Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο

Την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταφέρει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το CNN, είχε προηγηθεί απαγόρευση απογείωσης αεροπλάνων για τα αεροδρόμια στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας και στο Charleston και Myrtle Beach στη Νότια Καρολίνα. Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του «θα φροντίσει» για το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο όταν ρωτήθηκε από το CNN εάν οι ΗΠΑ θα το καταρρίψουν.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το μπαλόνι δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή. Ένας αξιωματούχος άμυνας δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει συντονισμός με τη NASA για να καθορίσει το πεδίο των συντριμμιών εάν το μπαλόνι καταρριφθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το αερόστατο εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ κατά λάθος.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η παρουσία του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν «μια ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο να συνέβη κάτι τέτοιο».

Το γεγονός αυτό ώθησε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει την πολυαναμενόμενη διπλωματική επίσκεψή του στην Κίνα, τονίζοντας ότι το περιστατικό «δημιούργησε συνθήκες που υπονομεύουν τον σκοπό του ταξιδιού».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter