Ο αρνητής του εμβολίου και των εκατομμυρίων

Ο αρνητής του εμβολίου και των εκατομμυρίων

To κίνημα των αντιεμβολιαστών βρήκε τον ήρωά του στο πρόσωπο του Κάιρι Ιρβινγκ. Ο άσος των Μπρούκλιν Νετς με τα χρυσά παγκόσμια και ολυμπιακά μετάλλια, πρωταθλητής του 2016 δίπλα στον ΛεΜπρόν Τζέιμς, προτιμάει να χάσει 200 εκατομμύρια δολάρια παρά να τρυπηθεί με το «μπόλι». Απίστευτο αλλά αληθινό. «Κύριε ελέησον» θα έλεγε κάποιος, κάνοντας φτηνό λογοπαίγνιο με το μικρό όνομα του μπασκετμπολίστα (Kyrie). Η ομαδάρα των Νετς έπεσε θύμα των Μπακς στα περυσινά πλέι οφ χωρίς τον τραυματία Ιρβινγκ και ο Γιάννης μας γελάει.

Ο Κάιρι Ιρβινγκ δεν είναι χτεσινός στο πάνθεον των συνωμοσιολόγων. Τον Φεβρουάριο του 2017 δήλωσε σε ένα podcast ότι η Γη είναι επίπεδη και ενθάρρυνε τους ακροατές «να κάνουν τη δική τους έρευνα». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη, αλλά είχαν ήδη κυλήσει 18 μήνες γελοιοποίησης. Ο «Κύριε» πιστεύει επίσης ότι ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε από ένα καρτέλ τραπεζιτών, ενώ η πανδημία είναι το καλύτερό του. Μήνες τώρα αναπαράγει στο διαδίκτυο αναρτήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο εμβολιασμός αποτελεί σχέδιο κάποιας μυστικής μασονίας, που θέλει να θέσει τους μαύρους στην υπηρεσία του Σατανά μέσω ενός κολοσσιαίου υπολογιστή και των μικροτσίπ που τάχα περιέχονται στα εμβόλια της Moderna. Εσείς γελάτε, αλλά αυτοί ψηφίζουν, στην Αμερική και αλλού.

Το ΝΒΑ δεν έχει επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά ο φίλος μας ο Κάιρι έπεσε πάνω σε κέντα. Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης (όπου υπάγεται το Μπρούκλιν) απαγορεύει την είσοδο σε δημόσιους χώρους σε όλους τους ανεμβολίαστους. Συνεπώς, ο Ιρβινγκ δεν μπορεί να λάβει μέρος στις εντός έδρας αναμετρήσεις των Νετς ούτε σε αγώνες που γίνονται σε πόλεις όπου υπάρχει παρόμοιος φετφάς (Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο). Το προπονητήριο των Νετς θεωρείται ιδιωτική επιχείρηση, αλλά η συμμετοχή του Ιρβινγκ στις προπονήσεις δεν αρκεί.

Τάπα… στη ρύθμιση

«Ωραία λοιπόν, θα παίζω μόνο στους εκτός έδρας αγώνες» δήλωσε ο ίδιος από το κρησφύγετό του. Οι Νετς αρχικά δέχτηκαν αυτήν τη ρύθμιση, αλλά όταν το καλοσκέφτηκαν την απέρριψαν μετά πολλών επαίνων. «Σεβόμαστε την προσωπική επιλογή του Κάιρι Ιρβινγκ, αλλά δεν πρόκειται να ανεχτούμε μερική απασχόληση από κανέναν υπάλληλό μας και στηρίζουμε απόλυτα το πρόγραμμα εμβολιασμών» ανακοίνωσαν.

Βάσει της συλλογικής σύμβασης των παικτών του ΝΒΑ, ο Ιρβινγκ θα πληρώνεται κανονικά για τους αγώνες στους οποίους θα είναι τύποις διαθέσιμος, αλλά όχι για τα χαμένα εντός έδρας παιχνίδια. Η χασούρα του πλησιάζει τα 16 εκατ. δολάρια, αλλά ο Ιρβινγκ απεμπολεί ταυτόχρονα το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης του συμβολαίου του αξίας 186 εκατομμυρίων!

«Δεν σκοπεύω να αλλάξω στάση» ξεκαθαρίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με συμπαίκτες του που συνομίλησαν μαζί του, το σκεπτικό του δεν είναι συνωμοσιολογικό αλλά αποτελεί ένα είδος συμπαράστασης προς όσους χάνουν τη δουλειά τους λόγω των περιορισμών του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Βεβαίως, αυτή είναι κλασική δικαιολογία των «ψεκασμένων». Ο αντιδραστικός Ιρβινγκ έμεινε πέρυσι για δύο εβδομάδες μακριά από τους Νετς για ανεξιχνίαστους προσωπικούς λόγους, τους οποίους ουδέποτε εξήγησε. «Μου είχαν πέσει πολλά μαζεμένα, οικογενειακά και άλλα» είπε.

Ο Αντριου Ουίγκινς των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς βρέθηκε σε παρόμοια θέση λόγω του κανονισμού της πόλης του Σαν Φρανσίσκο για την Covid-19, αλλά ανέκρουσε πρύμνα μόλις κατάλαβε ότι τον περίμενε αγωνιστική καραντίνα. Ο Ουίγκινς ζήτησε εξαίρεση «για θρησκευτικούς λόγους», αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από το ΝΒΑ μετά βδελυγμίας. Ο Καναδός μπασκετμπολίστας αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο με φόβο Θεού και το θέμα του τελείωσε προτού πάρει διαστάσεις.

Σταματάει το μπάσκετ;

Πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλα «κρούσματα» αρνητών ή διστακτικών όσο πλησιάζει το τζάμπολ της Τρίτης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΒΑ, το 94% των παικτών και προπονητών έχει ήδη εμβολιαστεί. Ανάμεσά τους είναι και οι αδερφοί Αντετοκούνμπο. Οι ΗΠΑ θρηνούν περίπου 740.000 νεκρούς από τον φονικό κορονοϊό, αλλά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα δεν ξεπερνάει το 57%. Για τον ανυποχώρητο Κάιρι Ιρβινγκ η μοναδική λύση φαίνεται να είναι η μεταγραφή σε ομάδα άλλης πόλης, εκτός αν αποδειχτεί αληθής η φήμη που τον θέλει να κρεμάει τα παπούτσια του σε ηλικία μόλις 29 ετών. Πώς να βρεθεί ομάδα που να τον εμπιστευτεί και να πληρώσει το βάρος του σε χρυσάφι, από τη στιγμή μάλιστα που το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι του 2022;

Οι Νετς (Ντουράντ, Χάρντεν κ.ά.) έχουν τις δυνατότητες για να κερδίσουν τον τίτλο που ονειρεύονται ακόμη και χωρίς τον απρόβλεπτο Κάιρι των 26,9 πόντων. «Ωστόσο πρέπει όλοι να τραβάμε κουπί προς την ίδια κατεύθυνση» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Σον Μαρκς τη μέρα που έβαλε στον πάγο τον Ιρβινγκ. «Η ομάδα μας χτίζεται πάνω στις αρχές της ομοψυχίας και της αυτοθυσίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χαλάσει τη χημεία της».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter