Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Οι τρεις πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Οι τρεις πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία θα παρουσιάσει σήμερα Τρίτη στις 18.00 σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία πορεύεται χωρίς σχεδιασμό λαμβάνοντας ημίμετρα και πάντα με καθυστέρηση, θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο επούλωσης των πληγών που άφησε η πανδημία με υποστήριξη των φορέων της πραγματικής οικονομίας και επανεκκίνησή της με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το σχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Ταυτόχρονα θα καταθέσει και το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή ένα μόνιμο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό κώδικα που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο οποίος αποτελεί ταφόπλακα για νοικοκυριά και ΜμΕ, αφού προβλέπει ακόμα και πτώχευση φυσικών προσώπων, ενώ απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την Eurostat το 2020 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας υπέστησαν την ίδια χρονιά απώλεια 41,6 δισ.

Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή λουκέτου καθώς το 23% των επιχειρήσεων αυτών δηλώνουν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ποσοστό που εκτινάσσεται στους κλάδους με ιδιαίτερη συμμετοχή στην απασχόληση, όπως η εστίαση όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 41.7% και το εμπόριο με ποσοστό 34%.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

• Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
• Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Χρέος πανδημίας: Με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020 δημουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η διαγραφή διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων: Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.

Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: Κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.
Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αποτελεί το πρώτο βήμα στο συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνδέονται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία αποτυπώνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση.

Στην παρουσίαση της πρότασης, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα που θα το παρουσιάσει, θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων,  η κυρία Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter