Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γράφει για τα τραγούδια του

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γράφει για τα τραγούδια του

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μοιράζεται µε τους αναγνώστες του Documento τις σκέψεις του για τα τραγούδια και τους δίσκους του που ξεχώρισαν λίγες µέρες προτού ανέβει στη σκηνή του Anodos Live Stage µαζί µε τη Γιώτα Νέγκα.

«Σφεντόνα»

Λέει ένας στίχος: «Μην πάει ο νους σου στο κακό, πουλιά δεν θα χτυπήσω. Με κότσυφες και πέρδικες τι έχω να χωρίσω;». Αυτό το τραγούδι λέει πολλά. Και για µένα, γιατί είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοβιογραφικό, αλλά και για τη γενιά µου. Στην ουσία πρόκειται για ένα βιογραφικό τραγούδι της γενιάς µου, µέσα από τη δική µου οπτική.

«Χαιρετίσµατα»

Ενας πολύ αγαπηµένος µου δίσκος, µε τραγούδια του Νικόλα Ασιµου και της Αφροδίτης Μάνου. Το συγκεκριµένο τραγούδι το κάναµε µαζί µε την Αφροδίτη Μάνου σε ενορχήστρωση του Θάνου Μικρούτσικου. Αποτύπωνε το πνεύµα µας.

«Τρίτος Παγκόσµιος»

Λοΐζο τραγουδούσα από την εφηβεία µου. Ζήτησα από τον Μάτσα να µου τον συστήσει ενώ ηχογραφούσαµε µε τον Θεοδωράκη δύο δίσκους για θεατρικά έργα. Ετσι, µια µέρα στο στούντιο της Κολούµπια τον γνώρισα! Ηταν πολύ ευγενικός µαζί µου και µου ζήτησε να του τραγουδήσω. Εγώ του απάντησα: «Ο,τι θέλετε. Ξέρω τα τραγούδια σας». Τελικά του είπα τον «Στρατιώτη» και τον «Τρίτο Παγκόσµιο». ∆ίπλα του ήταν ο ήδη καλός του φίλος Μανώλης Ρασούλης που, χωρίς να τον γνωρίζω, τον άκουσα να λέει κάποια στιγµή: «Μάνο, άσ’ το. Το παιδί θα πει αυτά τα τραγούδια και όχι εγώ». Οπως κι έγινε. Ο «Τρίτος Παγκόσµιος» είναι σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη και µουσική του Μάνου Λοΐζου και κυκλοφόρησε στον δίσκο «Τα τραγούδια του δρόµου».

«Ελλάς»

1989: το τραγούδι τα λέει όλα. Οι στίχοι και η µουσική είναι του Σταµάτη Μεσηµέρη.

«Φοβάµαι» – «Κουρσάρος»

Το «Φοβάµαι», ένας πολύ πετυχηµένος δίσκος που κυκλοφόρησε το 1982, έχει µερικά πολύ αγαπηµένα µου τραγούδια. Είναι ένας ροκ δίσκος µε ελληνικό ποιητικό στίχο (του Λοΐζου, του Μάτεσι, του Ρασούλη κ.ά), ο οποίος φαινόταν καθαρή τρέλα τότε στον Μάτσα, δεν ήθελε να τον κυκλοφορήσει. Τελικά µου έκανε το χατίρι. Μία εβδοµάδα προτού κυκλοφορήσει ο δίσκος από τη MINOS, το 1982, ήρθαν στο Αχ Μαρία ο Λιάνης, ο ∆ηµαράς και ο Χαρδαβέλλας και µου ζήτησαν ένα τραγούδι για τους µηχανόβιους. Εγώ είχα έτοιµο τον «Κουρσάρο» σε µουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Παύλου Μάτεσι. Τους έδωσα το ντέµο, το µετέδωσαν από την εκποµπή τους και έγινε χαµός. Οι παραγγελίες στα δισκάδικα πήραν φωτιά και το «Φοβάµαι» έγινε πλατινένιο σε 20 µέρες, µε πάνω από 100.000 πωλήσεις.

«Μαµά»

Αυτό το τραγούδι του Σαρλ Αζναβούρ µε συγκλόνισε όταν το πρωτάκουσα. Με τους στίχους του Οδυσσέα (Ιωάννου) είχα την ευκαιρία να το τραγουδήσω. Να αγαπάτε τη µαµά σας και να της δείχνετε την αγάπη σας καθηµερινά.

«Ασε µε να κάνω λάθος»

Από τον δίσκο «∆ιαίρεση», σε στίχους και µουσική του Ανδρέα Τσιλιφώνη, ένα πολυδιάστατο ροκ τραγούδι που εκφράζει τα προβλήµατα της εποχής, που δυστυχώς είναι διαχρονικά και υπάρχουν µέχρι και σήµερα, αλλά το «Ασε µε να κάνω λάθος» δεν σηµαίνει µόνο αυτό. Σηµαίνει… άσε µε να ζήσω, άσε µε να το βιώσω και να το καταλάβω όπως το έµαθες εσύ, έχω δικαίωµα κι εγώ να γευτώ τη ζωή και τα λάθη… και να µάθω από αυτά!

«Η ζωή των άλλων»

Πάλι µιλάς για ξένους τόπους λες κι έχεις κι άλλη µια ζωή… Πόσο σηµαντικό είναι για όλους µας να αντιληφθούµε τον χρόνο που φεύγει και να ζήσουµε τη ζωή µας τώρα και όχι αύριο… Ενας δίσκος σε µουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

«Βαρέθηκα τα χωρατά»

Ενα τραγούδι από τον πρώτο µου προσωπικό δίσκο, σε στίχους και µουσική της Χ. Αλεξίου. Σε µια µεταπολιτευτική περίοδο που ζητούσε πιο χαρούµενα και πιο κεφάτα τραγούδια αυτός ο δίσκος ήταν κόντρα στην εποχή, αλλά η ανάγκη για έκφραση δεν σταµατάει και τα αληθινά και ποιοτικά κοµµάτια πάντα έβρισκαν και βρίσκουν τρόπο να ακουστούν…

«Μπολερό»

Από τον δίσκο «Ουράνια τόξα κυνηγώ», σε στίχους του Αλκη Αλκαίου και σε µουσική δική µου. Ενορχήστρωση ηλεκτρική, µια πολύ ωραία ροκιά. Το τραγούδι ξεκινά στα χαµηλά και κορυφώνεται όσο προχωράει. Ενα πραγµατικά δυνατό κοµµάτι από τα πιο σύγχρονά µου.

INFΟ

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται μαζί με τη Γιώτα Νέγκα στο Anodos Live Stage (Πειραιώς 183, τηλ. κρατήσεων 210 3468100) κάθε Σάββατο από 9/2 (για πέντε παραστάσεις).

Ωρα έναρξης 23.00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter