Ο ακατανόητος Γιάννης Βρούτσης

Ο ακατανόητος Γιάννης Βρούτσης

Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξήγγειλε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτό που την επόμενη ημέρα, ακόμη και οι φιλικές στην Κυβέρνηση εφημερίδες, χαρακτήρισαν «digital συνδικαλισμό»!

Τότε ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στην πρόταση του υπουργείου του για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου οργανώσεων και στελεχών αλλά και ψηφιακές ψηφοφορίες στις διαδικασίες της απεργίας.

Μικρή σημασία έχουν οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε ο κ. Βρούτσης για την υιοθέτηση των ως άνω αλλαγών (μίλησε για θεραπεία παλιών πληγών!), γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα είναι ότι σήμερα, ένα μήνα μετά, ο κ. Βρούτσης κατέθεσε εγκύκλιο με την οποία όπως είπε ο ίδιος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», «θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης ή “ηλεκτρονικό φακέλωμα”».

Όσο κι αν στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει σε άστοχες ακόμη και εξόφθαλμα ακατανόητες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι ο ίδιος υπουργός που εξήγγειλε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εκπροσώπων των εργαζομένων να καταγγέλλει ως «μεσαιωνικό» το «ηλεκτρονικό φακέλωμα», όπως είπε, των εργαζομένων μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης και φυσικά να προχωρά στην κατάργησή του.

Η κίνηση αυτή του κ. Βρούτση είναι ακόμη πιο ακατανόητη διότι αποκρύπτει το γεγονός ότι ο νομοθέτης (η προηγούμενη Κυβέρνηση και η προκάτοχός του Έφη Αχτσιόγλου) επέβαλε το μέτρο της υποχρεωτικής αιτιολόγησης της απόλυσης μόνο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος προσέφευγε στο αρμόδιο δικαστήριο και μόνο εκεί. Δεν θα υπήρχε δηλαδή ένα ηλεκτρονικό αρχείο – μητρώο όπου μια ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά του εργαζόμενου θα τον «συνόδευε» σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο.

Τα αποκρύπτει όμως αυτό ο κ. Βρούτσης. Και το κάνει για ένα και μόνο λόγο: για να δικαιολογήσει, στα μάτια της κοινής γνώμης, την κατάργηση ενός μέτρου που δεν άρεσε διόλου στον ΣΕΒ.

Και το κάνει με τον ίδιο άκομψο και προσβλητικό, για την κοινή γνώμη, τρόπο όπως τα γένια δύο ημερών του πρωθυπουργού και του νέου δημάρχου Αθηναίων στα τηλεοπτικά πλάνα από τα αποκαΐδια στην Εύβοια.

Δυστυχώς για τον νέο υπουργό Εργασίας δεν γνωρίζω αν οι τρίχες πετυχαίνουν τον επικοινωνιακό τους στόχο αλλά στην περίπτωση του απολυμένου όσα μπαλώματα κι αν ράψει στο υπουργικό του κουστούμι θα βρει κλειστές πόρτες και ο ΣΕΒ δεν φτάνει…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter