Ο αυτόματος πιλότος του κ. Γκότση καλεί επενδύσεις. Over

Ο αυτόματος πιλότος του κ. Γκότση καλεί επενδύσεις. Over

Ο_x000D_
πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χαράλαμπος Γκότσης, δήλωσε σε συνέντευξη_x000D_
που έδωσε στο ραδιόφωνο του news247, ότι η “Ανάπτυξη γίνεται και χωρίς_x000D_
επενδύσεις.” 

Ο ίδιος ανάρτησε τη συνέντευξη στο facebook για να εισπράξει το καυστικό σχόλιο ότι «και ανατολή χωρίς ήλιο, ενδεχομένως». Ο κ. Γκότσης απάντησε σημειώνοντας ότι «Πολύ φοβάμαι ότι δεν ακούσατε τη συνέντευξη! Είπα ότι η ανάπτυξη μπορεί για δυο τρία χρόνια να διατηρηθεί από τα υπάρχοντα ανεκμετάλλευτα παραγωγικά αποθέματα των επιχειρήσεων…» και έκλεισε τη συζήτηση κάνοντας και συστάσεις ότι αυτά είναι «Απλά μαθήματα οικονομικής πολιτικής!!!»

Απλό μάθημα οικονομική πολιτικής είναι ότι οι επενδύσεις (Ι) είναι αναπόσπαστο μέρος της εξίσωσης που ορίζει το ΑΕΠ μαζί με την κατανάλωση ( C), τις δημόσιες δαπάνες (G) και τη διαφορά εξαγωγών-εισαγωγών (NX).

Επίσης απλό μάθημα μικρο-οικονομικής πολιτικής είναι ότι μια επιχείρηση για να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο παραγωγικό δυναμικό πρέπει να επενδύσει. Πρέπει να αγοράσει πρώτες ύλες, πρέπει να εκσυγχρονίσει το μηχανολογικό εξοπλισμό, πρέπει να προσλάβει κόσμο και πρέπει να ανοίξει αγορές για να μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα της. Ολα αυτά χρειάζονται λεφτά. Εκτός εάν κάποιοι πιστεύουν ότι η ζήτηση μπορεί να έρθει ως μάνα εξ ουρανού και η αύξηση της παραγωγής με το πάτημα ενός κουμπιού.

Γι΄αυτό μπορεί να ρωτήσει και τον επιχειρηματία Θεόδωρο Τζώρτζη, βασικό μέτοχο της βιομηχανίας αλουμινίου Alco Ελλάς, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας θήτευσε ο κ. Γκότσης.

Επίσης, η θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έρχεται σε αντίθεση με αυτά που πρεσβεύουν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι συμφωνούν ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν μεγάλες ξένες επενδύσεις για να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ, αφού υπάρχει μεγάλο επενδυτικό κενό.

Τέλος, ο κύριος πρόεδρος αφού πιστεύει ακράδαντα ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει χωρίς επενδύσεις, δεν χρειάζεται να κάνει ταξίδια σε μακρινές χώρες και να μιλάει για επενδύσεις. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να πηγαίνει στην Κίνα με τη σύζυγό του, στις ΗΠΑ και αλλού. Το ίδιο μπορεί να συμβουλέψει και τον Πρωθυπουργό και όλους όσοι αγωνίζονται να φέρουν επενδύσεις στη χώρα. Ετσι, θα γλιτώσουμε και πολλά έξοδα.

Κατά σύμπτωση σήμερα Δευτέρα το Bloomberg έχει άρθρο για την Ελλάδα, που αναφέρει ότι οι “Επενδύσεις είναι το συστατικό που λείπει από την ανάκαμψη της οικονομίας”:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-16/investment-is-the-missing-ingredient-as-greece-rebuilds-economy

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter