Ο βιασμός είναι κακούργημα (Photo)

Ο βιασμός είναι κακούργημα (Photo)

Μια λέξη κλειδί, η «συναίνεση», καθώς και η απάλειψη πρόβλεψης ποινής που παρέπεμπε σε πλημμέλημα, είναι η αλλαγή που βελτίωσε την προβληματική διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα το βιασμού.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις κατατέθηκαν ήδη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Έτσι, η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 336 , που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, αντικαθίσταται με την φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Με τη νέα διατύπωση ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για κακούργημα ενώ επιπλέον απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη .

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου είχε δηλώσει:

«Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter