Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός μιλά για πρώτη φορά μετά την τραμπούκικη επίθεση (Video)

Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός μιλά για πρώτη φορά μετά την τραμπούκικη επίθεση (Video)

«Γυρνάς από το γραφείο σου αργά έχοντας δουλέψει, θέλεις να πας σπίτι σου και καταλήγεις χτυπημένος και αιμόφυρτος στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές;» αναρωτήθηκε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μιλώντας πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Φανερά σωματικά και ψυχικά καταβεβλημένος, ο κ. Ψαρρός αναφέρθηκε στη μαφιόζικη επίθεση που δέχτηκε, σχολίασε ότι οι αρχαιολόγοι σε όλη τη χώρα επιτελούν το καθήκον τους με αυταπάρνηση, ευχαρίστησε τους συναδέρφους του για τη στήριξη που έχει δεχτεί όλο αυτό διάστημα καθώς και τον άγνωστο περαστικό που διερχόμενος με το αυτοκίνητό του την ώρα της επίθεσης απέτρεψε τα χειρότερα. Μάλιστα η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα και ο συνήγορος του αρχαιολόγου, δικηγόρος  έκαναν λόγω για επίθεση που σκοπό είχε όχι μόνο την πρόκληση σωματικής βλάβης αλλά προφανώς την ανθρωποκτονία. Για το λόγο αυτό ζητούν η επίθεση να χαρακτηριστεί κακούργημα ώστε να προχωρήσει η Δικαιοσύνη στην άρση απορρήτου και να βρεθεί πιο κοντά στα ίχνη τόσο των φυσικών -αλλά κυρίως- των ηθικών αυτουργών. «Για τους ελάχιστους που αμφισβήτησαν την αιτία της επίθεσης κι αν σχετιζόταν με τις υποθέσεις που χειριζόμουν στη Μύκονο, η αποστολή απειλητικού και συκοφαντικού sms σε άλλη συνάδελφο, με την οποία χειριζόμασταν κοινά θέματα στη Μύκονο, είναι η απόδειξη αυτού που εξαρχής έλεγαν και τα σωματεία μας. Κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του» συμπλήρωσε ο αρχαιολόγος.

To Yπουργείο δεν στηρίζει τους αρχαιολόγους

Όπως δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα: «σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο από τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα όσο και τον Πρωθυπουργό οι δράσεις που ανακοίνωσε στους συναδέρφους Αρχαιολόγους η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Όταν η Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Διδασκάλου δηλώνουν ότι θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα, όταν το πρωί λένε ότι θα σταλούν κλιμάκια στη Μύκονο για να βρουν και να τεκμηριώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές -και πιθανώς να τις γκρεμίσουν όπως έχει ζητήσει ο Σύλλογος- ενώ το ίδιο απόγευμα η Υπουργός ζητά την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούνται με τα θέματα της Μυκόνου και συζητά να δημιουργήσει νέο οργανισμό για να συγχωνεύσει υπηρεσίες -άρα μέσα στον επόμενο μήνα έχει σκοπό να καταργήσει μέχρι και την Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-, τότε κάτι δεν πάει καλά»

Οι αρχαιολόγοι απαιτούν τη στήριξη του έργου τους από την Πολιτεία αλλά αντιθέτως «οι συνάδερφοι της Μυκόνου απαξιώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού που δήθεν για την προστασία τους θέλει να τους απομακρύνει και απειλεί με το κλείσιμο της Εφορείας». Οι σύλλογοι των αρχαιολόγων ζητούν από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη να δώσει στην Εισαγγελία τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που διαχειρίζεται ο κ. Ψαρρός καθώς και να παραμείνουν οι συνάδερφοί τους στη Μύκονο και να ενισχυθούν από άλλους αρχαιολόγους και δικηγόρο. 

Θυμίζουμε ότι ο 53χρονος αρχαιολόγος που έπεσε θύμα της επίθεσης ήταν υπεύθυνος για τις εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στη Μύκονο και χειριζόταν τρεις μεγάλες υποθέσεις  αυθαιρεσίας σε παραλιακές τοποθεσίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα μεταβεί στη Μύκονο ενώ την Τρίτη 28/3 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο νησί.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter