Ο Βενιζέλος και το μεγάλο «παζάρι» για τη Δικαιοσύνη

Ο Βενιζέλος και το μεγάλο «παζάρι» για τη Δικαιοσύνη

Αίσθηση έκανε δήλωση του γνωστού δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη για τους λόγους για του οποίους ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η ΝΔ πιέζουν προκειμένου να μην οριστεί η νέα ηγεσία της δικαιοσύνης ενώ παράλληλα θέλουν διακαώς να ψηφιστούν οι νέοι κώδικες.

Όπως ανέφερε, πίσω από αυτή την πολιτική στρατηγική υπάρχουν δυο πολιτικές επιδιώξεις. Πρώτον, να έχει το πλεονέκτημα ορισμού της κορυφής της δικαιοσύνης η ΝΔ και δεύτερον να μην “χρεωθούν” την ψήφιση των κωδίκων που περιλαμβάνουν διατάξεις για τις οποίες η ισχυρή ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ θα δημιουργούσε αδιέξοδα.

Αναλυτικά η θέση που εξέφρασε ο Θανάσης Καμπαγιάννης:

“Ο Βενιζέλος, την ίδια στιγμή που αξιώνει από την κυβέρνηση να μην διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης όπως προβλέπεται, ζητάει την ψήφιση των Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας, Ποινική Δικονομια) ως “πράξη συναίνεσης”: να νομοθετήσει δηλαδή η Βουλή τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει απωλέσει την πλειοψηφία. Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: και μεταβίβαση μιας κρίσιμης απόφασης (αυτής της επιλογής της κορυφής της Δικαιοσύνης) στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των Κωδίκων με την ανάληψη του σχετικού πολιτικού κόστους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστε τα επόμενα χρόνια, αν υπάρξουν ζητηματα με ποινές, απολύσεις κρατουμένων, κλπ, η απάντηση να είναι “Φταίνε οι Μαδούροι”.

Η έκκληση Βενιζέλου είναι ενδεικτική του τρόμου του πολιτικού προσωπικού ότι το πολιτικό μπλοκ που έχει οικοδομήσει ο Μητσοτάκης θα είναι εύθραυστο και δεν θα μπορεί να κουνήσει ρούπι χωρίς να κινδυνεύει με διάλυση εις τα εξ ων συνετέθη: ας πάνε σε εξορθολογισμό ποινών με τον Άδωνη και τον Βορίδη στην κυβέρνηση. Επειδή ξέρουν ότι θα δυσκολευτούν, ζητάνε ένα τελευταίο ρουσφέτι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι εγκληματικό – και ταυτόχρονα σημάδι συνενοχής – αν τους το κάνουν”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter