Ο Άσαντ βγήκε από το καβούκι του και μπήκε σε κόκπιτ ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους

Ο Άσαντ βγήκε από το καβούκι του και μπήκε σε κόκπιτ ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους

Την εικόνα ενός ηγέτη γεμάτου αυτοπεποίθηση επιχειρεί να δείξει προς το εξωτερικό ο Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από 6 χρόνια εμφυλίου στην πατρίδα του.

Η ξαφνική δημόσια επανεμφάνιση του προέδρου της Συρίας μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δύσης μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και ουδείς σε αυτή τη φάση θέτει θέμα απομάκρυνσης του Άσαντ. Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δείξει ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει στο θέμα. Αν θα επιμείνει, δηλαδή, στην απομάκρυνσή του και την διενέργεια εκλογών ή αν θα αλλάξει στάση και θα τον συμπεριλάβει στην πολιτική λύση της μετά τον εμφύλιο Συρίας.

Από την έναρξη του πολέμου το 2011, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες και πυροδότησε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές και προσφυγικές κρίσεις του 21ου αιώνα, ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έφευγε από την συριακή πρωτεύουσα. Όλοι γνώριζαν ότι βρίσκεται κάπου ασφαλής στη Δαμασκό αλλά τα τελευταία χρόνια απέφευγε να εμφανίζεται δημόσια.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, πυκνώνει τις εμφανίσεις του και σε άλλες συριακές πόλεις. Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκε την ρωσική αεροπορική βάση στην Λατάκεια και επιθεώρησε τα όπλα και το στρατιωτικό προσωπικό. Συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ. Έφτασε στο σημείο να μπει και να φωτογραφηθεί χαμογελαστός στο πιλοτήριο ενός ρωσικού μαχητικού Sukhoi SU-35.

Η οικογένεια Ασαντ έχει παλαιούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με την πολεμική αεροπορία. Ο πατέρας του, ο δικτάτορας Χαφέζ αλ Ασαντ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1971 μέχρι το θάνατό του το 2000, υπήρξε πιλότος μαχητικών αεροπλάνων στη δεκαετία του 1950, πριν εγκαταλείψει την στρατιωτική καριέρα για να ασχοληθεί με την πολιτική ως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Μπάαθ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter