Ο Άρειος Πάγος δεν ξεχνά το έγκλημα της Μανωλάδας

Ο Άρειος Πάγος δεν ξεχνά το έγκλημα της Μανωλάδας

O Άρειος Πάγος «δεν συγχωρεί» το έγκλημα της Μανωλάδας, έστω κι αν δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για επανάληψη της δίκης των εμπλεκομένων.

Μιας δίκης – παρωδία αφού είχε καταλήξει στην ομόφωνη αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση – ντροπή για την χώρα μας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της συγκεκριμένης απόφασης με την οποία αθωώθηκαν οι εμπλεκόμενοι για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο είχε δικαιώσει τους 42 μετανάστες που ζούσαν και εργάζονταν σαν σκλάβοι, υπό την απειλή των όπλων, στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας το 2013 και τους είχε επιδικάσει χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 676.000 ευρώ.

Τώρα ο κ. Βουρλιώτης, ο οποίος μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, μελέτησε τα στοιχεία της υπόθεσης και τις αποφάσεις τόσο της ελληνικής Δικαιοσύνης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης, κρίνοντας ότι υπήρξε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει στο σκεπτικό του ότι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη. όπως ήταν εν προκειμένω οι 42 οικονομικοί μετανάστες, που προέρχονταν οι περισσότεροι από το Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλιώτη, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας που αθώωσε τότε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων (και μάλιστα ομόφωνα, γεγονός που απέκλειε την έφεση) υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης ενώ στο διαπραχθέν αδίκημα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.

Στόχος της αναίρεσης είναι πλέον μόνο η αποκατάσταση της νομολογίας και έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς πλέον δεν αλλάζει κάτι ως προς την ποινική μεταχείριση των δραστών της Μανωλάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter