Ο βιασμός του «Γυάλινου κόσμου»

Ο βιασμός του «Γυάλινου κόσμου»

Καλλιτέχνες-μέντορες με επιρροή και όνομα απαιτούν από τα θύματά τους να «ξεγυμνωθούν» για να τα προωθήσουν

Κοινό συμπεριφορικό μοτίβο απέναντι σε νέες και νέους, τους οποίους επιχειρούν να αποπλανήσουν σεξουαλικά ή ακόμη και να βιάσουν, προκύπτει από τις καταγγελίες που επωνύμως ή μη έχουν κατατεθεί σε βάρος γνωστών σκηνοθετών και ηθοποιών. Οι επιφανείς καλλιτέχνες εμφανίζονται συνήθως ως μέντορες των νεαρών επίδοξων ηθοποιών, τους οποίους επιχειρούν να μυήσουν τρόπον τινά στα μυστικά του θεάτρου ζητώντας τους να υποδυθούν ρόλους με ερωτική ή σεξουαλική διάσταση. Πείθοντάς τους ότι ως ηθοποιοί οφείλουν να αποδιώξουν τις όποιες ανασφάλειές τους και να απογυμνωθούν μπροστά στους ίδιους και κατ’ επέκταση μπροστά στο κοινό που στο μέλλον θα τους παρακολουθεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, συχνά καταφέρνουν να τους εγκλωβίσουν στον δικό τους σκοτεινό κόσμο, κάνοντας πράξη τις πιο νοσηρές και εγκληματικές φαντασιώσεις τους.

Μπροστά στην ισχύ που προσφέρει η εξουσία και στον φόβο ότι μια κίνησή τους η οποία δεν θα ικανοποιεί τον σκηνοθέτη-μέντορα μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον τους στον χώρο του θεάτρου ή εν γένει της τέχνης, νεαρές γυναίκες και νεαρά αγόρια πέφτουν θύματα παρενοχλήσεων, ακόμη όμως και άγριων βιασμών. Οι καταγγελίες που τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν αφενός το σκοτάδι που κρύβεται κάτω από τους δυνατούς προβολείς, αφετέρου τον τρόπο που λειτουργεί μεγάλη μερίδα σπουδαίων στα μάτια του κόσμου καλλιτεχνών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το όνομα που έχουν δημιουργήσει και τις διασυνδέσεις τους στον πολιτικό, νομικό και μιντιακό κόσμο για να επιβάλλονται στα θύματά τους και να ικανοποιούν ακόμη και διαστροφές που εμπίπτουν στη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου.

Επιβολή διά της ισχύος

Ενδεικτικό αυτής της συμπεριφοράς είναι το παράδειγμα του Πέτρου Φιλιππίδη, τον οποίο γνωστή ηθοποιός κατήγγειλε στο Documento αλλά και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ότι επιχείρησε βίαια να την αναγκάσει να του κάνει στοματικό έρωτα μες στο αυτοκίνητό του και όταν δεν τα κατάφερε την πέταξε στον δρόμο λέγοντάς της επί λέξει: «Αντε γαμήσου που θέλεις και ρόλο». Η γυναίκα εμφανίζει τον Φιλιππίδη να της είπε όταν τον προειδοποίησε ότι θα τον καταγγείλει στα μέσα ενημέρωσης: «Τ’ @@ θα μου κλάσουν τα κανάλια».

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του σκηνοθέτη τον οποίο κατήγγειλε στο 2020mag.gr και στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου ο Νίκος Σ. Σύμφωνα με τον 36άχρονο σήμερα καταγγέλλοντα, ο οποίος ονειρευόταν καριέρα στο θέατρο, ο γνωστός σκηνοθέτης τού είχε ζητήσει να αποστηθίσει τον μονόλογο του Τομ από το ιστορικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Γυάλινος κόσμος». Οταν τον κάλεσε στο σπίτι του προκειμένου ο τότε 19χρονος να του απαγγείλει τον μονόλογο, εκείνος εμφανίζεται να κάθισε ημίγυμνος στον καναπέ. Εκμεταλλευόμενος την ισχύ του και με πρόσχημα ότι ο πρωταγωνιστής του θεατρικού έργου επισκεπτόταν κινηματογράφους οι οποίοι προέβαλλαν αισθησιακές ταινίες και αυνανιζόταν, ο σκηνοθέτης φέρεται να ζήτησε από τον νεαρό να γδυθεί. Παράλληλα του τόνισε ότι δεν πρέπει να έχει ταμπού.

«Ξεκίνησε να χαϊδεύει τα γεννητικά του όργανα και να μου κάνει κι έναν πρόλογο ότι ένας ηθοποιός καλείται να παίξει δύσκολους ρόλους, ότι δεν πρέπει να έχει ταμπού, ότι πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό για να προχωρήσει. Οτι αν είναι να παίξω το ρόλο του Τομ, πρέπει να μπω σε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Με ρώτησε τι εμπειρίες έχω, αν έχω κάνει σεξ, αν έχω κάνει στοματικό έρωτα» είπε ο νεαρός, ο οποίος κλήθηκε αργότερα να κάνει πράγματι στοματικό έρωτα κατόπιν εντολής του σκηνοθέτη σε τρίτο πρόσωπο το οποίο βρισκόταν στον χώρο. Το περιστατικό αυτό κατέληξε, όπως κατήγγειλε ο Νίκος Σ., στον παρά φύση βιασμό του με μεταλλική ράβδο.

«Ημουν ακόμα παιδί…»

Καταγγελία από την οποία προκύπτει παρόμοιο συμπεριφορικό μοτίβο έκανε στο 2020mag.gr και στον Κώστα Κωστάκο νεαρή γυναίκα η οποία και κατονόμασε τον ίδιο σκηνοθέτη και ηθοποιό ως τον άντρα που την παρενόχλησε στο πλαίσιο μιας θεατρικής παιδικής παράστασης. Η ίδια είπε ότι ο εν λόγω θεατράνθρωπος την προσέγγισε ερωτικά όταν ήταν 16 ετών κι ενώ σωματικά δεν ήταν «σχηματισμένη γυναίκα» αλλά παιδί. Η νεαρή γυναίκα τον εμφανίζει να της λέει ότι τη βλέπει σαν τη Λάουρα στον «Γυάλινο κόσμο» και τον εαυτό του σαν τον Τομ. «Μου έλεγε ότι εγώ κι αυτός ήμασταν ίδιοι. Μου έλεγε ότι μ’ αγαπούσε. Στο τέλος μου έδωσε και τη διεύθυνση του σπιτιού του και μου είπε ότι θα ήθελε να πηγαίναμε κι εκείνη την ώρα σπίτι του, αλλά είχε παράσταση. Μετά με χαιρέτησε παίρνοντάς με αγκαλιά. Τους επόμενους λίγους μήνες επανέλαβε πολλές φορές την πρότασή του να πάω στο σπίτι του, γιατί με αγαπούσε. Τον ενοχλούσε που αρνιόμουν να το κάνω, αλλά επέμενε φορτικά».

Με πρόσχημα έναν ρόλο

Παρόμοια χαρακτηριστικά εμφανίζει και η συμπεριφορά άλλου γνωστού σκηνοθέτη, τον οποίο κατήγγειλε νεαρός στο Documento. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκηνοθέτης εκμεταλλευόμενος την ισχύ του του ζήτησε να παρουσιάσει μονόλογο γυμνός, δήθεν επειδή αυτό απαιτούσε ο ρόλος. «Μου είπε πως αυτός ο ρόλος έχει γυμνό και γι’ αυτό έπρεπε να δοκιμαστώ αν είμαι αρκετά τολμηρός για να το κάνω» ανέφερε στο Documento και συμπλήρωσε ότι «μου είπε να βγάλω τα ρούχα μου να με δει». Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ο σκηνοθέτης κάθισε τελικά δίπλα του και τον ανάγκασε να του κάνει στοματικό έρωτα. «Επιασε το κεφάλι μου κανονικά και με έβαλε και του έκανα πίπα. Μέσα σε ένα λεπτό τελείωσε και στο τέλος μου κρατούσε το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια και μου έλεγε να τον κοιτάω» ανέφερε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter