιολέττα Ζεύκη.

Info

Ο αγοραίος έρωτας στην αρχαία Αθήνα

Εντουαρντ Ε. Κοέν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα

ΣΕΛ.: 344

ΤΙΜΗ: 17,70

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter