Ο ανασχηματισμός που έγινε ανέκδοτο

Ο ανασχηματισμός που έγινε ανέκδοτο

Στις 12.00 εξαγγέλλονται και στις 14.00 διαψεύδονται οι διορθωτικές κινήσεις, που εξελίσσονται σε… ανορθογραφίες διαρκείας

Σε σύντομο ανέκδοτο τείνει να εξελιχθεί ο ανασχηματισμός που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό για να ακυρωθεί στη συνέχεια, έχοντας όμως παραλύσει την κυβερνητική δραστηριότητα.

Τόσο ο χρόνος πραγματοποίησης όσο και το εύρος των προαναγγελθέντων από τον πρωθυπουργό «διορθωτικών κινήσεων» συναρτώνται με τους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκ των πραγμάτων περνούν μέσα από τη δύσκολη, όπως εξελίσσεται, σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι ότι την περασμένη Παρασκευή από το πρωί πήραν φωτιά τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία λόγω φημών ότι επέκειτο ανασχηματισμός μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι πιο ψύχραιμοι βέβαια υπογράμμιζαν ότι μόλις είχε φωτογραφηθεί με τις μπουλντόζες στο Ελληνικό και λίγο αργότερα είχε ανακοινώσει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ στη Βουλή. Επίσης τη Δευτέρα θα εγκαινιάσει σταθμούς μετρό στη Β΄ Πειραιά. Από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι αυτό που προέχει είναι το restart με επιστροφή στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα απαντήσει και στο έλλειμμα αφηγήματος μετά την περίοδο της καραντίνας.

Την περασμένη Δευτέρα επαναλήφθηκε η δημόσια εκδήλωση της ασυνεννοησίας του στενού κυβερνητικού επιτελείου. Οπως είχε γίνει και μία εβδομάδα νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θα γίνει ανασχηματισμός. Δύο ώρες μετά το μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον διέψευσε λέγοντας λακωνικά ότι «θέμα ανασχηματισμού δεν υφίσταται». Αυτήν τη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε δήλωση, όπως είχε πράξει στο Ισραήλ. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι ο αρχικός σχεδιασμός εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, ο ανασχηματισμός επρόκειτο να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, μετά την επέτειο του ενός έτους στην εξουσία και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αναμένεται να συζητήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να πάρει η χώρα 32 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Σύνοδος Κορυφής μετατέθηκε για τις 17-18 Ιουλίου και υπάρχει πλέον η σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι διορθωτικές αλλαγές να μη γίνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά να μετατεθούν για το τέλος του Αυγούστου και να εμφανιστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προγραμμάτισε σειρά νομοσχεδίων με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου. «Ανασχηματισμός ενώ είναι σε εκκρεμότητα νομοσχέδια δύσκολα γίνεται» λένε.

Οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ Γεραπετρίτη και Στέλιου Πέτσα δείχνουν ότι τα μέλη του πρωινού καφέ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Καθώς μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης ως εμπνευστής του «επιτελικού κράτους» δύσκολα θα μετακινηθεί, μένει να φανεί σε ποιο υπουργείο θα πάει ο Στ. Πέτσας, καθώς φημολογείται ότι θα τον διαδεχτεί η νυν αναπληρώτρια Αριστοτελία Πελώνη. Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο παραμένει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χρεώνεται την αποτυχία του προγράμματος «Συν-Εργασία», που είναι η δεύτερη μετά τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων. Οπως έλεγε και άνθρωπος που κινείται στο ευρύτερο περιβάλλον του Μαξίμου, μετά και τη δεύτερη αποτυχία του δεν σώζεται παρά τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά. Παρομοίως δεν σώζεται ούτε ο Χάρης Θεοχάρης παρότι έτρεχε από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες. Βέβαιη θεωρείται και η απομάκρυνση της Λίνας Μενδώνη, όπως και η υποβάθμιση του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος πέραν της εμβληματικής αποτυχίας του Ελληνικού χρεώνεται και τις πρόσφατες ατυχείς δηλώσεις για «φυλάκιση της Ελένης Τουλουπάκη». Εντονη είναι η αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη στην πρόθεση να σπάσει το υπουργείο του για να βρεθεί χώρος στο Ενέργειας για τον Γιάννη Μανιάτη, σε μια συμβολική κίνηση διεμβολισμού του κεντρώου χώρου.

Δίχως πολιτικό αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζονται επιτακτικές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση της θετικής γνώμης των πολιτών για σειρά τομέων της κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον ο ανασχηματισμός θα εξασφαλίσει στον πρωθυπουργό μερικές ημέρες θετικής δημοσιότητας καθώς έχει μείνει δίχως πολιτικό αφήγημα, τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί από την ΕΕ το πακέτο από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, που η κυβέρνηση το ανεβάζει στα 32 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση έβγαλε από το συρτάρι ακόμη και το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, προκειμένου αφενός να καλύψει το πολιτικό κενό και αφετέρου να δώσει κάτι στον εμπορικό κόσμο του κέντρου που είναι σε απόγνωση από την ευρύτερη οικονομική της πολιτική.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσα στην πολιτική του αμηχανία εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική –τις οποίες όμως… μαγειρεύει ο Αντ. Σαμαράς με τους βουλευτές που ελέγχει–, κάνοντας καθημερινές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήθεν για «παρακράτος επί των ημερών του». Ωστόσο ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να προχωρήσει σε διεύρυνση της προανακριτικής που να συμπεριλάβει τον Νίκο Παππά, όπως επιθυμούσε ο Αντ. Σαμαράς, αν και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει «παρακρατικές τακτικές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στα σχετικά ερωτήματα για το τι θα πράξει η κυβέρνηση ο Σ. Πέτσας δηλώνει ότι προς το παρόν αναμένει την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και μετά θα εξετάσει τα επόμενα βήματα. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού ακόμη και το πρώτο απομαγνητοφωνημένο κομμάτι που έδωσε ο Σάμπυ Μιωνής αποδείχθηκε παραποιημένο.

Πίεση μέσω των ελληνοτουρκικών

Ενώ όμως η Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποιεί δημοσίως τον αδερφό της να μην υποκύψει στην «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής», η σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ αδιαφορεί για το αν η πολιτική ζωή θα μετατραπεί σε ατέλειωτο λασπότοπο. Ο Αντ. Σαμαράς πιέζει τον Κυρ. Μητσοτάκη μέσω της ατζέντας των εθνικών θεμάτων και κυρίως των ελληνοτουρκικών. Την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα ήταν αφετηρία για απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν με τη μεσολάβηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Στο σημείο αυτό τα πράγματα περιπλέκονται. Τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τα εθνικά θέματα αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της δεξιάς παράταξης.

Οσο κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπνέεται από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που υποτιμούν αυτά τα θέματα και τα συνδέουν με την οικονομία και την οικονομική διπλωματία, δεν μπορεί να αντιπαρέλθει το κόμμα στο οποίο ηγείται. Παράλληλα, ακολουθώντας τις παραινέσεις Γερμανών και Αμερικανών «συμμάχων» έχει δηλώσει έτοιμος για συνομιλίες που δεν θα περιορίζονται στον κορονοϊό, εφόσον ο Ερντογάν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Για να προχωρήσει σε μια ευρύτερη πολιτική προσέγγισης και συναινετικής επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι απαιτούνται ήρεμο πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων. Συνεννόηση στα μείζονα εθνικά θέματα την ώρα που μέσω μιας νέας εξεταστικής ή και της υπάρχουσας προανακριτικής θα στρέφεται συνολικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει. 

Από τη σαμαρική πτέρυγα κάνουν προβολές στο μέλλον, θεωρώντας ότι λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία θα βρεθεί ο Ερντογάν από τις εξελίξεις στη Λιβύη οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι ευθύγραμμες. Ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και θερμό επεισόδιο, εκτιμούν ότι εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας και συναίνεση από την αντιπολίτευση, μπει σε διάλογο που θα ξεπερνά το δίκαιο της θάλασσας, τότε θα υπάρξει πολιτικό κενό στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Και ως γνωστόν, λένε, η φύση και η κοινωνία απεχθάνονται το κενό…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter