Ο Αστερίξ έγινε 60 ετών και… δίευρο

Στις 29 Οκτωβρίου 1959 ένας ξύπνιος κοντός κι ένας αγαθιάρης χοντρός, δύο αταίριαστες, εκ πρώτης όψεως, φιγούρες, εμφανίστηκαν στις σελίδες του γαλλικού περιοδικού Pilote.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη στιγμή ότι ο Αστερίξ μαζί με τον κολλητό του, τον κατασκευαστή μενίρ Οβελίξ, θα γίνονταν το πιο αναγνωρίσιμο εξαγωγικό προϊόν, οικονομικά και πολιτιστικά, της μεταπολεμικής Γαλλίας.

Για να τιμήσει τη φετινή στρογγυλή επέτειο των 60 χρόνων από την παρθενική εμφάνιση των χάρτινων Γαλατών που κάνουν τη ζωή των Ρωμαίων λεγεωνάριων Κόλαση και με τις περιπέτειές τους γυρίζουν όλο τον γνωστό τότε κόσμο, ο οποίος, φευ, μοιάζει ανεπανόρθωτα με τον σημερινό, το γαλλικό κράτος έκοψε ένα… δίευρο.

Κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας δύο ευρώ, το οποίο όμως δεν θα φτάσει ποτέ στην αγορά για τις καθημερινές συναλλαγές. Η έκδοση απευθύνεται σε συλλέκτες. Κάθε δίευρο με τον εξηντάχρονο Αστερίξ κοστίζει 20 αληθινά ευρώ. 
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.