Ο Βαρουφάκης βλέπει εκλογές στην Ελλάδα μέσω… Βερολίνου (Video)

Ο Βαρουφάκης βλέπει εκλογές στην Ελλάδα μέσω… Βερολίνου (Video)

Ένα παιχνίδι ρητορικού πινγκ πονγκ, εν είδει αντιπαραβολής του προγράμματος του ΜέΡΑ25 απέναντι στις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέλεξε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μόνο που τα πυρά προς την κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήθελε να μεταφραστούν σαν προσέγγιση προς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σαν ευκαιρία ανάδειξης του νέου αναπτυξιακού σχεδίου του ΜέΡΑ25, το οποίο, και στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, το εμφάνισε σαν τον πολιτικό σχηματισμό που έχει λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Παράλληλα, όμως, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επιδιώκει πολιτικές συμμαχίες διακυβέρνησης αλλά έξω από μνημονιακές δεσμεύσεις κομμάτων που κυβέρνησαν. Βλέπει κάλπες να έρχονται; Ναι, βλέπει εκλογές και τις προσδιορίζει χρονικά σε συνάρτηση με το χρόνο που θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της Γερμανίας και θα απαιτήσει στη συνέχεια ασφυκτική δημοσιονομική λιτότητα στην Ελλάδα! Θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν εισάγει μνημόνιο θα κάνει εκλογές. «Τον περασμένο Μάιο είχατε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει πρόωρες εκλογές. Επιμένετε και σήμερα σε αυτή την εκτίμηση;», ήταν η ερώτηση που του απηύθυνε ηλεκτρονικά (μέσω mail), το Documento στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ- HELEXPO.

«Επιμένω σε αυτό που είχα πει τότε» είπε. Τι δηλαδή; Ότι «το πέμπτο μνημόνιο είναι δεδομένο», και θα εφαρμοστεί από τη στιγμή που στη Γερμανία ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Σε εκείνη τη φάση, θεωρεί, θα δώσουν σήμα στις Βρυξέλλες, για να σφίξουν τα ηνία στην Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, με εντολή αν όχι να γυρίσουμε στο δημοσιονομικό σύμφωνο, να επιστρέψουμε στους κανόνες του Μάαστριχτ (μέχρι 3% κρατικό έλλειμμα). Τότε επειδή θα πρέπει να εφαρμόσει μνημονιακά μέτρα, ο πρωθυπουργός θα κάνει εκλογές, σημειώνει. «Οπότε το ερώτημα είναι πότε θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του Βερολίνου. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει το λάθος του Παπανδρέου το 2009 να εισάγει μνημόνιο χωρίς να κάνει εκλογές», κατέληξε.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει στην αντίθεση μνημόνιο –αντιμνημόνιο, παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει άλλα δεδομένα, όπως το σχέδιο Πισσαρίδη κλπ. «Μήπως είναι παρωχημένη η αντίστιξη;», τον ρώτησε από ΤΑ ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης. Παραμένει το δίπολο, απάντησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. Και θα παραμένει όσο δεν τελειώνουν μέτρα λιτοτητας, πλειστηριασμών και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, λέει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πετά στον κάλαθο των αχρήστων τις ετικέτες που βάζουν τα κόμματα για να αυτοπροσδιορίζονται στην πολιτική γεωγραφία, επιμένοντας ότι ζητούμενο δεν είναι μια κυβέρνηση πολύχρωμη ή αυτοπροσδιοριζόμενη ως προοδευτική. Κατά την άποψη του ΜέΡΑ25, στόχος είναι μια κυβέρνηση που να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο που οδηγεί από την χρεωκοπία στα δάνεια, από τα δάνεια, στην υπερφορολόγηση και στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των απαιτησεων, στη χαμηλή παραγωγικότητα, στη χαμηλή οικονομική δραστηριότητα , στην αύξηση των ελλειμμάτων, στην ύφεση κοκ. Είναι χαρακτηριστική η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου από τη δημοσιογράφο της ΕΦΣΥΝ Νόρα Ράλλη, ποια είναι η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και προοδευτικής συνεργασίας, με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Με δεσμεύσεις μνημονιακές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών δεν σπάει ο φαύλος κύκλος, λέει και προβάλλει ότι η ανακύκλωση πολιτικών κομμάτων «με την ίδια πολιτική έχει στρέψει πολίτες κατά της δημοκρατίας». Μάλιστα, προειδοποίησε ότι , επειδή η οικονομική κρίση ανακυκλώνεται και ενισχύεται, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα επόμενα πέντε χρόνια, αν δεν γίνουν αλλαγές, θα είναι σε χειρότερη θέση από σήμερα. Γι αυτό καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση όλους τους Έλληνες, κινήματα, κόμματα, οργανώσεις στη βάση επτά σημείων (κουρέματα δανείων, κατάργηση προπληρωμών φορολογικά κπλ) για το τι πρέπει να κάνει μια κυβερνητική συμμαχία ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη «φρένο» στα λουκέτα επιχειρήσεων είναι πρωτίστως τα κουρέματα. Προτείνει : «Όχι δάνεια, όχι αναβολές οφειλών σε τράπεζες σε ταμεία στην εφορία. Βαθιά κουρέματα. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά απέναντι στη χρεοκοπία. Όχι δάνεια. Κουρέματα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα λουκέτα. Αυτά μάλιστα θα βοηθήσουν και το δημόσιο να αυξήσει τα έσοδά του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter