O Aλέξης Τσίπρας παρoυσιάζει στο Ζάππειο το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»

O Aλέξης Τσίπρας παρoυσιάζει στο Ζάππειο το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»

Τη Δευτέρα στις 19:00 στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Στην εκδήλωση έχουν κλιθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών ενώσεων ενώ οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να καλύψουν διά ζώσης την εκδήλωση αλλά δεν θα γίνουν ερωτήσεις.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» το οποίο είχε παρουσιάσει πριν από δυόμιση εβδομάδες και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας και όπως σημειώνουν οι συντάκτες τους «είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες, με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης και ρεαλιστικές».

Τα κυριότερα σημεία του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είναι:

• Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση από το 13 στο 6%

• Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις έως και 80%

• Αποζημίωση στο 100% του μισθού των εργαζόμενων με κρατική επιδότηση και με προϋπόθεση να μην αλλάζει η σχέση εργασίας και να μη γίνουν απολύσεις στην επιχείρηση

• Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν ρευστότητα για τρέχοντα έξοδα και κεφάλαια κίνησης

• Ίδρυση και ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

• Θέσπιση του «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης» για άνεργους, επισφαλώς εργαζόμενους, εποχικούς, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες (2.200.000 νοικοκυριά)

Η κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσεγγίζει την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, για αναδιάρθρωση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, για απαξίωση του κράτους πρόνοιας και για περιστολή δικαιωμάτων.

Κριτική ασκείται στη ΝΔ και για το γεγονός ότι εγκατάλειψε την Αναπτυξιακή Στρατηγική και πάγωσε πλήθος έργων και προγραμμάτων του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ (από το Μετρό Θες/κης μέχρι το πρόγραμμα Φιλόδημος) για τα οποία είχαν επενδυθεί σημαντικοί πόροι και χρόνος για την ωρίμανσή τους κάτι που οδήγησε σε ιστορικό χαμηλό 20ετίας στην υλοποίηση του ΠΔΕ το 2ο εξάμηνο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική και στις αποφάσεις της Ε.Ε για τις οποίες σημειώνει ότι παραμένουν συνολικά υποδεέστερες των ιστορικών προκλήσεων που ανακύπτουν από στο μέγεθος της ύφεσης, τους κινδύνους της κρίσης για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Κουμουνδούρου πάντως αποτιμά θετικά τη Γαλλογερμανική πρόταση καθώς,όπως λέει, περιέχει στοιχεία αμοιβαιοποίησης και αναδιανομής πόρων υπέρ των πιο ευάλωτων περιφερειών της Ευρώπης. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός αν θα περπατήσει ως έχει.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ενεργοποιηθεί εκ νέου ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Βασικοί στόχοι των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να είναι η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ειδικά στον κλάδο των κατασκευών και των υλικών), η χωροταξική οργάνωση και προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υποδομές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter