Ο ανεξάρτητος Τύπος αργοπεθαίνει στην Πολωνία

Ο ανεξάρτητος Τύπος αργοπεθαίνει στην Πολωνία

Την προηγούμενη εβδομάδα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας έριξαν μαύρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για έναν νέο φόρο επί των εσόδων στον ήδη βαριά χτυπημένο κλάδο της ενημέρωσης.

Οι διαμαρτυρίες φαίνεται να είχαν αποτέλεσμα, καθώς η πολωνική κυβέρνηση σκέφτεται να αναθεωρήσει τον νόμο.

Αυτή η κίνηση θα πρέπει να ιδωθεί ως η τελευταία από μια σειρά από απόπειρες ελέγχου και αποσιώπησης των αντίθετων φωνών στη χώρα από το 2015, όταν το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Το PiS έχει σκοπό την «επαναπολωνοποίηση» και την «αποκέντρωση» του ενημερωτικού κλάδου και τον επιδιώκει με μικρά βήματα κάθε φορά, έτσι ώστε να αποφύγει να κατηγορηθεί για παραβίαση του ανταγωνισμού και της ελευθερίας του Τύπου. 

Σε μελέτη του Ιδρύματος Διεθνούς Τύπου (IPI) φαίνεται ότι το PiS επιλέγει προσεκτικά τακτικές «κατάκτησης» του Τύπου από την Ουγγαρία και τις προσαρμόζει στην πολωνική πραγματικότητα. Τέτοια τακτική είναι η επιλεκτική κρατική διαφήμιση σε ημετέρους και ο αποκλεισμός αντιπολιτευτικών Μέσων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η «Polityka» και το «Newsweek Polska» που είδαν τα έσοδά τους από κρατική διαφήμιση να μειώνονται κατά 98-100%. 

Από την άλλη, το PiS και οι σύμμαχοί του εξουθενώνουν δικαστικά τα ανεξάρτητα Μέσα, με εξέχουσα περίπτωση την «Gazeta Wyborcza» που αντιμετωπίζει πάνω από 50 μηνύσεις. Το PiS μέσω κρατικών εταιρειών ελέγχει 20 από τις 24 περιφερειακές εφημερίδες, ενώ ήδη έχει μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε κρατικό όργανο. 

Αυτές οι εξελίξεις θα έπρεπε να ανησυχούν τις Βρυξέλλες, η αντίδραση των οποίων δεν θα έπρεπε να εξαντληθεί σε λάβρες αναρτήσεις στο Twitter από Ευρωπαίους ηγέτες…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter