«Ο βασιλιάς είναι γυμνός!»: o Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κλέβει την παράσταση με μια διασκευή παραμυθιού του Άντερσεν

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός!»: o Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κλέβει την παράσταση με μια διασκευή παραμυθιού του Άντερσεν

«Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά», ένα από τα πιο διαχρονικά και δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν μεταφέρονται στη σκηνή του θεάτρου Αλίκη από τις 9 Νοεμβρίου.

Eχουν περάσει πάνω από 180 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση της ιστορίας του Αντερσεν, όμως η εμβληματική φράση του παραμυθιού «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!» ακόμη επανέρχεται πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας συμβολίζοντας τη δύναμη της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και τη ζωτική ανάγκη η εξουσία να διαθέτει ευθύνη, ταπεινότητα και γνώση για να μπορεί να αντέχει το βάρος της.

Διαχρονικό έργο

Τo διαχρονικό έργο του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» επέλεξε να παρουσιάσει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, παλιός γνώριμος του παιδικού θεάτρου. «Είναι μια εμπνευσμένη θεατρική διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Αντερσεν από τον Παρασκευά Καρασούλο και τον Νίκανδρο Σαββίδη. Η θέρμη τους, το ταλέντο τους και το υπέροχο έργο που έγραψαν ήταν οι λόγοι που αποφάσισα να επιστρέψω φέτος τον χειμώνα στο παιδικό θέατρο με διπλή ιδιότητα: του ηθοποιού και του σκηνοθέτη» λέει μιλώντας στο Documento ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης.

Στη διασκευασμένη ιστορία που ανεβαίνει στο θέατρο Αλίκη βρίσκουμε έναν αλαζόνα βασιλιά γεμάτο έπαρση και εγωισμό που ενδιαφέρεται μόνο να φορά κάθε μέρα καινούργια, ακριβά και εντυπωσιακά ρούχα. Μια βασίλισσα που κυνηγάει ένα αστέρι για να το κάνει δικό της και καταλήγει σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Μια πριγκίπισσα ανεπίδεκτη μαθήσεως στα μαγικά αλλά και στην πραγματικότητα. Εναν απατεώνα που βρίσκει την ευκαιρία –στην κυριολεξία– να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον βασιλιά. Και φυσικά αυλικούς, υπουργούς και κόλακες της εξουσίας που συνήθισαν να λένε μόνο «ναι» στον βασιλιά για να μπορούν να υπάρχουν δίπλα του. Το μπέρδεμα όλων αυτών σε μια ιστορία με δράση, χιούμορ και πολλά ευτράπελα αναλαμβάνει να λύσει το ίδιο το κοινό με τη συμμετοχή του.

«Το βασικό θέμα του έργου, η αλήθεια και το ψέμα και ποιο από τα δύο έχει τη δύναμη της επιβολής, εξακολουθεί να μας ταλανίζει και σήμερα. Τη δική μας απάντηση στο ερώτημα –αν το ψέμα είναι πιο δυνατό από την αλήθεια– θα τη δείτε όλοι, ελπίζουμε, σε λίγες μέρες» λέει χαρακτηριστικά ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης.

Επιπλέον καλλιτεχνικό ατού της παράστασης η υπογραφή του στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου που δούλεψε τη θεατρική διασκευή και τα τραγούδια της μαζί με τον συγγραφέα Νίκανδρο Σαββίδη. Ο νέος συνθέτης Μιχάλης Καλογεράκης έντυσε μουσικά την παράσταση, ενώ ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησε δύο από τα όμορφα τραγούδια που ακούγονται στο έργο.

INF0 Θέατρο Αλίκη, Αθήνα. Aπό 9/11, κάθε Σάββατο και Κυριακή

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter