Ο Αντώνης Ελευθεράκης γράφει στο Docville: Σημεία πολιτισμικής ώσμωσης

Ο Αντώνης Ελευθεράκης γράφει στο Docville: Σημεία πολιτισμικής ώσμωσης

Το Documento απευθύνθηκε στον Αντώνη Ελευθεράκη, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου Το Κεντρί στη Θεσσαλονίκη, για να γράψει την άποψή του σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο του βιβλίου εξαιτίας της πανδημίας

Τους τελευταίους σχεδόν δύο µήνες η πλειονότητα των βιβλιοπωλείων βρέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω των µέτρων κατά της πανδηµίας. Κάποια λίγα βιβλιοπωλεία εκτελούσαν παραγγελίες από το διαδίκτυο ή τηλεφωνικά. Οµως τα περισσότερα µικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που συνήθως απασχολούν έναν, το πολύ δύο υπαλλήλους ήταν κλειστά. Στη σηµερινή συγκυρία έχουν µεγάλη ανάγκη στήριξης από τους αναγνώστες καθώς επίσης και από την πολιτεία για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, δεδοµένου πως ήταν ήδη ταλαιπωρηµένα από τις µνηµονιακές πολιτικές.

Οι περισσότεροι µικροί βιβλιοπώλες έχουµε να ανταγωνιστούµε τις ηλεκτρονικές – διαδικτυακές πωλήσεις αντιπαραθέτοντας τη ζωντανή παρουσία του βιβλίου στους πάγκους και στα ράφια σε συνδυασµό µε τις συµβουλές του βιβλιοπώλη ή των βιβλιοϋπαλλήλων και µπορούµε να βοηθήσουµε τους αναγνώστες οδηγώντας τους σε βιβλία τα οποία πιθανόν δεν γνώριζαν. Αντίθετα, η ηλεκτρονική παραγγελία προϋποθέτει τη γνώση της ύπαρξης του συγκεκριµένου βιβλίου.

Τα µικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία αποτελούν χώρους συνάντησης αναγνωστών, συγγραφέων και γενικώς ανθρώπων του πολιτισµού που τις περισσότερες φορές ανταλλάσσουν απόψεις καθώς αναζητούν το βιβλίο που θα τους άρεσε ή που θα τους κινούσε το ενδιαφέρον για να το διαβάσουν. Πολλές είναι οι φορές που µε αφορµή κάποιο βιβλίο γίνονται αυθόρµητες συζητήσεις λογοτεχνικού ή και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος µεταξύ των αναγνωστών, στιγµές που µένουν στη µνήµη και την καρδιά. Από την εµπειρία µου στον χώρο έχω διαπιστώσει πως για τους περισσότερους αναγνώστες η βόλτα στο βιβλιοπωλείο είναι απόλαυση και αποτελεί διαδικασία σηµαντικότερη από τη διεκπεραίωση απλώς µιας αγοράς.

Οπως γράφει ο Μαρκ Φορσάιθ: «Στο καλό βιβλιοπωλείο έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τους άγνωστους αυτού του κόσµου στοιχισµένους σε ράφια και αναπνέοντας τη µυρωδιά του χαρτιού έχεις την απόλαυση να βρεις αυτό που ποτέ δεν ήξερες πως έψαχνες».

Μια πρόταση προς την πολιτεία για τη στήριξη των µικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων θα ήταν να προµηθεύεται κάθε παράρτηµα από το δίκτυο ελληνικών βιβλιοθηκών τα βιβλία µέσω των τοπικών βιβλιοπωλείων, διότι έτσι βοηθιούνται όλοι, βιβλιοπώλες και δηµιουργοί. Περιµένουµε από τη χώρα µας να στηρίξει έµπρακτα τα µικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ακολουθώντας το παράδειγµα της Γαλλίας και της Γερµανίας οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει µέτρα στήριξης στον χώρο του βιβλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter