Ο ανακριτής επιμένει για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι, η εισαγγελία αρνείται

Ο ανακριτής επιμένει για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι, η εισαγγελία αρνείται

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά από τον εισαγγελέα το αίτημα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε ορισμένους από τους εμπλεκόμενους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

Στην ουσία ο ανακριτής Μαρνέρης ζητούσε με το τρίτο κατά σειρά αίτημά του την αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα για κάποια από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας. Κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Πιο αναλυτικά ο ανακριτής Μαρνέρης με την επίκληση νεότερων στοιχείων, ζητούσε να ασκηθούν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος τουλάχιστον 10 στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες για παραλείψεις από τους αρμοδίους, αναγνωρίζοντάς τους ενδεχόμενο δόλο.

Ωστόσο το αίτημα του ανακριτή Μαρνέρη απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη που μελέτησε το νέο ανακριτικό αίτημα, ενώ το προηγούμενο αίτημα είχε απορριφθεί από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο. Ο εισαγγελέας Νούλης έκρινε ότι δεν είχαν προκύψει νεότερα στοιχεία για τη θεμελίωση του ανακριτικού αιτήματος. Ειδικότερα ο εισαγγελέας έκρινε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ανακριτής Μαρνέρης δεν αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων και ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν ήταν ικανά να θεμελιώσουν ενδεχόμενο δόλο, όπως απαιτεί ο νόμος.

Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έχει ασκήσει από το Μάρτιο του 2019 ποινικές διώξεις σε βάρος είκοσι προσώπων για κατηγορίες που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ είχε απαλλάξει με διάταξη τέσσερα από τα πρόσωπα για τα οποία διενεργούνταν έρευνα μετά από μηνυτήριες αναφορές. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ένας πολίτης που φέρεται να έχει την ευθύνη για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις είναι εμπρησμός από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Δείτε επίσης: Μάτι: «Όχι» στο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Δίωξη για κακούργημα ζητά ο ανακριτής για τη φωτιά στο Μάτι

Ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι – Στο “κάδρο” Δούρου, Ψινάκης, Πολιτική Προστασία και ΕΛΑΣ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter