Ο ανερχόμενος ρόλος της Κίνας στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Ο ανερχόμενος ρόλος της Κίνας στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις φαίνονται στον ορίζοντα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Προσωρινά  οι ΗΠΑ φαίνεται να κερδίζουν: Δημιουργείται ένα συμπαγές μέτωπο της Δύσης με επιβεβαιωμένη την ηγεμονία τους που πατάει στην ωμή και αδικαιολόγητη  εισβολή του Πούτιν και τα χιλιάδες θύματα που προκαλούνται από αυτήν.  Πετυχαίνουν, με τα 110 δις αμυντικών της Γερμανίας και τις υπόλοιπες χώρες που θα ακολουθήσουν,  την στρατιωτικοποίηση  της  ΕΕ και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Επισφραγίζεται  ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι το παρακολούθημά τους, χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.  Με τις κυρώσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Ρωσίας και την απομονώνουν εντελώς από το Δυτικό στρατόπεδο. Είναι στόχοι που έθεσαν και πραγματοποίησαν αδιαφορώντας βέβαια για το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτοί του Νότου.

Όμως τα κέρδη των ΗΠΑ είναι προσωρινά και η στρατηγική τους κοντόφθαλμη. Τόσο κοντόφθαλμη που δεν υπολόγισαν  ότι ο μεγάλος αντίπαλός τους εδώ και δεκαετίες, η Κίνα παραμονεύει. Η εν λόγω στρατηγική τους στέλνει με μαθηματική ακρίβεια την Ρωσία πιο βαθιά στην αγκαλιά της Κίνας. Πως το κατάφεραν; Με την άρνησή τους να συμβάλλουν στην ένταξη της Ρωσίας σε μία ενιαία, νέα αρχιτεκτονική για την  Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, με την παραβίαση των συμφωνιών που έγιναν επί Γκορμπατσόφ, με την επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες του πρώην υπαρκτού, με  την προσπάθεια να περικυκλώσουν πλήρως την Ρωσία με την Ουκρανία, με την ενθάρρυνση για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, με τα στραβά μάτια που έκαναν στις δολοφονίες το 2014-15 νεοναζί στο Ντονμπάς αλλά  και τις σκληρές κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα. Είναι μία στρατηγική που ουσιαστικά  λέει: «Να τελειώνουμε με την Ρωσία, να την πνίξουμε οικονομικά  και μετά έχει σειρά η Κίνα». Πιο κοντόφθαλμη πολιτική δεν γίνεται. Φαίνεται να μην υπολογίζουν καλά  ότι ναι μεν η Ρωσία έχει ισχνή οικονομική δύναμη αλλά είναι υπερδύναμη σε στρατιωτικό επίπεδο. Δείχνουν να υποτιμούν  ότι η αμυντική συμμαχία Κίνας-Ρωσίας,  πέρα από την οικονομική και εμπορική, αναπτύσσεται συνεχώς  με κοινά αμυντικά γυμνάσια στον Ειρηνικό που κάνουν  την σύμμαχο των ΗΠΑ ,  Ιαπωνία να τρέμει. Η συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ιαπωνίας δεν φαίνεται να ανακόπτει την δυναμική στον Ειρηνικό της σύμπραξης Κίνας-Ρωσίας.

Ήδη διαφαίνεται η διαμόρφωση ενός νέου πόλου που πιθανότατα  θα λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στη Δύση. Μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότιος Αφρική δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας και συντάσσονται μαζί της σε αρκετές περιπτώσεις.. Την ίδια συμπεριφορά δείχνουν και πολλές χώρες στην Αφρική, εκεί δηλαδή που έχει τεράστιες επενδύσεις η Κίνα. Είναι πιθανό να στραφούν προς τον ασιατικό γίγαντα.

Σε κάθε περίπτωση στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος διπολισμός: Απέναντι  στις ΗΠΑ και στην  εξαρτώμενη από αυτήν ουραγό Ευρώπη θα βρίσκεται  η Κίνα με ηγεμονικό ρόλο και στο πλευρό της η Ρωσία και σημαντικές αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί αυτό το νέο παγκόσμιο δίπολο και αν σηματοδοτήσει το τέλος της μονοκρατορίας  των ΗΠΑ που ακολούθησε  την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Είναι πιθανόν οι εξελίξεις  σε βάθος χρόνου επιβεβαιώσουν  ότι είμαστε στην αρχή της παρακμής της Δύσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter