Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ – ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικό τέλος στις διώξεις της κυβέρνησης Σαμαρά (Video)

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ –  ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικό τέλος στις διώξεις της κυβέρνησης Σαμαρά (Video)

Ο Άρειος Πάγος, με χθεσινή του απόφαση, δικαίωσε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτοντας την αναίρεση που είχε ασκήσει το δημόσιο το 2014, κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η πρωτόδικη απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε κρίνει παράνομη την απόλυσή τους, εν μία νυκτί, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή του δικαίωσε τη δικαστική μάχη των 393 «καθαριστριών» του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν από τις θέσεις τους στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο στις 20.11.2014 κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία είχαν δικαιωθεί οι εν λόγω καθαρίστριες.

Το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε να ανασταλεί η υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων καθαρισμού (καθαρίστριες) του υπουργείου Οικονομικών που εργαζόντουσαν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κάνει δεκτή την αίτηση των καθαριστριών και αναγνώρισε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δικαίωση του πολύχρονου αγώνα των καθαριστριών, ο οποίος είχε στηριχτεί από ένα εξαιρετικά μαζικό και πολύμορφο κίνημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε παράνομη η απόλυση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, δικαιώνει τον πολύχρονο αγώνα τους, ο οποίος είχε στηριχτεί από ένα εξαιρετικά μαζικό και πολύμορφο κίνημα. Η πρώτη δικαίωσή τους είχε έρθει με την επαναπρόσληψή τους από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο του 2015.

Με την απόφαση, μπαίνει οριστικό τέλος στις διώξεις που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών αυτών στην αξιοπρεπή εργασία. Υπενθυμίζεται δε πως ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη ομιλία του, χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως “’αχρείαστη” για το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο.»

Τι έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καθαρίστριες το 2017

«Είναι αδιανόητο το Δημόσιο να προσλαμβάνει καθαρίστριες, όταν μπορεί να αγοράζει τέτοιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ή να κρατάει ομήρους υπαλλήλους με συμβάσεις. Είναι πελατειακή πολιτική που δεν μας πηγαίνει μακριά» έλεγε… πανευτυχής, μεταξύ άλλων, από το βήμα του ΣΕΒ, τον Μάιο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε οι καθαρίστριες να γίνουν… εργολάβοι…

Μην ξεχνάμε επίσης και την… επαγγελματική πρόταση που είχε κάνει ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Δεκέμβριο του 2013, όταν, στην εκπομπή «Ενικός», είχε προτείνει να γίνουν.. εργολάβοι οι απολυμένες καθαρίστριες και να ανταγωνιστούν με τους οργανωμένους εργολάβους…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter