Ο Αντρέας Μαντάς και η Ιωάννα Παππά μιλούν στο documentonews.gr – «Κανένας δεν μένει ανέγγιχτος από την απώλεια»

Ο Αντρέας Μαντάς και η Ιωάννα Παππά μιλούν στο documentonews.gr – «Κανένας δεν μένει ανέγγιχτος από την απώλεια»

Η παράσταση Μυστήριο 93 Ξυλίκι: Post Scriptum παρουσιάζεται από την ομάδα Amor Omnia στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας την Πέμπτη 6 Ιουλίου. Ένα θεατροποιημένο αναλόγιο με θέμα το γεγονός και το βίωμα της αρπαγής και της απουσίας.

Τρεις ηθοποιοί, η Ιωάννα Παππά, ο Άλκης Παναγιωτίδης και ο Αντρέας Μαντάς, απαγγέλουν το πρωτότυπο, ειδικά γραμμένο για την παράσταση κείμενο, με λόγο συμβολικό, που εμπνέεται από τα Αρχέτυπα και βρίσκει την έμπνευσή του σε σύμβολα αρχαία αλλά και νεωτερικά, θίγοντας θέματα πανανθρώπινα και άχρονα, όπως τον πόνο της απώλειας, την αλλοτρίωση, τη μοναξιά, τη λύτρωση του ονείρου. Μιλήσαμε με τον Ανδρέα Μαντά και την Ιωάννα Παππά για το βίωμα της αρπαγής και της απουσίας, για τη συμμετοχή του θρύλου της βρετανικής μουσικής Jah Wobble και για τη διάδραση κειμένου και μουσικής.

Αντρέας Μαντάς

Διαβάζουμε ότι το post scriptum έχει ως θέμα το γεγονός και το βίωμα της αρπαγής και της απουσίας. Ποιες είναι οι σκέψεις πίσω από το εγχείρημα και ποια είναι η φιλοδοξία του δημιουργικά;

Μέσα από αυτή τη μίνι saga πάνω στο θέμα της αρπαγής και της απουσίας, ήθελα να δηλώσω ότι ένας κόσμος τελειώνει και οδηγείται στη λήθη, ενώ ένας άλλος (μπορεί να) απλώνεται ήδη ανάμεσά μας σαν όραμα, μέσα από την υπεράσπιση και την υπενθύμιση κάποιων τρόπων και συμπεριφορών που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και μπορούν να δοκιμαστούν στο σήμερα. Αν δεν είχαμε μνήμη, δεν θα ήμασταν δυστυχείς. Ούτε ευτυχείς… Και αυτό δεν το λέω εγώ, το είπε η υπέροχη Μαργκερίτ Ντυράς. Η συνείδηση  είναι μια αποθήκη μνήμης. Ο θάνατος και η ζωή βρίσκεται πίσω μας με τη μορφή της μνήμης. Αυτή η παράσταση, η απόπειρα θα έλεγα καλύτερα, είναι μια αναζήτηση. Η αναζήτηση μιας αλήθειας. Το θέμα είναι να είσαι πάντα έτοιμος για το απροσδόκητο, επειδή είναι δύσκολο να βρεις αυτή την αλήθεια, η οποία σε συγκλονίζει όταν την ανακαλύψεις… Λες και η αρχική λέξη του πεπρωμένου του καθενός μας δεν έχει εγχαραχθεί με άσβηστους χαρακτήρες στην πλευρά ενός βράχου.

Στο δρώμενο είναι ενταγμένο και ένα μουσικό σκέλος, με ξεχωριστή συμμετοχή του θρύλου της βρετανικής μουσικής Jah Wobble με τη συνοδεία των Tian. Που αποσκοπεί αυτή η διάδραση μουσικής και κειμένου;

Σε όλες μέχρι τώρα τις παραστάσεις της ομάδας μας (Amor Omnia), η μουσική παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην ατμόσφαιρα. Ο σκοπός μου είναι η δημιουργία ενός εικαστικού, μουσικού, λεκτικού και ιλιγγιώδες καλειδοσκοπίου. Οι αναφορές μου πολλές, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτή την χαρτογράφηση του χάους. Ο Jah είναι ένας μουσικός που παρακολουθώ και θαυμάζω από παιδί και είναι μεγάλη μας τιμή που έρχεται να παίξει μαζί μας και που τον θεωρώ πλέον φίλο μου. Η μουσική του στην παράσταση μας κάνει πράξη αυτό που έγραψε ο Καρυωτάκης: «Με το μηδέν και το άπειρο να συμφιλιωθούμε». Κανένας δεν μένει ανέγγιχτος από την απώλεια, και σ’ αυτό το έργο προσπάθησα να βρω παρηγοριά στην οικουμενικότητα του πόνου και στη βοήθεια όλων αυτών που βρίσκονται γύρω του. Τα μουσικά περάσματα του Jah και των Tian είναι παρηγορητικά και στοιχειωμένα.

Είναι η Τρίτη δράση της δράσης Μυστήριο 93 Ξυλίκι; Ποια σύνδεση υπάρχει με τις προηγούμενες δράσεις;

Λέει ο Saint-Just:  «Η ευτυχία είναι μια καινούργια ιδέα στην Ευρώπη». Ορμώμενοι από αυτή την φράση, η ομάδα μας Amor Omnia, δηλαδή η Τίνα Παππά και εγώ μαζί με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου μας Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα ενιαίο έργο. Το ονόμασα Ξυλίκι. Ένα απλό παμπάλαιο παιχνίδι, το Ξυλίκι ή αλλιώς τσέρκι, ανάγεται σε σύμβολο οικουμενικότητας. Οι ενότητες του Έργου είναι αυτόνομες, αλλά συνομιλούν. . Θεωρούμε την Ελευσίνα έναν κόμβο μες στον χρόνο, ένα δοχείο όπου συνυπάρχει το αρχέγονο με το υπερσύγχρονο, η φύση με τη βιομηχανία. Σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από επιμέρους έργα/δράσεις που συνέχονται από τον στοχασμό πάνω στο χρόνο και την άρση του. Το Ξυλίκι/ Post Scriptum, είναι η παράσταση/ντοκουμέντο που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των έργων/δράσεων.

Ιωάννα Παππά

Τι σας γοήτευσε στην εμπειρία του post scriptum;

H συνεργασία με αγαπημένους φίλους και συναδέλφους είναι πάντοτε ένας καλός λόγος για να κάνεις οτιδήποτε. Η Ελευσίνα είναι το μέρος, είναι και η αφορμή. Ένας τόπος ιστορικός, μυστηριακός και απροσδόκητα φιλόξενος. Χαιρόμαστε που μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα με το “ΞΥΛΙΚΙ – Post Scriptum” της Amor Omnia, σε ένα πρωτότυπο κείμενο του Αντρέα Μαντά, που θα παρουσιαστεί ως θεατροποιημένο αναλόγιο, και με την πολύτιμη συμβολή ενός πραγματικά σπουδαίου μουσικού, του Jah Wobble, ο οποίος μας κάνει τη μεγάλη τιμή να είναι στην παρέα μας στις 6 Ιουλίου.

Η παράσταση έχει ως κεντρική θεματική την έννοια της απουσίας. Πως βιώνετε την εμπειρία της στη ζωή σας και πως αυτή η εμπειρία σας τροφοδοτεί σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Η απουσία μας συντροφεύει από τα παιδικά μας χρόνια. Έχει γεννήσει και τρομερούς εφιάλτες αλλά τις περισσότερες φορές έχει αποτελέσει κίνητρο για δημιουργία. Όταν κάτι λείπει, όταν κάτι χάνεται, όταν κάτι πεθαίνει, κάτι άλλο, νέο, πρέπει να γεννηθεί. Ένας καλλιτέχνης συνδιαλέγεται διαρκώς με την έννοια της απουσίας, της απώλειας, του θανάτου, αυτού που χάθηκε άδικα. Αντίστοιχα κι εγώ, νιώθω πως μέχρι το τέλος θα ορίζομαι από αυτό το βαθύ αίσθημα της έλλειψης.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι περιοδεύουμε με τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αθήνα. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης η Κάτια Δανδουλάκη, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και ο Ρένος Ρώτας.

Info:

Πέμπτη 6 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21:15 | Ώρα προσέλευσης: 20:30

Διάρκεια: 60′

Χώρος: Parking Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, μειωμένο 5€ (φοιτητές, 65 άνω, Ατέλειες, Άνεργοι, ΑμεΑ και συνοδοί)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter