Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στο (προεκλογικό) τραπέζι 

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στο (προεκλογικό) τραπέζι 

Απολύτως ικανοποιημένοι εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Όπως λένε χαρακτηριστικά ο στόχος να παρουσιάσουν ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, εντός των ορίων του προϋπολογισμού, αλλά στον αντίποδα της κυβερνητικής πρότασης επετεύχθη. 

Γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της ομιλίας του στο πρόγραμμα αυτό και όχι στις επιθέσεις εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου. Όπως λένε χαρακτηριστικά συγκρίσεις με την περίοδο των μνημονίων δεν μπορεί να γίνουν. Αυτήν τη στιγμή η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων και το κλίμα στην Ευρώπη είναι εντελώς διαφορετικό από την εποχή του «βάστα Σόιμπλε» και του «Γερούν γερά». Και μόνο το γεγονός ότι σε Γαλλία και Γερμανία προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ειδικά των εταιρειών ενέργειας λέει πολλά.  

Στόχος η πρωτιά στην πρώτη κάλπη 

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες εκλογές. «Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων», σημείωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα με την Απλή Αναλογική προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι το θύμα (Ανδρουλάκης) μπορεί ποτέ να συνεργαστεί με τον θύτη (Μητσοτάκης). 

«Στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «τερατογένεση» τη συνεργασία του κόμματός του με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποκλείοντας κάθε σενάριο υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα έχει βγει «από τον πειραματικό σωλήνα οικονομικών συμφερόντων». 

Για το κυβερνητικό πρόγραμμά του κόμματός του ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι κατά τι ακριβότερο από εκείνο  που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, απολύτως όμως κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εντός των στόχων του προϋπολογισμού. 

Δεν περιμένω τίποτε από την εξεταστική για τις υποκλοπές 

Για το μείζον θέμα της Εξεταστικής για τις υποκλοπές ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει τίποτε από αυτήν απλά θέλει να δει πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «πολιτική δειλία» να ρίχνει την ευθύνη στο ανιψιό του. Στο σημείο αυτό άσκησε μια έμμεση κριτική στην ΠτΔ λέγοντας επί λέξει: «το ελάχιστο που θα περίμενα από αυτήν είναι μια δημόσια δήλωση για το θέμα του απορρήτου». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή για το θέμα. 

Αναφερόμενος στα εθνικά θέμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περίμενε ο κ. Μητσοτάκης να λέει «γιοκ» όταν ο άνεμος παρέσερνε το Όρουτς Ρέις ή στο περίφημο «Turkaegean» και όχι ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου, τάχθηκε υπέρ μιας ανεξάρτητης έρευνας για το ενδεχόμενο παρέμβασης του Ρωσικού παράγοντα στη χώρα λέγοντας ότι καλό θα είναι να ξεκινήσει από την περίοδο των αντιδράσεων για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» ότι η δική του κυβέρνηση είχε απελάσει δύο Ρώσους πολίτες για το θέμα και να διερευνηθεί ακόμη και η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Επίσης αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπραδιαγματευτεί συμβάσεις για τα εξοπλιστικά αναφέροντας για παράδειγμα τη σύμβαση για τις Γαλλικές φρεγάτες.  

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη» χωρίς να είναι πρόθεσή μας και είναι υποχρέωσή του να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία.

Διαβάστε επίσης: Πρωτιά στις εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση

ΔΕΘ – Συνέντευξη Τσίπρα: «Το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος»

Τσίπρας σε ερώτηση του Documento: Αυστηρή προειδοποίηση σε Μητσοτάκη για κλιμάκωση έντασης

ΔΕΘ – Τσίπρας: Δικαιοσύνη σε κοινωνία, οικονομία, κράτος – Το κυβερνητικό σχέδιο 6 σημείων

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Οι έξι προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας – ΔΕΘ: Στήριξη στο δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter