Ο Αθανασίου παραδέχθηκε ότι ξεκινά η μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα (Video)

Ο Αθανασίου παραδέχθηκε ότι ξεκινά η μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα (Video)

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα stonisi.gr, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου παραδέχθηκε πως το αρματαγωγό που φτάνει στο νησί θα μεταφέρει 350 μετανάστες και πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Άργησαν, και παρά τις προσπάθειες να παραμείνει κρυφό για μερικά 24ωρα, ο βουλευτής Χίου της ΝΔ και Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι ξεκινά η μεταφορά των προσφύγων προς την ενδοχώρα, δηλαδή την ηπειρωτική Ελλάδα.

Χθες, ήδη, παρά τις πληροφορίες που επέμεναν, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε πως το αρματαγωγό θα φιλοξενούσε τους πρόσφυγες! Αντίθετα ωστόσο οι πληροφορίες επέμεναν πως πρόκειται να μεταφερθούν προς τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σχετική επίσημη δήλωση. 

Πάντως όλη αυτή η προσπάθεια απόκρυψης της είδησης της μεταφοράς των προσφύγων δεν συνδέεται τόσο με τις πιθανές μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη Μόρια, όσο με τις πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές υποδοχής. 

Έφτασε στη Λέσβο το αρματαγωγό για την παραλαβή προσφύγων 

Την ίδια ώρα ο γαλάζιος Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, σε ανακοίνωσή του (ακολουθεί πιο κάτω) αναφέρει πως αναμένονται πλοία (σ.σ. πλοία και όχι πλοίο) για την μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα για να ακολουθήσει η απέλασή τους. Προσθέτει παράλληλα πως θα μεταφερθούν στη ενδοχώρα ακόμα 2.000 άτομα στα οποία έχει δοθεί άσυλο.  

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στη συνέντευξή του μίλησε για τη σύσκεψη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Λέσβου κεκλεισμένων των θυρών.

«Μας μετέφερε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ (σ.σ. ο κ. Μηταράκης), ότι ανεστάλη για ένα μήνα η υποχρέωση της χώρας μας να παρέχει προστασία στους αιτούντες διεθνούς προστασίας, δηλαδή η διαδικασία ασύλου, […].

Όλος ο κόσμος αυτός, -αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στη Μόρια με τους αρμόδιους. Εκτός από μένα ήταν ο Περιφερειάρχης, ο κ. Μουτζούρης, οι δύο δήμαρχοι, όλοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Θερμής, Μόριας, Παναγιούδας, Παμφίλων, Μυτιλήνης και αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχης- όλοι συμφώνησαν ομόφωνα όποιος παράνομος μετανάστης εισέρχεται στη χώρα από τη Δυτική Λέσβο να εγκαθίσταται εκεί προσωρινά, και όποιος στην Ανατολική Λέσβο, να εγκαθίσταται εκεί προσωρινώς, μέχρι τη διαδικασία αποχώρησης με πλοία.

Ήδη έρχεται πλοίο αρματαγωγό να πάρει 350 άτομα για την ενδοχώρα, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα αποχωρούν στις χώρες προέλευσής τους. Εκεί θα υπάρχει δυσκολία γιατί πολλοί έχουν καταστρέψει ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά θα γίνεται ταυτοποίηση. Αλλά πολλοί έρχονται από ασφαλείς χώρες.

Αυτό που συμφωνήθηκε από όλους είναι ότι κανείς, μα κανείς δεν θα πηγαίνει στη Μόρια λόγω υπερπληθυσμού, αλλά και εν όψει κορωνοϊού. Αυτή είναι και η εντολή του πρωθυπουργού.

Ενώ είχαμε πει από προχτες να ανοίξει το καμπ στη Συκαμνιά και φύγαμε από εδώ 3 το μεσημέρι από τη σύσκεψη της Μόριας, ο κ. Βέρρος είχε πει ότι θα πάει να το ανοίξει. Μέχρι τις 6.30 το απόγευμα δεν το είχε ανοίξει- δεν ξέρω τι προβλήματα ή εμπόδια είχε και το βράδυ μετά τις 8 κάηκε.

Οφείλει η Αστυνομία, η Ασφάλεια και η πυροσβεστική να εντοπίσουν όχι μόνο τους φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού και τους άμεσα συνεργούς, αλλά κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της εγκληματικής ενέργειας, η οποία πλήττει την οικονομία του τόπου και την ηθική υπόστασή μας και εξάρει ένστικτα εγκληματικότητας. Εγώ δεν έχω πληροφορία, αλλά η όλη διαδικασία είναι άκρως περίεργη.

Για την Καράβα: «Βεβαίως δεν έπρεπε να έρθουν τα ΜΑΤ, το έχω πει και αρμοδίως και κατ’ επανάληψη και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε ιδιαίτερα με τις βιαιοπραγίες που έγιναν. Έδωσε και εντολή για ΕΔΕ και με εντολή του την προηγούμενη Τετάρτη έφυγαν τα ΜΑΤ εδώ.»

Επίσης, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις σχέσεις των δύο δημάρχων και κάλεσε σε ενότητα.

Πηγή: stonisi.gr

Πανηγυρίζει και ο Δήμαρχος για την επιτυχία του μετά από «σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση»

Μπορεί να είναι γαλάζια παιδιά, μπορεί να είχαν την επίσκεψη των ΜΑΤ στο νησί τους, αλλά τώρα πανηγυρίζουν και ευχαριστούν τους πολίτες για τον αγώνα τους.

Αυτή τη φορά πρόκειται για τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη ο οποίος στην ανακοίνωσή του (πιο κάτω) μας ενημερώνει πως είχε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Αναφέρει επίσης και τις αποφάσεις:

  • Η Μόρια παύει να δέχεται νέους μετανάστες.
  • Αποστέλλονται άμεσα πλοία για την παραλαβή των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα τις τελευταίες μέρες και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, με στόχο την απέλασή τους. Διαδικασία που θα συνεχιστεί για τυχόν νεοεισερχόμενους στο νησί.
  • Η μεταφορά στην ενδοχώρα 2000 περίπου προσφύγων στους οποίους χορηγήθηκε ήδη άσυλο. Διαδικασία που επίσης θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Όλη η ανακοίνωση:

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για το νησί και την πατρίδα μας και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης μπροστά στα γεγονότα, σας απευθύνω καταρχάς ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» μέσα από την καρδιά μου για τον αγώνα που διεξήγατε και διεξάγετε για να μείνει το νησί μας «ζωντανό».

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους τοπικούς άρχοντες του νησιού, Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του και από το μετερίζι του, συνέβαλε και αναδείξαμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα, απαιτώντας από τα κέντρα αποφάσεων άμεση και οριστική λύση.

Είναι σαφές ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο καθένας δίνει λύσεις με τον τρόπο του, πάντοτε όμως με γνώμονα το καλό του τόπου μας.

Ως Δήμαρχος Μυτιλήνης επικεντρώθηκα – μαζί με τους συνεργάτες μου – σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Προϊόν αυτών των πιέσεων και με την συνδρομή του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετέβη εσπευσμένα στο νησί για να γίνουν επιτέλους πράξη οι απαιτήσεις τόσων μηνών, με αποτέλεσμα:

  • Η Μόρια παύει να δέχεται νέους μετανάστες.
  • Αποστέλλονται άμεσα πλοία για την παραλαβή των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα τις τελευταίες μέρες και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, με στόχο την απέλασή τους. Διαδικασία που θα συνεχιστεί για τυχόν νεοεισερχόμενους στο νησί.
  • Η μεταφορά στην ενδοχώρα 2000 περίπου προσφύγων στους οποίους χορηγήθηκε ήδη άσυλο. Διαδικασία που επίσης θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Οι ροές στο νησί έχουν ελαχιστοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Η φύλαξη των συνόρων μας είναι ικανοποιητική.

Για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στην πολύπαθη Λέσβο είναι η απαιτούμενη και ενδεδειγμένη και εργαζόμαστε ώστε αυτό να συνεχιστεί.

Ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς και ανηφορικός. Όλοι μαζί, ενωμένοι, με επιμονή και διάρκεια, αλλά και χωρίς ακρότητες που θα μας κάνουν να χάσουμε το δίκιο μας, προχωράμε. Καλή Δύναμη!

Στρατής Κύτελης

Πληροφορίες: lesvosnews.net

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter