Ο Άρειος Πάγος ζητά από την αστυνομία την τήρηση της νομοθεσίας στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Ο Άρειος Πάγος ζητά από την αστυνομία την τήρηση της νομοθεσίας στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Ο Άρειος Πάγος σημειώνει τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν τα αστυνομικά τμήματα σε περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν την προστασία ζώων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, έχει διαπιστωθεί ότι αξιωματικοί υπηρεσίας, παραπέμπουν τους πολίτες στον εισαγγελέα Προστασίας Ζώων για τη λήψη εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με ζητήματα «αστικής φύσης αναφορικά με ζώα κατοικίδια (ή σπανιότερα παραγωγικά), είτε για την υποβολή παραπόνων για παραβίαση διατάξεων του Ν. 4039/2012 και άλλων νομοθετημάτων σχετικών με την ορθή διαχείριση ζώων, η μη συμμόρφωση οποία επισύρει ποινικές συνέπειες, είτε για την υποβολή καταγγελίας η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει το χαρακτήρα μηνυτήριας αναφοράς ή εγκλήσεως, χωρίς προηγούμενα να έχει τηρηθεί η υποχρέωση του άρθρου 60 παρ. 1 περ. ια’ σε συνδ. με την παρ. 2 περ. στ’ του ΠΔ141/91».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου η συγκεκριμένη πρακτική «δεν είναι η προσήκουσα, καθώς υποβάλει σε περιττή ταλαιπωρία τους πολίτες και δεν συνάδει με τη συνεχή προσπάθεια, που πρέπει να καταβάλλεται, ώστε οι σχέσεις των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με αυτούς να γίνουν πιο ανθρώπινες και παράλληλα πιο αποτελεσματικές στην εξυπηρέτησή τους και στην εκπλήρωση της αποστολής τους».

Ακόμη, ο κ. Ασπρογέρακας επισημαίνει πως «ο αξιωματικός υπηρεσίας οφείλει να καταγράφει στο Βιβλίο Αιτημάτων Πολιτών όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται από ιδιώτες προς την αστυνομική αρχή και να τους χορηγεί τον αριθμό πρωτοκόλλου με τον οποίο καταχωρήθηκαν».

πηγή: lawandorder.gr

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/20/5e4ebf6e825e637f6b74e543.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter