Ο αρχιστράτηγος των καταστροφών

Ο αρχιστράτηγος των καταστροφών

Φλώρος: δειλός, μοιραίος, άβουλος και… Α(φωνος)/ΓΕΕΘΑ

Ηταν αναμενόμενο ότι οι αποκαλύψεις του Documento για το πλημμυρισμένο στρατόπεδο της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο θα προκαλούσαν σφοδρές αντιδράσεις.

Αυτό που δεν περίμενε κανείς, ούτε καν η εφημερίδα, ήταν ότι μία εβδομάδα αργότερα θα μαθαίναμε πως ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τουλάχιστον επτά ελικόπτερα Apache φέρεται να παραμένουν βυθισμένα στα λασπόνερα. Οτι ανώτατοι αξιωματικοί παραπλανούσαν την πολιτική ηγεσία για την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στην αεροπορική βάση. Οτι το περασμένο Σάββατο το ΓΕΣ μόνο και μόνο για να απαντήσει στο Documento ξόδεψε ώρες στεγνώνοντας τα ελικόπτερα εντός του στρατοπέδου που συνέχιζε να πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να το εκκενώσει με συνοπτικές διαδικασίες το ίδιο βράδυ, αφήνοντας πίσω καταποντισμένο υλικό αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Οτι πλέον στον… βυθό του Στεφανοβίκειου παραμένουν ακόμη και σήμερα ανταλλακτικά, εξοπλισμός, οπλισμός και πολυβόλα με τεράστιο οικονομικό, αλλά και αμυντικό κόστος για τη χώρα. Οτι η ζημιά είναι τόσο εκτεταμένη που πλέον εξετάζονται σχέδια ακόμη και για μόνιμη απεγκατάσταση του στρατοπέδου.

Αρχηγός στο μάρκετινγκ

Ο άφωνος υπασπιστής του ίδιου του ωτακουστή του έσπασε τελικά την εκκωφαντική του σιωπή –πού αλλού;– στο Twitter! O αρχηγός άφησε πλήρως ασχολίαστα τα ντοκουμέντα που για ακόμη μία φορά δείχνουν ξεκάθαρα τις ευθύνες του και έσπευσε να κάνει «επικοινωνιακή διαχείριση» αλά Γκρίνμπεργκ.

Σε ανάρτησή του ο στρατηγός, ο οποίος προηγουμένως είχε αφήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) να κάνει τη «βρόμικη» δουλειά της απάντησης στο Documento, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο στράτευμα δημοσιεύοντας μεταξύ άλλων τη φωτογραφία ενός αξιωματικού που είχε πέσει με τα ρούχα πάνω στις μολυσμένες λάσπες, δήθεν για να περάσουν πάνω από το σώμα του τρεις ηλικιωμένοι που πάσχιζαν να ισορροπήσουν.

Αποκλείεται βέβαια πέντε σωματώδη στελέχη του στρατού να μη σκέφτηκαν ότι ευκολότερη και ασφαλέστερη λύση θα ήταν απλώς να σηκώσουν στις πλάτες έναν έναν τους ηλικιωμένους. Μια τέτοια εικόνα όμως μάλλον δεν θα ήταν τόσο θελκτική για τα social media και τα φιλικά ΜΜΕ που έσπευσαν να αρχίσουν τα αφιερώματα.

Το ΓΕΣ ανέλαβε το damage control

Η αποκάλυψη που έκανε το Documento δεν εξέθεσε κανένα κρατικό μυστικό. Εκτέθηκε μνημειωδώς όμως το ΓΕΣ, το οποίο κατά την προσπάθειά του να αντικρούσει το ρεπορτάζ υπέπεσε όχι μόνο σε αντιφάσεις αλλά και σε καταφανή ψέματα.

Αρχικά μίλησε για ελικόπτερα που «έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών». Αμεσα διαψεύστηκε από το Documento που έφερε στο φως της δημοσιότητας ακόμη και ελικόπτερα Apache να είναι βουτηγμένα στη λάσπη. Η έκπληξη όμως ήρθε την επομένη από τον Σκάι που πρόβαλε το δήθεν παροπλισμένο και ανενεργό ελικόπτερο με αριθμό ΕΣ 689, το οποίο φαίνεται βυθισμένο στο νερό, να λαμβάνει μέρος σε επιχείρηση μεταφοράς τροφίμων στους αποκλεισμένους κατοίκους της Ζαγοράς Πηλίου.

Το ΓΕΣ επανήλθε σχεδόν κωμικά με νέα ανακοίνωση και φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα ελικόπτερα σε στεγνό έδαφος, όμως το «καθήκον» να διαψεύσει και αυτή την αντιφατική ανακοίνωση του ΓΕΣ ανέλαβε η ίδια η πραγματικότητα. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, πριν από την κυκλοφορία της εφημερίδας και μετά τη διαβεβαίωση ότι… «όλα τα ελικόπτερα είναι ασφαλή», έγινε γνωστό πως το στρατόπεδο εκκενωνόταν κακήν κακώς από προσωπικό και ελικόπτερα.

Ακρα… του Κάμπου σιωπή για τον στόχο 519C

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και η σιωπή τού παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ αρχηγού με κωδική ονομασία 519C γίνεται κάθε μέρα και πιο «βαριά». Μέσα σε δύο μήνες ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλά περιστατικά που εκθέτουν τον ίδιο και το στράτευμα.

Η αρχή έγινε με το «μανιτάρι» της Νέας Αγχιάλου. Η τεράστια έκρηξη πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν μια πυρκαγιά που έκαιγε στη γύρω περιοχή ξέφυγε από κάθε έλεγχο και εισέβαλε στο στρατόπεδο, εξέθεσε πλήρως την ιεραρχία. Παραμένει άγνωστος ο αριθμός και οι τύποι των πυρομαχικών που απώλεσε η άμυνα της χώρας. Ως επιστέγασμα ήρθε η γκάφα ολκής όταν κατά την «επιθεώρηση» του τότε υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημες φωτογραφίες όπου φιγουράρουν φαρδιά πλατιά οι απόρρητοι εσωτερικοί χάρτες στρατοπέδου.

Η πλημμύρα στην 1η ΤΑΞΑΣ ήταν το δεύτερο «πλήγμα». Παραμένει άγνωστος ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων και των στρατιωτικών υλικών που έχουν υποστεί βλάβες.

Σαν να μην έφταναν αυτά, την Τρίτη 12/9 έγινε γνωστή άλλη μια μεγάλη αποτυχία. Η πυραυλάκατος «Τουρνάς», που είχε παροπλιστεί από το 2011, πήρε νερά και βυθίστηκε ενώ τη ρυμουλκούσαν προς το πεδίο βολής Κρήτης όπου θα γινόταν στόχος για βολές πολεμικών πλοίων.

Για όλα φταίει η ερευνητική δημοσιογραφία

Ο μόνος που ούτε «βυθίζεται» ούτε «εκκενώνεται» πάντως είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ. Ο άνθρωπος που στη δική του «σκοπιά» έτυχαν οι μεγαλύτερες αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων σε καιρό ειρήνης παραμένει… λεβέντικα στο πόστο του χωρίς να σχολιάζει, δίχως να παρεμβαίνει και κυρίως χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για όσα συμβαίνουν.

Φταίνε οι δημοσιογράφοι που τολμούν να δημοσιεύουν ντοκουμέντα της αποτυχίας του· φταίνε τα πρόσωπα που τράβηξαν τις φωτογραφίες· φταίνε οι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί που απειλούνται για να μην αντιδρούν. Για τις αποτυχίες αρμόδιοι είναι όλοι οι άλλοι. Αρμοδιότητα του ίδιου είναι να δίνει συγχαρητήρια στους στρατιώτες που βουτάνε αναίτια μέσα στις λάσπες, να βραβεύει και να βραβεύεται και όταν τα πράγματα σκουραίνουν πολύ, να ρίχνει και καμιά πτώση με αλεξίπτωτο από Chinook. Ευτυχώς, τουλάχιστον αυτά δεν πλημμύρισαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter