Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου αποσύρει τη Βραζιλία από τη φιλοξενία της διεθνούς συνόδου για το κλίμα

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου αποσύρει τη Βραζιλία από τη φιλοξενία της διεθνούς συνόδου για το κλίμα

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρεται από την οργάνωση και τη φιλοξενία της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP25 το 2019, απόφαση στην οποία «συμμετείχε» ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γνωστό πως αμφισβητεί την κρατούσα επιστημονική άποψη για την κλιματική αλλαγή και ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία τον Ιανουάριο.

«Συμμετείχα (στη διαδικασία που κατέληξε) σε αυτή την απόφαση. Ζήτησα από τον μελλοντικό υπουργό (Εξωτερικών) μας να αποτρέψει τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης στη Βραζιλία», είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Μπραζίλια.

Η επίσημη ανακοίνωση είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από την απερχόμενη κυβέρνηση, μολονότι ήταν η ίδια που είχε προτείνει με ενθουσιασμό στις αρχές Οκτωβρίου τη φιλοξενία της συνόδου.

Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών του κεντροδεξιού προέδρου Μισέλ Τέμερ είχε δηλώσει με εμφανή ικανοποίηση ότι «η διεξαγωγή της COP25 στη Βραζιλία επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της χώρας όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Δύο μήνες αργότερα, ο ίδιος υπουργός ανασκεύασε την απόφασή του, επισήμως για λόγους «δημοσιονομικών περιορισμών».

Η ανακοίνωση έγινε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη, την Κυριακή, της COP24 στο Κατοβίτσε, στην Πολωνία. Η σύνοδος του 2019 προγραμματιζόταν να διεξαχθεί από την 11η ως την 22α Νοεμβρίου και η Βραζιλία ήταν η μοναδική υποψήφια χώρα για την οργάνωση και τη φιλοξενία της.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μπολσονάρου ανήγγειλε ότι θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το όνομα του μελλοντικού υπουργού Περιβάλλοντος, κάτι που αναμενόταν εντός ημερών.

«Η πολιτική για την περιβαλλοντική προστασία δεν μπορεί να γίνει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Βραζιλίας. Θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται αυτό το τρέχον διάστημα», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, κατά τον οποίο ο αγροδιατροφικός τομέας υφίσταται «ασφυξία» εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

«Γι’ αυτό θα μας πάρει πιο πολύ χρόνο για να επιλέξουμε έναν υπουργό ο οποίος θα θέσει σε εφαρμογή μια αληθινή περιβαλλοντική πολιτική, που θα προωθεί τα εθνικά συμφέροντα», κατέληξε.

Η απόφαση της Βραζιλίας να αποσυρθεί από τη φιλοξενία της συνόδου στηλιτεύθηκε αμέσως από οικολογικές οργανώσεις.

«Η Βραζιλία αποσύρει την υποψηφιότητά της για τη φιλοξενία της COP25, η οποία είχε επισημοποιηθεί πριν από δύο μήνες. Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη της πολιτικής του νέου προέδρου για το περιβάλλον», ήταν η αντίδραση της Greenpeace μέσω Twitter.

Ο Μπολσονάρου, που εξελέγη πριν από έναν μήνα, ονόμασε επόμενο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας τον Ερνέστου Αραούζου, μέγα θαυμαστή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που εκφράζει σκεπτικισμό για τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή. Ο Αραούζου κατήγγειλε την Τρίτη την «κλιματική κινδυνολογία» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Gazeta do Povo.

Ο μέλλων ΥΠΕΞ της Βραζιλίας είχε ήδη εκφράσει σε ένα μπλογκ την άποψη ότι «η αριστερά έχει απαγάγει την υπόθεση (της προστασίας) του περιβάλλοντος» και την έχει «διαστρεβλώσει σε βαθμό παροξυσμού», ενώ διατείνεται επίσης πως «ο μαρξισμός» έχει «επηρεάσει το επιστημονικό δόγμα για την κλιματική αλλαγή».

Ο Μπολσονάρου έχει αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να αποσύρει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα τη Βραζιλία, τη χώρα όπου βρίσκεται το 60% της επιφάνειας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που θεωρείται «ο πνεύμονας του πλανήτη».

Ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος προκάλεσε εξάλλου κατακραυγή υποσχόμενος να συγχωνεύσει τα υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος, δέσμευση που πάντως αναθεώρησε μετά τη νίκη του. Προφανώς υπαναχώρησε εξαιτίας της πίεσης του λόμπι του αγροτοβιομηχανικού τομέα, που φοβόταν ότι η κίνηση ίσως είχε συνέπειες για τα έσοδά του, και πάντως μάλλον όχι επειδή η επιτάχυνση της εκδάσωσης προκαλεί ανησυχία.

Οι μελλοντικοί συναρμόδιοι υπουργοί για την οικονομία της κυβέρνησης Μπολσονάρου εξάλλου αναγγέλλουν μια θεραπεία σκληρών μέτρων λιτότητας στη Βραζιλία, συνοδευόμενη από ένα μεγάλο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, για να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter