«Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ»: Η επιστημονική εμπειρία ως απολαυστικό ανάγνωσμα

Ο Svante Pääbo είναι Σουηδός γενετιστής, διευθυντής του τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ιδρύματος Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής. Στο βιβλίο του «Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ» που κυκλοφορεί στην προσεγμένη σειρά Vulgata των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης παρουσιάζει το χρονικό της προσπάθειάς του να χαρτογραφήσει το DNA του ανθρώπου του Νεάντερταλ.

Ο Pääbo πετυχαίνει εδώ κάτι πολύ σπάνιο: αφηγoύμενος την επιστημονική του εμπειρία και περιγράφοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες στις οποίες εργάστηκε μαζί με την ομάδα του καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους, σαν να πρόκειται για μυθιστόρημα με έντονο σασπένς.

Ο γενετιστής περιγράφει όλη τη διαδικασία: από τις πρώτες μελέτες DNA που έκανε τη δεκαετία του 1980 σε αιγυπτιακές μούμιες, αρχαίους μύκητες και εξαφανισμένα ζώα, όπως τα μαμούθ της Σιβηρίας, μέχρι το 2010 που έγινε η δημοσίευση ολόκληρου του νεαντερτάλιου γονιδιώματος, το οποίο σύμφωνα με συνεργάτη του «αποτελούσε για την παλαιοντολογία ό,τι η προσσελήνωση για την εξερεύνηση του διαστήματος».

Ταυτόχρονα με τα επιστημονικά επιτεύγματα καταγράφει τις απογοητεύσεις, τα λάθη, τους χειρισμούς, τα προβλήματα στη χρηματοδότηση, τις ίντριγκες και τις προσωπικές απώλειες και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες για την αφανή πλευρά της επιστημονικής έρευνας. Την απόδοση στα ελληνικά έχουν κάνει η Ασπασία Δασκαλοπούλου και η Μαριλένα Παπαϊωάννου.

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ

Svante Pääbo

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

ISBN: 978-960-524-542-9

ΣΕΛ.: 456

ΤΙΜΗ: €16,00

Ετικέτες