Ο άγριος χειμώνας της ακρίβειας

Ο άγριος χειμώνας της ακρίβειας

Καταρχάς, το θλιβερό στατιστικό ατόπημα. Οταν υπάρχει έντονη εποχικότητα σε μια οικονομία δεν μπορείς να συγκρίνεις τον ένα μήνα με τον προηγούμενο! Αυτή η θλιβερή διαπίστωση στα καθ’ ημάς προκύπτει από τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και των πετσωμένων ΜΜΕ για τη δήθεν πτώση του πληθωρισμού, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Eurostat! Το αληθές είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε 9% σε σχέση με τον Νοέμβριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Σ’ αυτό το ποσοστό, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, θα πρέπει να προστεθεί και η περσινή αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (για τον Νοέμβριο 2019 η αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με το 2018 ήταν της τάξης του 0,5%!). Αν ωστόσο κάποιος αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι η επιβράδυνση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις τιμές της ενέργειας. Τι συνέβη λοιπόν; Μα πολύ απλά ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη –αλλά κυρίως στην Ελλάδα– μείωσε κατά πολύ την κατανάλωση και ως εκ τούτου τις τιμές! Αντιθέτως, ο δείκτης εκτός ενέργειας επιταχύνεται (από 8,3% σε 8,6%). Στα τρόφιμα, τα ποτά και στον καπνό η άνοδος από το 12,3% επιταχύνθηκε στο 12,8% και γενικά στα μη ενεργειακά βιομηχανικά είδη από το 7% στο 9%.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα τα πανηγύρια για τη δήθεν μείωση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού πάσχουν όχι μόνο από αμετροέπεια αλλά και γελοιότητα! Οπως στην ίδια κλάση γελοιότητας εντάσσεται και το επιχείρημα του Αδωνη Γεωργιάδη ότι εξαιτίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη από το τέλος θέση (ή στη 14η θέση από την αρχή) ως προς τον πληθωρισμό. Αν κάποιος δει τη σχετική κατάταξη της Eurostat, θα παρατηρήσει ότι όλες οι χώρες που μας προσπερνούν για τον μήνα Νοέμβριο είναι βόρειες χώρες της ευρωπαϊκής επικράτειας όπου εκεί έχει αρχίσει ο χειμώνας και, ως εκ τούτου, οι ανάγκες για θέρμανση. Ωστόσο οι επιδιδόμενοι σε σαθρές

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη «μείωση» του πληθωρισμού αλλά η Eurostat τη διαψεύδει, αφού μιλάει για αύξησή του κατά 9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021 εκτιμήσεις για να πανηγυρίσουν κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να δουν τη μεγάλη εικόνα. Προφανώς οι τιμές για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο παρέμειναν σε πολλά προϊόντα σταθερές, αφού είχαν ενσωματωθεί ήδη από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια χονδρικής.

Η ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν έχει ήδη προεξοφλήσει μες στο επόμενο διάστημα νέα μεγάλη έκρηξη στις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη δημοσίευσε τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Οκτώβριο. Εκεί προκύπτει νέα αύξηση της τάξης του 35,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η περαιτέρω άνοδος στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

• Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 36% και

• στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 33,7%.

• Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,1% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

• Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020-Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 36,5% έναντι αύξησης 7,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα τι άλλο; Νέες αυξήσεις στα προϊόντα και ο σώζων εαυτόν σωθήτω από τις παρεμβάσεις του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη στην καθημερινότητά μας!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter