Ο Αλέξης Τσίπρας και η συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας και η συμφωνία των Πρεσπών

Στη συνέντευξή του στη WSJ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε τη βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. 

«Μπορώ να δω πολύ καθαρά ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε αξία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», είπε. «Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».

Στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας έχει την άνεση όχι να λέει αλήθειες αλλά αυτές να μην κρύβονται από την συντριπτική πλειοψηφία των ημεδαπών ΜΜΕ στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν μια φιλική για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ατζέντα.

Είναι όμως η πρώτη φορά που από αυτή την ατζέντα θίγονται ευθέως τα εθνικά συμφέροντα τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ταυτίζονται με τους σχεδιασμούς της Δύσης στην περιοχή. Και δεν είναι μόνο αυτό. Διότι στον πυρήνα της συμφωνίας δεν υπάρχει τίποτε που να την καθιστά χειρότερη από όσα ισχύουν σήμερα διεθνώς για το γειτονικό κράτος.

Είναι ενδεικτικό ότι στην «παρέλαση» των ξένων ηγετών το προηγούμενο διάστημα από τα Σκόπια όλοι μα όλοι αναφέρθηκαν στο κράτος αυτό ως «Μακεδονία». Όπως δηλαδή το λένε εδώ και δύο δεκαετίες σε όλα τα διεθνή φόρα. Όσοι φωνάζουν για το «Βόρεια Μακεδονία» δεν απάντησαν ποτέ στο απλό ερώτημα «πως λέγεται τώρα το γειτονικό κράτος;».

Με τη νέα συμφωνία απλά θα το αναγνωρίσουμε κι εμείς όμως ως «Βόρεια Μακεδονία». Θα αναγνωρίσουμε επίσης ότι η γλώσσα τους είναι η «Μακεδονική» (δυστυχώς διεθνώς αναγνωρισμένη εδώ και πολλά χρόνια) και η ταυτότητά τους θα είναι «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Καλό; Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που γεννήθηκε και μεγάλωσε με την Ελληνική Μακεδονία όχι. Όμως κατά τη γνώμη πολλών η υπόθεση ήταν χαμένη εδώ και χρόνια. Και όσα δεν λύνουν οι άνθρωποι έρχεται και τα λύνει ο χρόνος.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς είναι τα μεγάλα ενεργειακά και διακομιστικά project που θέλουν τη χώρα μας κομβικό παίκτη και στα δύο και το μπάσιμο των Αμερικανών στην περιοχή υπό το φόβο του Πούτιν και του πάντα απρόβλεπτου Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά και βάζει το άλογο μπροστά από το προεκλογικό κάρο. Η ΝΔ βάζει το προεκλογικό κάρο μπροστά από το άλογο και το εθνικό συμφέρον πίσω από το κομματικό.

Αν επικρατούσε η δεύτερη και το όνομα θα χάναμε και μάλιστα πολύ σύντομα και τις επενδύσεις και τη διεθνή στήριξη. Ευτυχώς ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αλλά ας μη μιλήσουμε για μνημόνια και εκβιασμούς. Τους δεύτερους τους αφήσαμε πίσω μας με τη χώρα να δίνει τη μάχη να αφήσει και τα πρώτα (θα χρειαστούν πάντως χρόνια για να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση και τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών). Το σίγουρο είναι ότι η επίλυση του ονοματολογικού θα βοηθήσει στη «μάχη» αυτή και στην ουσία (επενδύσεις) και στις εντυπώσεις.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter