Ο βίος και η πολιτεία των συνεταίρων της κ. Μητσοτάκη

Ο βίος και η πολιτεία των συνεταίρων της κ. Μητσοτάκη

Σαν γυναίκα-αράχνη εμφάνισαν πρόσφατα δημοσιεύματα την Κύπρια επιχειρηματία Γεωργία Ευσεβίου, γνωστή ως Τζώρτζια στην «υψηλή κοινωνία» της Αθήνας, σύζυγο του πρόεδρου της ομάδας μπάσκετ του Αρη Νίκου Λάσκαρη.

Ο λόγος είναι μια υψηλών προδιαγραφών κομπίνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται, με 915 κιλά χρυσού αξίας 40.000.000 ευρώ και τραπεζικά εμβάσματα 57.280.599 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία το ζεύγος με τις γνωριμίες… κορυφής κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από Λετονό επιχειρηματία δήθεν για την ίδρυση τράπεζας στην Ελβετία.

Για την ιστορία-σενάριο χολιγουντιανής παραγωγής, από αυτές που τις «ρουφάς» διαβάζοντας τα σχετικά δικόγραφα, έχουν γραφτεί αρκετά. Οπως, π.χ., για τα εκατομμύρια που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν και να… ξεπλύθηκαν, κατά τον καταγγέλλοντα, ακόμη και με τα χρυσά μαχαιροπίρουνα με τα οποία σερβιρίστηκαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι στον χλιδάτο γάμο του ζευγαριού, στην Τζια, το 2015.

Ανάμεσα στις «λεπτομέρειες» όμως που αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα της Γεωργίας Ευσεβίου-Λάσκαρη και δεν έχουν γραφτεί είναι και το γεγονός ότι η διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματίας (εξού και το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει σε βάρος της οι ελβετικές αρχές) συνδέεται και με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κ. Γκραμπόφσκι, λοιπόν, η οποία ανήκει προφανώς στον κύκλο των υψηλών γνωριμιών που διαφημίζει η κατηγορουμένη, είναι συνεταίρος της κ. Ευσεβίου. Η σύζυγος του ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του Αρη, η οποία σήμερα κατηγορείται μαζί με τον σύζυγό της για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι και μέτοχος της εταιρείας Zeus+Dione ΑΕ, συνιδρύτρια και πρόεδρος του ΔΣ της οποίας είναι η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Μάλιστα η συνεταίρος της κ. Γκραμπόφσκι έχει ιδιαίτερη δεξιότητα και στη δημιουργία πολύπλοκων συστημάτων εταιρειών, και ιδίως offshore, καθώς συνδέεται με ένα πλέγμα εξωχώριων εταιρειών στις οποίες εμφανίζεται ως διευθύντρια. Και γιατί όχι άλλωστε, καθώς αν είναι αλήθεια όσα καταγγέλλει ο μηνυτής ότι η Γ. Ευσεβίου του έλεγε για τις υψηλού επιπέδου συνεργασίες της, αυτή κατάφερε από πολύ μικρή ηλικία να χειρίζεται μεγάλες οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποιες δε συνεργασίες της εμφανίζεται να τις πέτυχε σχεδόν εξ απαλών ονύχων. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, ενώ είναι μόλις 43 ετών, εμφανίζεται να είχε συνεργαστεί ως έφηβη και σε πολύ νεαρή ηλικία με πολιτικούς όπως οι Κόφι Ανάν, Χένρι Κίσινγκερ, Τάσσος Παπαδόπουλος, Ραούφ Ντενκτάς και Ανδρέας Παπανδρέου. Το δε διάστημα 2000-05 (φέρεται ότι αναφερόταν σε βιογραφικό που επικαλείται ο μηνυτής) υπήρξε μέλος της ομάδας συμβούλων και διαπραγματευτών για την εξωτερική πολιτική που είχε συστήσει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι υψηλές διασυνδέσεις και η δεσμευμένη περιουσία

Η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη τον Ιούνιο του 2016, όταν ο Λετονός επιχειρηματίας Μιχαήλ Σουμπότινς και η εταιρεία του MD7 Trade Ltd, που δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία χρυσού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, υπέβαλαν διά της πληρεξουσίου δικηγόρου του στην Ελλάδα Αθηνάς Κατράκη μήνυση και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του ζεύγους Λάσκαρη. Λίγους μήνες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου 2017, με απόφαση του πρωτοδικείου διατάχθηκε σε βάρος της Γεωργίας Ευσεβίου και του Νικολάου Λάσκαρη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας τους μέχρι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ! Σε λίγο καιρό δε θα συζητηθεί και αγωγή του επιχειρηματία με την οποία διεκδικεί το ποσό της ζημίας που υποστηρίζει ότι υπέστη, δηλαδή 97.280.590 ευρώ, αλλά και 999.912 ευρώ για ηθική βλάβη.

Στα σχετικά δικόγραφα περιγράφεται μια ασύλληπτη, πολυπλόκαμη, εγκληματική δραστηριότητα που κατέτεινε, μέσω της ίδρυσης διαφόρων εταιρειών, στην απομύζηση εκατομμυρίων ευρώ και των πλακών χρυσού που φέρεται ότι υπεξαιρέθηκαν από τον μηνυτή. Οπως μάλιστα ξετυλίγεται η ιστορία, πάντα σύμφωνα με τον μηνυτή αλλά και τη βαριά δίωξη που έχει ασκηθεί, η ίδρυση διαφόρων εταιρειών σαν να το ’χε ψωμοτύρι ήταν το εργαλείο για την επίτευξη του απώτερου σκοπού: την ενθυλάκωση εκατομμυρίων, τα οποία ο μηνυτής θεωρεί πλέον ότι νομιμοποιήθηκαν ακόμη και ως «έξοδα» του πολυτελέστατου γάμου του ζευγαριού το 2015 στην Τζια αλλά και για την αγορά των μετοχών της ομάδας μπάσκετ του Αρη.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, ένας φίλος και συνεργάτης, ο G. Kalytis, τον γνώρισε το 2014 με τη Γεωργία (Τζώρτζια) Ευσεβίου και τον Νικόλαο Λάσκαρη. Η Ευσεβίου του συστήθηκε ως εξέχουσα νομικός με άδεια άσκησης σε Βρετανία, Κύπρο και Μασαχουσέτη, ενώ ο Λάσκαρης ως οικονομολόγος και επιχειρηματίας. Το ζευγάρι δήλωσε ότι διατηρεί εξαιρετικά μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ, αλλά εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών συνεργατών τους είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους με αποτέλεσμα προσωρινά να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ούτε τις στοιχειώδεις για τη διαβίωσή τους δαπάνες. Μάλιστα, «ο G. Kalytis τους κατέβαλε 1.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των δικαστικών και εν γένει δαπανών προκειμένου να αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους».

Παρά δε την πρόσκαιρη οικονομική δυσχέρεια, το ζεύγος του διεθνούς τζετ σετ «μιλούσε πάντα για τις μεγάλες οικονομικές συμφωνίες που χειρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις υψηλές διασυνδέσεις τους σε ΗΠΑ, Ελβετία και Ελλάδα, για το πόσους επιχειρηματίες και πολιτικούς έχουν και επιδίωκαν με ιδιαίτερη επιμονή να πληροφορηθούν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ασκώ τη δραστηριότητά μου καθώς και για τη δομή των επιχειρήσεών μου. Τους εκμυστηρεύτηκα ότι από τον Νοέμβριο του 2013 η εταιρεία Emgoldex (έδρα Ντουμπάι), μέσω της οποίας διέθετα τις ποσότητες χρυσού που εμπορευόμουν, είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τις τράπεζες, γεγονός που επιδρούσε δυσμενώς και στη δική μου δραστηριότητα».

Η παρέμβαση στον… εισαγγελέα Μασαχουσέτης

Το ζευγάρι φέρεται να τον τρομοκράτησε ότι κινδύνευε να καταρρεύσει και μόνο αυτοί θα απέτρεπαν την οικονομική καταστροφή του. Μάλιστα, η Γ. Ευσεβίου φέρεται να του είπε ότι επρόκειτο να ασκηθεί δίωξη κατά της εταιρείας στο Ντουμπάι από εισαγγελέα στη Μασαχουσέτη αλλά η ίδια τον… κατάφερε να μην κινήσει ποινική δίωξη, ότι παρείχε δικές της προσωπικές εγγυήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει ότι οι πελάτες της Εmgoldex στην Αμερική δεν θα έχαναν τα χρήματά τους, αλλά και ότι στη Γερμανία, όπου μέχρι τότε φυλάσσονταν οι ποσότητες χρυσού τις οποίες αγόραζε ο Σουμπότινς, ήταν ήδη πολύ άσχημα και υπήρχε κίνδυνος να τις δεσμεύσουν οι τοπικές αρχές.

Η ίδια όμως είχε την απαιτούμενη άδεια στην Ελβετία ώστε να παρέχει νόμιμα υπηρεσίες φύλαξης του χρυσού και ο μηνυτής, πιστεύοντας –όπως λέει– ότι είναι η μόνη του σωτηρία, έδωσε εντολή μεταφοράς 297 κιλών χρυσού στην Ελβετία επ’ ονόματί της. Υπέγραψε και δύο συμφωνητικά που είχε συντάξει η Ευσεβίου, με τα οποία της ανέθετε τη νομική εκπροσώπηση του ίδιου και της εταιρείας του σε όλο τον κόσμο και ως αμοιβή της συμφωνήθηκε με καθεμία από τις δύο συμβάσεις ποσό 1.000.000 ευρώ.

Μεταξύ της εταιρείας του μηνυτή και της εταιρείας Emgoldex Trade Dmcc υπογράφτηκε ακόμη σύμβαση δανείου, δυνάμει της οποίας φέρεται ότι η εταιρεία του μηνυτή δανείστηκε από την εταιρεία αυτή ποσότητα 223 κιλών χρυσού για χρονικό διάστημα ενός έτους. Κι αυτό επειδή έπρεπε, όπως λέει ότι τον είχε συμβουλεύσει η Ευσεβίου, «να προστατευτεί ο χρυσός από τον κίνδυνο να δεσμευθεί από τις αρχές λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η συμβαλλόμενη ως δανείστρια εταιρεία»…

Η… ίδρυση της τράπεζας και οι μυστικές υπηρεσίες

Από 18 Ιουλίου 2014 ξεκίνησαν και τα χρηματικά εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό της Ευσεβίου σε τράπεζα της Ελβετίας. «Από Ιούλιο του 2014 έως και Δεκέμβριο του 2015, όπως προκύπτει από τα σχετικά παραστατικά, η εταιρεία μου της ενέβασε συνολικό ποσό €57.280.599, προκειμένου να μεσολαβήσει για λογαριασμό μας σε αγορές χρυσού και φύλαξη μέχρι να πωληθούν σε διάφορους ανά τον κόσμο πελάτες. Τους αποστείλαμε προς φύλαξη και ποσότητα 915 κιλών χρυσού. Με υπόδειξη δε και προτροπή της συνήψαμε και σύμβαση θεματοφυλακής χρυσού με την εταιρεία Calixis AG (με έδρα στην Ελβετία), που τελικά αποδείχθηκε εταιρεία… συμφερόντων της».

Το κλου της υπόθεσης ήρθε τον Σεπτέμβρη του 2014, όταν «μου ανακοίνωσαν ότι είχαν προβεί σε ενέργειες για την ίδρυση τράπεζας στην Ελβετία και μου ζήτησαν να μπω ως μέτοχος… Ισχυρίζονταν ότι, δήθεν, τοποθέτησαν τον χρυσό ως ενέχυρο για τον σχηματισμό του μετοχικού κεφαλαίου τής υπό ίδρυση τράπεζας και μετά την τακτοποίηση κάποιων… λεπτομερειών θα αποδεσμεύονταν οι ποσότητες του χρυσού και θα μας ενημέρωναν για τον νέο τόπο φύλαξης».

Η ιστορία συνεχίστηκε με νέες συμβάσεις με άγνωστες εταιρείες (Global Swiss Trade SA, Fiduservices Conseil & Gestion) που από πίσω τους «κρύβονταν οι ίδιοι».

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε στις αρχές Ιανουαρίου του 2016, όταν ο μηνυτής προσέλαβε οικονομικό σύμβουλο που ζήτησε στοιχεία και παραστατικά. «Δεν δίστασαν να παραδώσουν παραστατικά τραπέζης αμφίβολης γνησιότητας, τον απείλησαν δε ότι εάν δεν αποδεχθεί τα έγγραφα αυτά θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του ίδιου και της οικογενείας του, λέγοντάς του να μην ασχοληθεί περαιτέρω γιατί είχαν σχέση με μυστικές… υπηρεσίες και θα τον κατέστρεφαν».

«Το… ξέπλυμα και ο Αρης»

«Προκειμένου να νομιμοποιήσουν το προϊόν που απέκτησαν με τις εγκληματικές πράξεις τους προέβηκαν σε διάφορες αγορές, όπως εξοχική κατοικία στην περιοχή Μελισσάκι της νήσου Κέας, μετοχές του ομάδας μπάσκετ του Αρη, τελευταία διαπραγματεύονται την αγορά ακινήτου στη νήσο Μύκονο, ενώ ακόμη και η πολυτελής και πολυδάπανη τελετή του γάμου τους καλύφθηκε με τα χρήματα τα οποία δολίως απέσπασαν».

Ο μηνυτής αναφέρει ότι από έρευνα που διενήργησε εκ των υστέρων ανακάλυψε:

* Η Γεωργία Ευσεβίου «ουδέποτε είχε υπάρξει «σύμβουλος πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, την Κύπρο, στις ΗΠΑ ή αλλού, ούτε είχε δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα με τις εισαγγελικές αρχές της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ σχετικό με τη δραστηριότητά μου, που φυσικά ουδέποτε κινδύνευε με κατάρρευση, όπως ψευδώς μου δήλωναν».

* Το ζεύγος «μεθόδευσαν τη δημιουργία ενός πολύπλοκου συστήματος εταιρειών, ισχυριζόμενοι, δήθεν, ότι πρόκειται για εταιρείες που ανήκουν σε εμάς, στην πραγματικότητα όμως αληθείς κύριοι και δικαιούχοι είναι οι ίδιοι, έχοντας προειλημμένο τον δόλιο σκοπό να πλουτίσουν παρανόμως σε βάρος μας, ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Κατόρθωσαν να αποσπάσουν το εξόχως σημαντικό ποσό των €57.280.590 καθώς και ποσότητα χρυσού 915 κιλών η αξία του οποίου υπερβαίνει τα €40.000.000, αφού, όπως είναι αυτονόητο, εάν γνωρίζαμε την αλήθεια οπωσδήποτε δεν θα τα είχαμε εμπιστευτεί σε αυτούς».

«Είμαστε αθώοι»

Τον περασμένο Ιούνη εκτελέστηκε το ένταλμα των ελβετικών αρχών μόνο σε βάρος του Ν. Λάσκαρη, καθώς η σύζυγός του ήταν άφαντη. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος, αφού έχει ελληνική υπηκοότητα και για τα αδικήματα που του προσάπτουν οι Ελβετοί θα δικαστεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει δηλώσει παντελώς αθώος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ιδιωτική διαφορά ενός αλλοδαπού επιχειρηματία με τη σύζυγό του.

Η Γεωργία Ευσεβίου, που έχει κυπριακή υπηκοότητα και αναζητούνταν από τις αρχές, φέρεται με κάποιες νομικές κινήσεις να κατάφερε να καταπέσει το ένταλμα και εντέλει μόλις πριν από λίγες ημέρες απολογήθηκε, όπως και ο σύζυγός της, στην ανακρίτρια της υπόθεσης. Αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι με τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ έκαστος και της παρουσίας μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Αμέσως μετά ο κ. Λάσκαρης δήλωσε: «Η απόφαση μου δίνει το δικαίωμα να ασχοληθώ χωρίς προβλήματα με τον Αρη, ενώ μπήκαν οι βάσεις για να αποδείξουμε την αθωότητά μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter